Nyhetsbrev november 2017

Nyhetsbrev november 2017

Nyhetsbrev från Föreningen DIS

Hej!

Julen är inte här än, men snart står den för dörren. Vi inleder därför med ett traditionellt julerbjudande!


Julerbjudande Dis webbshop

Årets erbjudande är 200 kr rabatt på Generalstabskartan södra verket. Erbjudandet är begränsat till de 50 första kunderna i webbshopen. Din beställning måste vara gjord senast den 11 december.

Förhandsversionen av Sveriges Dödbok, nu med stor täckning för perioden 1860-2016, kommer in i vår shop så snart den är tillgänglig från Släktforskarförbundet. Troligen finns den i lager vid månadsskiftet. Dödboken brukar ha en strykande åtgång så titta in då och då.

Om du undrar vad förhandsversion innebär så förklarar förbundet detta på denna sida.

Till shoppen!

Disgen 2016.6 är på väg

I dagarna kommer det en kostnadsfri uppdatering till Disgen 2016. Det är den sjätte i ordningen och heter därför Disgen 2016.6.

Ägare av Disgen 2016 får automatiskt uppdatering till Disgen 2016.6 när den finns tillgänglig, troligen efter månadsskiftet. Du kan också hämta direkt på webben om du föredrar det.

Även du som i dag använder ett annat program än Disgen till din släktforskning kan hämta Disgen 2016 och testa programmet gratis med full funktionalitet i en månad.

Med hjälp av en GEDCOM-fil för du enkelt över dina uppgifter från ditt nuvarande program. För den som använder Ancestry eller MyHeritage finns guider för att föra över till Disgen. Se https://www.dis.se/gedcom-ancestry-disgen eller https://www.dis.se/gedcom-myheritage-disgen .

Hämta Disgen!

Matcha din släktforskning med Disbyt

Det bästa med Disbyt är att du kan lämna ditt bidrag när som helst och nästan hur ofta som helst. Men varför vänta? Skicka in nu så har du snart resultatet i din e-brevlåda.

Om du använder ett annat program än Disgen, så gör du en Gedcom-export eller sparar dina uppgifter i en Gedcom-fil. Titta i handledningen för ditt program. Sedan skickar du in filen med e-post till ditt närmsta Disbyt-ombud.

Lär hur!

Ny lag i Norge hjälper släktforskare

Nu kan du enkelt få information från den norska folkbokföringen från 1946 till i dag. I Oslo redan från 1906. Vår norska systerförening Slekt og Data, tidigare DIS-Norge, berättar mera på sin hemsida.

Les mer!

Olga Dahl hjälper Göteborgsforskaren

För dig som forskar i Göteborg finns ett fantastiskt material i webbsajten "Göteborgs tomtägare 1637-1807". Materialet är resultatet av Olga Dahls forskningar under flera decennier och utgör ett unikt material för studiet av Göteborgs historia. Sajten öppnades till Olga Dahls 90-årsdag år 2007. Olga avled två år senare och det är hennes barn som driver webbsajten. Där finns även Olgas artikel ur Släktforskarnas Årsbok 1989 ”Det äldsta Göteborgs roteindelning” (i en förkortad version).

Läs mer!

Sökbara databaser

Det pågår många registreringsprojekt i landets släktforskarföreningar. Föreningen Släktdata har en öppen databas som är sökbar även för forskare som inte är medlemmar. Om du tycker det är ett bra initiativ så kan du stödja arbetet genom att bli medlem. Kolla om dina församlingar finns med.

Släktdatas söksida!

Rabatter på DNA-tester

Sugen på att göra DNA-tester? Family Tree DNA har i dagarna påbörjat en rea för flera av sina tester. De kallar den "Holiday savings" och den pågår året ut.

Kolla priser!

En rättelse!

Vi ber om ursäkt för två felaktiga webbadresser i nr 118 av Diskulogen. Korrekta adresser till Hans Högmans webbsajt ska vara http://www.hhogman.se respektive http://www.hhogman.se/militaria.htm

Militärhistoria!

Kolla förnamnen!

Hur stavas egentligen ett visst förnamn? Vilka förnamn är egentligen samma - hur är det med Jon och Jonas? Vad har namnen för ursprung?

Frågorna besvaras ofta i Släktforskarförbundets namndatabas som är en snabb referens till våra förnamn genom tiderna. Namndatabasen är sammanställd av Håkan Skogsjö (om vilkens förnamn databasen lakoniskt säger "Håkan nordiskt.")

Komplettera gärna med en sökning i DIS databas Discount (som du hittar här - logga in med samma uppgifter som du använder i Disbyt!) för att få en känsla för hur vanligt namnet varit i olika tider och landsändar.

Namnlistan!

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).