Nyhetsbrev november 2024

Utskick till alla medlemmar med blandning av information och nyheter. Skickades ut den 22 november.
November 2024 månads nyhetsbrev

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

I den här månadens nyhetsbrev är vi inte så inriktade på släktforskningen som sådan utan det handlar mer om föreningsnyheter och erbjudanden i webbshoppen.

Har du några tips istället, om hur du lyckas med din släktforskning, får du gärna dela med dig till oss andra om det. Du kanske har hittat en användbar databas på webben eller någon gammal bok med matnyttig information. Skicka dina tips till nyhetstips@dis.se

Vi vill också påminna om vår databas Disbyt – det är ju en provperiod året ut som ska utvärderas, så du har november–december på dig att söka med full behörighet. Lämna därför gärna in ett Disbyt-utdrag så du får full tillgång även efter nyår!

Föreningen Dis – Vi gör din släktforskning enklare.


Disgen 2023

Missa inte den billiga uppgraderingen från Disgen 2021 till Disgen 2023 under Black Week fredag 22 november till och med måndag 2 december.

Vi erbjuder följande priser för Disgen 2023 perioden 22 november till och med 2 december:

  • 100 kr för uppgradering från Disgen 2021
  • 150 kr för uppgradering från Disgen 2019, 2018, 2016 eller Disgen 8
  • 550 kr för köp av Disgen 2023 om du inte har någon Disgen-version sedan tidigare.

Du kanske redan har testat Disgen 2023, men för dig som ännu inte provat programmet och/eller lever på gammal kunskap om äldre versioner av programmet – varför inte ladda ner Disgen 2023 och testa det gratis med all funktionalitet en månad?

Du får bland annat detta i Disgen 2023:

  • Släktskapsträdet ger möjlighet att se alla olika vägar som två personer är släkt.
  • Bygg källträdet automatiskt direkt i Disgen.
  • Byrålådan hjälper dig hantera dina bilder, multimediafiler med flera.
  • Lista över “männingar” till en valfri person på valfria nivåer, och en del andra DNA-funktioner.
  • Gruppera personer med flaggor och se grupperna i familjeöversikten.

Köp Disgen 2023 här!


Fadderhjälp med Disgen

För dig som känner dig osäker på hur man kommer igång med Disgen eller uppgraderar står våra faddrar beredda att hjälpa dig. Varför inte boka in en tid med en fadder för att göra detta, ta kontakt med någon på fadderlistan.

Faddrarna är medlemmar med erfarenhet av Disgen och släktforskning i allmänhet. Det finns cirka 50 faddrar spridda över landet. Du hittar kontaktuppgifter till dem dels i Diskulogen och dels på föreningens webb.

Fadderlistan


Webbshop och juletider

Om du vill ha leverans innan julhelgen, till exempel en julklapp till någon, från DIS webbshop måste du beställa senast söndag 8 december. Om du beställer senare får du räkna med längre leveranstider över jul och nyår eftersom även kansliet kommer att fira jul och nyår med lite ledigheter.

Sista-minuten-tips på julklapp: Köp ett presentkort till DIS webbshop.

Det finns flera olika belopp att välja bland. Presentkortet är giltigt i tolv månader från inköpsdatum. Du kan också skicka med en personlig hälsning till mottagaren.

DIS Webbshop


Black Week i webbshoppen

REA på två böcker om DNA-släktforskning i webbshoppen under “Black Week” det vill säga i vårt fall fredag 22 november till och med måndag 2 december 2024.

Släktforska med DNA

Upptäck DNA-släktforskningens spännande värld! Den här boken lär dig hur DNA ärvs och hur du kan använda DNA-tester för att verifiera din "pappersforskning", identifiera okända fäder, kartlägga släktskap i tiden långt före de skriftliga källorna och mycket annat.

Från DNA-test till släktträd

Det här är boken för dig som testat dig i släktforskningssyfte, men som inte vet hur du ska tolka resultatet.

Köp boken Släktforska med DNA

Köp boken Från DNA-test till släktträd


Valberedningen informerar

Föreningen DIS är en fantastisk resurs för Sveriges alla släktforskare. Disgen är ett enastående släktforskningsprogram under ständig utveckling. Disbyt är ett ovärderligt verktyg i jakten på våra förfäder och föreningens kurs- och föreläsningsutbud är rikligt.

För att kunna bedriva verksamheten på en oföränderligt hög nivå behövs en intresserad och driven styrelse, aktiva arbetsgrupper och vår duktiga personal på kansliet.

Föreningen DIS är en ideell, allmännyttig och rikstäckande förening som har sitt säte och kansli i Linköping.

Vid årsmötet i mars 2025 väljs styrelseordförande och ledamöter till styrelse, revisorer och valberedning. Inför årsmötet tar den sittande valberedningen fram ett förslag för årsmötet att ta ställning till.

Låter det spännande! Bombardera oss med dina frågor. Du kan kontakta valberedningen på e-postadress: valberedning@dis.se

Vi lovar att du får svar. Ingen kan allt, men tillsammans lär vi oss nytt och försätter berg. Ta gärna några minuter och titta igenom information som finns via länken nedan.

Valberedningen Ewa, Benny, Torgny och Mårten ser fram emot era tips.

Valberedningen


Tipsa valberedningen – Föreningen DIS behöver dig!

Vi söker dig som är intresserad av styrelsearbete och föreningsarbete, och vill hjälpa till och stötta Föreningen DIS framtida utveckling. Främst söker vi ledamöter till DIS styrelse och valberedning. Är du själv intresserad eller känner någon, använd formuläret, som du når med länken nedan, där du kan lämna tips på lämpliga kandidater.

