
Nyheter och tips från Föreningen DIS
Hej!
Om du är nyfiken på kommande ny version av Disgen så kan vi nu meddela att Disgen 2025 är på gång inom kort. Den nya versionen innehåller flera nyheter och förbättringar. Du kan läsa lite om dem i Diskulogen nr 148. Håll också ögonen öppna på vår webbsida, där kommer du märka när Disgen 2025 finns tillgänglig för nedladdning och köp.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Diskulogen nr 148
Nu finns Diskulogen 148 på föreningens hemsida. Om du väntar på papperstidningen hem i brevlådan så kommer den inom kort.
I tidningen presenterar vi de första nyheterna i kommande uppgradering av Disgen (Disgen 2025). En ny utskrift som kallas “Tidslinjen” presenteras. Den utskriften kan vara användbar för att få en överblick på en persons liv.
Det finns ett referat av årsmötet och av årsmöteshandlingarna. Det finns också en artikel om DIS med anledning av att föreningen fyller 45 år, en artikel om riksföreningarnas digitala släktforskardag, en DNA-krönika och hur man kan göra serietidningsliknande berättelser om sin släkt samt om ett brottmål om en stulen brudkrona. Mycket att läsa alltså!
Läs Diskulogen nr 148 |
DIS-träff 13 maj om hus- och gårdsforskning
Välkommen på digital DIS-träff tisdag den 13 maj kl 19.00. Då berättar Sören Lindhe från DIS-Filbyter om hus- och gårdsforskning och vad man kan hitta i de digitala arkiven. DIS-träffen hålls på videokonferenssystemet Zoom och är öppen för alla medlemmar i DIS och dessutom helt gratis.
|
DNA-testad på 23andMe?
Om du har testat dig på DNA-företaget 23andMe så kanske du läst om de finansiella bekymmer som bolaget har. Det sprids ganska många farhågor just nu och osakliga uppmaningar om att radera sina konton där. 23andMe är världens näst största DNA-testbolag med 15 miljoner testade, och dessutom nästan äldst på området. Bolaget har inte gått i konkurs, det har frivilligt ansökt om rekonstruktion, och ingen officiell myndighet har gått ut och rekommenderat radering av konton (Kaliforniens justitieminister/delstatsåklagare har påmint om att man kan radera - det är en väldig skillnad).
De flesta stora amerikanska DNA-släktforskarna som till exempel Blaine Bettinger och Diahan Southard säger i stället “sitt lugnt i båten och radera inte förhastat" och det är faktiskt det bästa rådet just nu, enligt DIS styrelseledamot Eva Dahlberg, erfaren DNA-släktforskare.
De andra DNA-testbolagen har alla sålts (eller köpts) de senaste fem åren utan att någon stor kampanj mot att ha sina DNA-tester hos dem har förts.
Om du skulle vilja radera, så glöm inte att först ladda ner ditt eget DNA-rådata, spara det och eventuellt ladda upp det på något annat bolag, och spara framför allt ner informationen om dina träffar. Men att ladda ner ditt rådata och att ha koll på dina träfflistor, det bör du alltid göra!
|
Gravstensinventeringen
I Sveriges Släktforskarförbunds Gravstensinventering, en sökbar databas, dokumenteras gravstenar med fotografi på gravstenen och i förekommande fall hela gravvården, samt gravstenens text. Du kan också hjälpa till genom att registrera enstaka gravstenar eller hela kyrkogårdar.
Naturligtvis går det också att söka i det som redan är registrerat. I Gravstensinventeringen hittar du kyrkogårdarnas gravstenar, dokumenterade med ett eller flera fotografier på gravstenen och i förekommande fall hela gravvården, samt gravstenens text. Den grundläggande informationen kan sedan kompletteras med kunskap om den eller de begravda personer som stenen berättar om.
|
Gratissidor för släktforskaren
Sveriges Släktforskarförbund har sammanställt en lista över gratis resurser på webben. I listan har de fler än 70 tips som du kan botanisera bland och finna din resurs som hjälper dig i ditt forskningsarbete. Många av de här sidorna har vi tipsat om i tidigare nyhetsbrev, men som sagt här får du nu en samlad bild över dem. Det kanske finns sådant du inte upptäckt ännu.
|
DIS webbshop
Du kanske har märkt att Sveriges Släktforskarförbunds olika böcker har börjat försvinna från vår webbshop under vintern. Vi har tagit det strategiska beslutet att sluta sälja dem, av ekonomiska skäl eftersom vi haft högre kostnader än intäkter. Istället får du köpa Släktforskarförbundets böcker direkt i Rötterbokhandeln. Kom ihåg att logga in i Rötterbokhandeln som medlem, så att du köper produkterna till medlemspris!
