Nyhetsbrev oktober 2024

Utskick till alla medlemmar med blandning av information och nyheter. Skickades ut den 25 oktober.
Oktober 2024 månads nyhetsbrev

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Månadens nyhetsbrev innehåller några tips om kartor och torpinventering. Det finns förvisso en uppsjö med webbplatser med och om kartor, både historiska och nya aktuella kartor. Det är svårt att göra ett register över alla! Många kommuner har ofta någon slags karttjänst med både historiska och aktuella kartor. De kan vara användbara om du ska lokalisera någon plats i staden.

Vi presenterar nu också nyheten om att nya Dispos kommer att ersätta den gamla Dispos.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS-träff den 21 november 2024

Det är ytterligare ett distansmöte via Zoom planerat i höst. Sitt hemma, lyssna och få nya lärdomar, de kostar inget och är till för alla medlemmar i föreningen.

Torsdag den 21 november kl. 19.00 - Skapa en släktbok

Lennart Magnusson från DIS Syd berättar hur du kan göra när du ska skapa en släktbok.

Hur säkerställer du att din släktforskning lever vidare? CD-skivor, usb-minne eller externa hårddiskar i all ära, men kommer de att fungera om 10 eller 50 år? Ett enkelt sätt att bevara sin släktforskning är att skapa en släktbok. Tryckt på papper kan den bevaras i överskådlig tid.

Lennart vill visa att man på 30 minuter kan skapa en släktbok som utgår från dina registrerade uppgifter i Disgen. Med bilder och biografier kan det bli en uppskattad bok för både dig själv och som present till släkten.

Anmälan till DIS träff 21 november

Vid anmälan får du ett svar med e-post som innehåller anslutningsuppgifter till träffen. Spara det!

Boka också in vårens DIS-träffar redan nu i din kalender, preliminärt är de planerade den 23 januari, 17 februari och 17 mars 2025. Vi får återkomma med vad som planeras vid respektive tillfälle.


Lantmäteriet och dess historiska kartor

Det svenska Lantmäteriet har en av världens största kartskatter och delar gärna den med dig. I deras digitala arkiv finns historiska kartor som sträcker sig så långt bakåt i tiden som 1628. För närvarande kan du titta på kartor och akter fram till 1873.

Lantmäteriet har begränsat tillgången till viss information i ett antal digitala tjänster på grund av säkerhetsskäl, bland annat de historiska kartorna, därav att det är begränsat till 1873.

Begränsningen har också medfört minskade möjligheter för anpassningen av de storskaliga kartorna från Lantmäteriet till 1873. Men har du själv en karta i digitalt fotoformat eller en akt i pdf-format som innehåller en karta, kan Föreningen Dis ändå anpassa den åt dig, se längre fram i nyhetsbrevet.

Lantmäteriets historiska kartor


Fornsök hos Riksantikvarieämbetet

En annan myndighet som har bra kartor är Riksantikvarieämbetet, som bland annat driver söktjänsten Fornsök. På den karta som finns i Fornsök kan du få fram sockengränser när du zoomar in, och du kan se olika ortnamn i socknarna. (Sockengränserna är förmodligen mest pålitliga på landsbygden.)

Sök i Fornsök


Disbyt – vår stora databas

Vi tjatar vidare om att du nu har full behörighet i Disbytsökningarna oavsett om du har skickat in utdrag eller inte från din egen släktforskning. Vi har för tillfället tagit bort gränserna som rör förmåner i visningen av resultatet av din Disbytsökning.

Men vi vill också tjata vidare om att du har stor nytta av de filer du får tillbaka av Disbytombudet när du har skickat in ett eget utdrag till Disbyt. Alla medlemmar kan skicka in, oavsett vilken dator och vilket släktforskarprogram du använder!

Ett av syftena med Disbyt är att vi delar med oss av vår respektive släktforskning. På så vis bidrar vi till att någon annan kan få ökad kunskap om sina släktingar och därmed hjälper denne framåt i sin forskning. Samtidigt har du också möjlighet att öka dina kunskaper om dina släktingar genom att få ta del av en annan släktforskares forskning som denne skickat in till Disbyt.

Lär dig mer om Disbyt på vår YouTube-kanal. Länken nedan är till ett föredrag från 2020 av Disbytombudet Charlotte Börjesson, så det gjordes med de ordinarie nivåerna utifrån om man hade skickat in bidrag eller inte. Föredraget visar söktips etc i Disbyt.

Titta på video om Disbyt

På sidan nedan framgår hur du gör ett utdrag från ditt eget släktforskningsprogram, se länkarna i vänsterkanten för de olika programmen.

Disbyt – gör ett utdrag


Webbshopen erbjuder kartor

Är du intresserad av att placera dina anor inte bara i tiden utan också på en plats på kartan?

