Nyhetsbrev maj 2024

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 23 maj.
Brevbäraren kommer med nyhetsbrev maj 2024

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Försommaren har inträtt och släktforskningsintresset kanske har dalat en del hemma hos dig. Här är ändå några tips för dig som håller på under sommaren.

Om du däremot lägger forskningen åt sidan under sommaren kan du börja hösten med att besöka Släktforskardagarna i Malmö.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS-träffar i höst

Under vintern och våren genomfördes flera DIS-träffar på webben för alla DIS-medlemmar över hela landet, även om det var någon av regionföreningarna som var ansvarig för själva träffen. Det kommer att fortsätta under hösten. Till de träffarna är alla medlemmar välkomna, oavsett om du är medlem i en regionförening eller inte, och oavsett vem som är arrangör. Zoom-träffarna är gratis för alla medlemmar.

Planen för hösten är

25 september - DIS-Mitt - Släkttrim, egenkontroll av släktdata - Jan Lilliesköld

23 oktober - DIS-Småland - Hantering av foton - Hans Bjernevik

21 november - DIS Syd - Skapa en släktbok - Lennart Magnusson

Se ytterligare detaljer i kalendern på Dis webbplats.

Regionföreningarna har dessutom ytterligare träffar i sin region för sina medlemmar.

Se i respektive regionförenings kalender och information.

Kalender


Svensk-amerikanska tidningar

Hundratals svenskspråkiga tidningar gavs ut i USA från 1850 och framåt, för att tillgodose Amerikas svenska invandrargrupper. Använd den här webbportalen för att lära dig mer om dessa tidningar och för att söka bland över 300 000 digitaliserade tidningssidor från 39 olika svensk-amerikanska tidningar som gavs ut över hela USA mellan 1857 och 2007.

Svensk-amerikanska tidningar


Svenskt biografiskt lexikon

Nu finns möjligheten att ladda ner huvuddelen av databasen som innehåller publikationen Svenskt biografiskt lexikon (SBL). Databasens innehåll är ett utmärkt redskap för historiker, samhällsvetare, lärare, bibliotekarier, journalister, studenter, släkt- och hembygdsforskare med flera. I registret finns utförliga biografier över personer och släkter som gjort sig bemärkta inom det svenska samhällets alla områden.

Svenskt biografiskt lexikon


Dis webbshop

Mantalslängder är en källa till kunskap som är särskilt tacksam att undersöka när kyrkoarkiven inte finns eller inte kan ge besked om personförhållanden före vår egen tid.

Passa på att köpa boken Mantalsforska. Finns endast i Dis webbshop, den är i övrigt slutsåld.

Boken ger dig en lättillgänglig vägledning till hur du använder mantalslängderna i din forskning.

Mantalsforska


Släktforskardagarna 2024 i Malmö

I år hålls Släktforskardagarna i Baltiska Hallen i Malmö den 24 - 25 augusti. Årets tema är Det är vägen som är resans mål. Arrangörer är Malmö släktforskarförening med stöd av Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är ArkivDigital.

Nu finns föreläsningsschema klart för bägge dagarna på Släktforskardagarnas hemsida. Det går också att köpa biljetter till dagarna.

Släktforskardagarna 2024


Disgens datamapp och molntjänster

Vi vill påminna om att inte ha datamappen placerad i någon molntjänst, till exempel OneDrive, Dropbox eller Elgiganten Cloud. Vi har erfarit att det är lätt hänt att data i så fall har förstörts eller försvunnit. Orsaken är att synkronisering pågår mellan din dator och molntjänsten samtidigt som du arbetar med Disgen.

Vi rekommenderar starkt att inte använda molntjänster för lagring av Disgens aktiva datamappar. Lagring av säkerhetskopior i molnet fungerar däremot utmärkt.

Från och med Disgen 2021 och nyare versioner kommer den undersöka om datamappen du öppnar visar tecken på att omfattas av en molntjänst, i dagsläget OneDrive och Dropbox, och erbjuda en praktisk lösning på problemet.

Läs mer!


Västmanlands släktforskarvecka

Den 8–13 juli anordnas Västmanlands Släktforskarvecka 2024. Den anordnas av ett flertal släktforskarföreningar i landskapet. Just nu pågår planeringen för fullt.

Det är släktforskarföreningarna i Västerås, Fagersta, Sala, Lindesberg, Nora och Köping som anordnar aktiviteter under veckan. Dessutom kommer DIS-Bergslagen att finnas med och synas på de olika orterna under veckan.

Håll utkik på deras hemsida för fler detaljer i programmet.

Västmanlands släktforskarvecka


Släktforskarveckan i Dalarna

Släktforskarveckan i Dalarna genomförs 1–7 juli genom ett samarbete mellan 6 släktforskarföreningar i Dalarna, närmare bestämt Föreningen Släkt och Bygd i Borlänge, Västerbergslagens Släktforskare, Föreningen Dalfolk, Gagnefs Släktforskarförening, Falubygdens Släktforskarförening, Ovansiljans Släktforskare samt medarrangör DIS-Bergslagen.

Släktforskarveckan erbjuder en palett med olika aktiviteter för såväl den erfarne släktforskaren som nybörjaren under högsommaren. Se program och mer information på deras hemsida.

Släktforskarveckan i Dalarna


"Sevärt" från Statens fastighetsverk

Statens fastighetsverk har skapat Sevärt, en strömningstjänst med innehåll från sevärda platser spridda över landet. Meningen är att du ska kunna ta del av vårt gemensamma kulturarv i form av en öppen playtjänst med strömmat material om SFV:s natur- och kulturmiljöer.

Nu förenas resultatet i Sevärt, du får följa med in i hantverkares verkstäder, se hemliga rum, uppleva historiska trädgårdar och besöka många andra sevärdheter. Väl värt ett besök.

Sevärt!


Tolka äldre handskrifter

Du är nog inte ensam om att ha problem med att tolka den äldre handskriften ibland. Det blir svårare och svårare desto äldre dokumentet är. Med den moderna tekniken i form av artificiell intelligens finns det nu verktyg som kan hjälpa dig med tolkningen. Bland annat så har Riksarkivet arbetat fram en texttolkningsmodell som kallas för The Swedish Lion I som är implementerat i verktyget Transkribus.

Läs artikeln om hur du kommer igång med Transkribus och på så sätt får bra hjälp med tolkningen av de svåra texterna.

Transkribus med The Swedish Lion


Demografisk Databas Södra Sverige (DDSS) flyttas in i Riksarkivets söktjänst

Riksarkivet har meddelat att man den 23 maj 2024 (preliminärt) kommer att stänga ner webbplatsen för den Demografiska Databasen för Södra Sverige (Skåne, Blekinge och Halland). Det innebär att de register över födda-vigda-döda som finns hos DDSS nu flyttas över till Riksarkivets söktjänster i Digitala forskarsalen.

Riksarkivet meddelar vidare att länkar till enskilda poster med mera kommer att pekas om automatiskt, så om du har en gammal länk till en post ska den fortfarande fungera efter flytten. I huvudsak kommer registren för födelse och dop, lysning och vigsel samt död och begravning flyttas över, liksom en hel del av de temasidor som nu finns på DDSS. I samband med detta kommer även dessa register göras tillgängliga som öppen nedladdningsbar data.