Vad är ett tips?

Ett tips innebär att alla medlemmar inom DIS har möjlighet att uppmärksamma valberedningen på möjliga kandidater. Det är valberedningen som föreslår på årsmötet.

Denna tipsfunktion är ett sätt att göra det lite enklare att föra fram sitt förslag till valberedningen.

Tipsa valberedningen


Föreningsrabatt på Släktforskarförbundets prenumerationer

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumeration och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden nedan använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.

Koden kan också användas vid köp av webbabonnemang på “Sveriges dödbok 1815–2022” (Sveriges dödbok 9, SDB9), om du inte har använt koden tidigare i år. Men har du redan köpt usb-versionen av dödboken så behöver du ju inte köpa ett abonnemang på den, det är samma databas just nu men med olika sökmöjligheter.

Koden gäller också om du enbart vill köpa en prenumeration på Släkthistoriskt Forum.

Använd denna rabattkod som gäller för DIS medlemmar: GWBN24

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31 december 2024. Se mer på Sveriges Släktforskarförbunds informationssida. I decembernumret av Diskulogen kommer rabattkoden för 2025 att finnas med.

För Sveriges dödbok på webben finns en rad nya informations- och hjälpsidor på Rötter.

Sveriges dödbok på webben

Släktforskarförbundets prenumerationer


Disbyt – vår stora släktdatabas

Du har just nu full behörighet i Disbytsökningarna oavsett om du har skickat in utdrag eller inte från din egen släktforskning. Vi har som en test fram till 31 december 2024 tagit bort gränserna som rör förmåner i visningen av resultatet av din Disbytsökning.

Vi vill gärna påminna dig om att du har stor nytta av de filer du får tillbaka av Disbytombudet när du har skickat in ett eget utdrag till Disbyt. Alla medlemmar kan skicka in, oavsett vilken dator och vilket släktforskarprogram du använder!

Om du skickar in ett Disbytutdrag nu så har du kvar de bättre behörigheterna efter nyår. På sidan nedan framgår hur du gör ett utdrag från ditt eget släktforskningsprogram, se länkarna i vänsterkanten på sidan för de olika programmen.

Disbyt – gör ett utdrag


DisbytMatch

Det kan vara svårt att få en överblick på alla matchningar du har fått i filerna som du får från Disbytombudet när du skickat in ett utdrag till Disbyt.

DisbytMatch är ett hjälpmedel skapat i Microsoft Excel för att underlätta tolkningen av dina filer från Disbytombudet. DisbytMatch har skapats för att du på ett enkelt sätt ska kunna sortera eller selektera fram andra medlemmar som också lämnat Disbytutdrag, med personer som du också släktforskar på.

Verktyget är gratis och finns att hämta på DIS webb. Snart kommer också det i en variant som fungerar i LibreOffice.

Mer om DisbytMatch


LibreOffice

LibreOffice är ett kontorspaket alternativt till Microsoft Office-paketet som du gratis kan installera och använda. Det innehåller:

Writer - en ordbehandlare för det lilla och stora arbetet.

Calc - kalkylarksprogram för beräkningar, diagram, analyser, listor och mycket mera.

Impress - för att snabbt och enkelt skapa multimediapresentationer.

Draw - Skapa bilder och illustrationer att använda i andra program eller på webben.

Base - hantera databaser, både egna eller koppla den mot andra databaser.

Math - för att skriva matematiska, kemiska, elektriska eller vetenskapliga ekvationer.

Det är också tillgängligt på ett stort antal språk. Det är också fullt kompatibelt med andra kontorspakets filformat, till exempel med Microsofts Word, Excel, PowerPoint. Det är med andra ord inget problem att byta filer med andra släktforskare.

Läs mer om LibreOffice


Distanskonferens om lokalhistorisk forskning

Sveriges hembygdsförbund bjuder in till en digital konferens om lokalhistorisk forskning och berättelsens kraft i hembygdsarbetet. Bland annat kommer Gästriklands Kulturhistoriska Förening, som nyligen fick utmärkelsen Årets hembygdsbok, att berätta om sitt arbete med årsskrifter och hur de lyfter fram historier från Gästrikland.

Syftet med konferensen är att ge inspiration och tips för de som arbetar med att bevara lokalhistorien, bland annat genom arkivforskning och landskapsstudier. Konferensen är öppen för alla intresserade, är kostnadsfri och arrangeras av Sveriges hembygdsförbund tillsammans med Sveriges Släktforskarförbund och Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund.

Evenemanget sänds digitalt 29 november kl. 12-14 från Hembygdsförbundets kansli i Stockholm. Deltagare får Zoom-länken efter anmälan.

Ta del av programmet och anmäl intresse


Vi söker en arkivarie

Vi söker dig arkivarie eller åtminstone kunnig inom arkivhantering som skulle vilja engagera dig och hjälpa till med vår tjänst DIS Arkiv.

DIS Arkiv är vår arkivservice som ingår i medlemskapet i DIS. Det är en arkivservice för långtidsbevarande och säker förvaring av medlemmars digitala forskningsresultat.

Diskussion pågår nu om hur servicen ska utvecklas och säkerställas för framtiden. Vi har konstaterat att det inte är helt enkelt att greppa allt inom området. Kanske du finns som skulle kunna bidra med kompetens och idéer om fortsättningen för DIS Arkiv.

Är du intresserad av att veta mera hör av dig till Mikael Winbladh, vår verksamhetsledare. Skicka e-post till: mikael.winbladh@dis.se

Läs mer om DIS Arkiv