DIS har tagit fram och bearbetat digitala kartor som vi säljer, både för den kartintresserade och för användning i Disgen. Det finns ett stort utbud i vår webbshop. Till exempel

Generalstabskartor

Häradsekonomiska kartor

Sockenkartor

Topografiska kartor över Sverige

Nordiska kartor och kartor över Danmark, Finland och Norge

Det finns också en beställningstjänst för storskalig historisk karta som visar fastighetsrättsliga förändringar såsom laga skifte, storskifte, enskifte, hemmansklyvning eller ägostyckning, detsamma gäller för äldre stadskartor.

Historiska kartor


Kartor, ritningar och fastigheter

Stockholms stadsarkiv har ett stort arkiv med kartor, ritningar på byggnader till bygglov och stadsplaner. Mycket är digitaliserat och är direkt sökbart via dess databas. Men en del måste du dock besöka läsesalen på Stadsarkivet Liljeholmskajen för att kunna titta på.

Det är en unik samling med bygglov för åren 1713–1978 som finns i original på Stadsarkivet och som utsetts till världsminne av Unesco. Om du har förfäder som bott och kanske även byggt hus i Stockholm har du kanske möjlighet att ytterligare fördjupa dig i deras boende.

Mer om Kartor, ritningar och fastigheter


Dispos byter utseende

Dispos är den smidiga genvägen till källorna, genom att du anger årtal och församling får du reda på vilken kyrkboksvolym du ska slå upp, och ungefär vilken sida. Du har sedan möjlighet att klicka dig vidare direkt till den sidan hos någon av de leverantörer som tillhandahåller digitala bilder av kyrkböckerna.

Dispos länkar till Riksarkivet (Digitala forskarsalen) som är gratis och till abonnemangstjänsterna ArkivDigital och Ancestry, där du alltså bara ser bilderna om du har ett abonnemang.

Under en tid har våra frivilliga krafter arbetat med att förnya vårt verktyg Dispos. och nu är det dags att byta till den nya versionen. Från och med 22 oktober 2024 är det nya Dispos du möter, med ett helt nytt utseende. Inloggningen är samma uppgifter som till Disbyt.

Du kommer finna att det annorlunda mot vad du är van vid sedan tidigare. Det bör dock inte vara några problem med att komma igång med det nya, det har ett nytt intuitivt arbetssätt. Naturligtvis finns det en länk till Hjälp för Dispos, om du skulle behöva.

I bakgrunden har det också jobbats med att göra det snabbare och öka på träffsäkerheten.

På DIS webbplats kommer informationen vartefter att uppdateras så att den stämmer överens med det nya Dispos.

Prova nya Dispos


Nyheter från ArkivDigital

ArkivDigital har fortsatt arbetet med att skapa personregister till fängelserullorna, just nu täcks åren 1815–1850 och arbete pågår med åren från 1750.

Registret gör det enklare för dig som släktforskar att hitta uppgifter om dina förfäder eller andra släktingar som satt i fängelse. I registret kan du söka på fångens för- och efternamn, titel/yrke, plats, rullans datum, inskrivningsdatum, brott, fängelse/häkte och län. Rullorna, eller listorna, skrevs vid de olika häktena och fängelserna och skickades varje månad in till Justitiekanslern.

Du hittar registret under Sök i register - Registerkälla Fängelserullor.

Läs ArkivDigitals blogg


En påminnelse om Arkivens dag

Lördagen den 9 november är det Arkivens dag igen. Det är alltid det den andra lördagen i november. I år är temat “Arbete och fritid”. Titta in bakom kulisserna, fascineras av spännande dokument, ta del av lärorika utställningar och intressanta föredrag.

Arkivens dag anordnas av SASS ”Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet” som består av landets arkivorganisationer, branschföreningen Arkeion, Näringslivets Arkivråd (NLA), Riksarkivet och Svenska Arkivförbundet.

Bevaka vad som händer i din närhet eller på det arkiv du vill besöka genom Arkivens dags webbplats – det kan också finnas i Rötters kalendarium eller på respektive arkivs egen webbplats.

Webbplatsen för Arkivens dag

Rötters kalendarium


Norska dagstidningar

På norska Nasjonalbiblioteket kan du söka efter skannade dagstidningar tillbaka till 1760. Tidningar äldre än 90 år finns tillgängliga och i åtskilliga fall även nyare (se https://www.nb.no/hjelp-og-informasjon/rettigheter/#aviser för detaljerad information.)

https://www.nb.no/search?mediatype=aviser


Torpinventering

Det har gjorts och görs många torpinventeringar i vårt avlånga land. En del görs av hembygdsföreningar, andra av intresserade privatpersoner.

Det dök upp ett initiativ för några år sedan, som i viss mån avstannat, om en “inventering av torpinventeringar”. Det är en webbplats som försöker samla information om genomförda torpinventeringar, tips om vad man kan tänka på när man inventerar, källor om torp, torptankar och allt som kan tänkas ha med torparna att göra.

Tyvärr är det dåligt med inventerade torpinventeringar norr om Värmland och Västmanland på webbplatsen. Du kan också söka torpinventeringar i Kungliga bibliotekets databas Libris.

Webbsidan Torpinventeringar

Sök torpinventeringar i Libris