I dag finns det några böcker kvar i vår egen bokhandel som vi gärna vill bli av med. Se vad vi har kvar, kanske det är just den boken som du har saknat.
|
Studera artificiell intelligens
Hos DIS-Mitt pågår det en studiecirkel i artificiell intelligens, AI. Onekligen ett område som har exploderat och har både en intressant potential och en skrämmande sida. Gemensamt för många av oss är dock att vi nog vet lite om potentialen den har och lyssnar kanske lite väl mycket på en del domedagspräster i media, istället för att försöka lära oss något om det.
Om du och din regionförening skulle vara intresserad av att också studera AI, kanske i form av en studiecirkel, kontakta Ingrid Belfrage i DIS-Mitt för mer information om hur de har gjort.
|
Nya styrelsen
I förra nyhetsbrevet presenterades namnen på den nya styrelsen för föreningen. Nu kan du också få en bild på dem med aktuella kontaktuppgifter.
|
Nyheter från ArkivDigital
Det händer ständigt saker på ArkivDigital, kolla därför in deras nyheter på deras blogg.
Nu senast nämns det att personregistret Befolkningen i Sverige (BiS) även växer bakåt i tiden och om personregistret till fängelserullorna. En del missförstår och tror att "Befolkningen i Sverige” med uppgifter före 1940 har försvunnit eftersom ArkivDigital bytt namn på det registret. Det hette tidigare “Befolkningen i Sverige 1800-1947” men numera alltså enbart “Befolkningen i Sverige” - eftersom det nu kan innehålla uppgifter före 1800 och/eller uppgifter efter 1947! Så det registret till husförhörslängder och församlingsböcker saknar nu årtal i sitt namn.
Separat kan man söka i “Sveriges befolkning 1940-1990”. Så det finns två register, med olika tidsperioder.
Nyheterna aviseras i deras blogg samt deras sociala medier, där får du reda på när ArkivDigital gör sina uppdateringar.
|
Vill du välja bort Diskulogen som papperstidning och bara få pdf?
Vid årsmötet diskuterades Diskulogen en del, eftersom det är en tung budgetpost med tryck och portot. Det är helt valfritt för er medlemmar att välja om ni vill övergå till enbart pdf, ingen tryckt tidning. Vi har inte i styrelsen hittills haft för avsikt att ta bort den tryckta papperstidningen och har full förståelse för att många vill ha en tryckt tidning.
Men för de medlemmar som endast vill ha en pdf så måste ni aktivt göra det valet. Det är idag bara 10 % av föreningens medlemmar som valt bort pappers-Diskulogen.
Om du vill se vad du valt, och kanske välja bort den tryckta tidningen, så gör du det på Mina sidor som du hittar från DIS startsida under rubriken Genvägar. Där hittar du även ditt lösenord när du vill hämta tidningen på webben eller vill söka i Disbyt.
|
Volontär sökes - medlemsvårdare
Föreningen DIS söker medlemmar som vill hjälpa till och verka som medlemsvårdare. I den rikstäckande rollen som medlemsvårdare kommer du ta kontakt med våra medlemmar i olika ärenden som att följa upp om man kommit ihåg att betala sin medlemsavgift, följa upp att nya medlemmar funnit sig tillrätta i föreningen, hjälpa vårt kansli i olika medlemsärenden med mera. Det är en helt ideell roll.
Den handlar inte om att stötta medlemmar i våra olika verktyg, däremot kanske förmedla ärenden till våra faddrar etc. Är du däremot intresserad av att vara fadder eller utvecklare så ta kontakt med Dis kansli (dis@dis.se).
Att verka som medlemsvårdare är en del av Föreningen DIS medlemsgrupps uppdrag i arbetet med att behålla våra nuvarande medlemmar. Medlemsgruppen är en av styrelsens arbetsgrupper.
Känner du dig intresserad, ta då kontakt med oss i medlemsgruppen. Du kan mejla oss på medlemsgruppen@dis.se
|