Nyhetsbrev december 2024

Utskick till alla medlemmar med blandning av information och nyheter. Skickades ut den 23 december.
december 2024 månads nyhetsbrev

Julhälsningar från Föreningen DIS!

Hej!

Dags för årets sista nyhetsbrev med lite släktforskningstips inför jul- och nyårshelgen. Du kanske vill titta på någon av filmerna i vår YouTubekanal? Du kan kika i vår webbshop om du vill handla något till din forskning, det går förstås att handla även om leveranserna görs i januari.

Föreningens styrelse, kansliet och funktionärer önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS-träffar

2025 års första DIS-träff presenteras av DIS-Öst torsdag den 23 januari kl. 19.00 och heter

Arbetsvandring - Vilka var det som vandrade?”

I ett föreningsdrivet projekt har DIS-Öst tittat på ”kullornas” vandringar från Dalarna till Stockholm, under perioden 1830–1930.

Vilka byar kom de ifrån, var fick de arbete, hur tog de sig till Stockholm? Hur bodde de, vilka arbetsuppgifter, yrken, löner och arbetsskador fick de? Återkom man till samma plats?

Mycket data kom fram, även om det var svårt att få information från vissa företag. De har även tittat på demografisk påverkan på hembygden.

Deltagarna i projektet, Anders Björklind, Staffan Svärd och Kenneth Walldén, som alla kommer från DIS-Öst presenterar vad de funnit under sin forskning.

Anmälan till DIS-träff 23 januari


Latinska dödsorsaker

Det finns en webbplats med en lista på latinska dödsorsaker och dess motsvarande svenska begrepp. Den kan vara användbar för att förstå vad som står i kyrkboken som dödsorsak. Den förklarar inte närmare vad för sjukdom det egentligen handlar om men det är ett bra hjälpmedel.

Latinska dödsorsaker


Disbyt återgår till de ordinarie behörighetsnivåerna

Just nu har du full behörighet i Disbytsökningarna oavsett om du har skickat in utdrag eller inte från din egen släktforskning, men från och med årsskiftet så kommer de ordinarie behörighetsnivåerna gälla igen.

Vi har som en test fram till 31 december 2024 tagit bort gränserna som rör förmåner i visningen av resultatet av din Disbytsökning. En utvärdering av testet kommer att genomföras.

Vi vill gärna påminna dig om att du har stor nytta av de filer du får tillbaka av Disbytombudet när du har skickat in ett eget utdrag till Disbyt. Alla medlemmar kan skicka in, oavsett vilken dator och vilket släktforskarprogram du använder!

Om du skickar in ett Disbytutdrag nu så har du kvar de bättre behörigheterna efter nyår. På sidan nedan framgår hur du gör ett utdrag från ditt eget släktforskningsprogram, se länkarna i vänsterkanten på sidan för de olika programmen.

Disbyt – gör ett utdrag


Efterlysning deltagare i utbildningsgruppen

Är du intresserad av utbildning, eller rättare sagt att utbilda andra släktforskare och har tankar om hur Föreningen DIS skulle kunna utveckla utbildningen till medlemmarna. Det finns då en utbildningsgrupp tillsatt av styrelsen som nu söker ny inspiration från nya deltagare. Läs mer om utbildningsgruppens och andra arbetsgruppers uppdrag.

Om du är intresserad av utbildningsgruppen kontakta Christina Claeson, utbildningsansvarig i styrelsen.


AI-utbildning för alla

Artificiell intelligens eller AI är på allas läppar nu, inte minst i och med den uppmärksamhet det fick i och med de Nobelpris som delades ut i år. Det är ett stort område både att försöka förstå och att försöka använda i den dagliga tillvaron. Det finns många som försöker lära oss om AI och dess teknik och tillämpningar. En är Google som erbjuder några kurser på sin Digitalakademi. Eller så kan du besöka Internetstiftelsen och se deras utbud av självstudier.

AI-kurser hos Google

AI hos Internetstiftelsen


Använd appen Släkten!

Alla DIS-medlemmar som har Disgen 2019, 2021 eller 2023 kan använda en app som heter Släkten som enkelt för över dina inregistrerade släktforskningsuppgifter från Disgen till en app i din smarttelefon eller läsplatta. Har du uppdaterat din Disgen-databas med fler personer, så behöver du göra en ny överföring till Släkten, det uppdateras inte automatiskt dit. Du kan uppdatera hur ofta du vill, eller byta vilka uppgifter du tar med i appen just nu - till exempel bara de med en viss flagga. Det ändrar inget i Disgen.

Appen Släkten finns för både iOS- och Android-system, i respektive systems butiker. Det är en engångsavgift på den, 50 kronor. Det finns flera artiklar på DIS webbplats som visar användningen, se dem längst ner på “Kom igång”-sidan.

Kom igång med appen Släkten


Hitta handledningen för Disgen 2023

Det kommer ibland frågor om hur man hittar handledningen till Disgen. Det enklaste sättet är att när du är i Disgen välja “Hjälp”-menyn, och där sedan välja “Disgen handledning” – då öppnas handledningen direkt på webben. Du kan också alltid få hjälp om en funktion genom Disgens inbyggda hjälp som du hittar när du trycker på F1-tangenten. Då öppnas ett fönster som är relevant för var du befinner dig i Disgen.

Handledning Disgen 2023


Videofilmer om Disgen 2023

Har du nyligen börjat använda Disgen 2023 och känner dig osäker på vissa handgrepp och funktioner? Titta på videofilmerna om Disgen 2023 på vår videokanal på YouTube.

Videofilmerna är egentligen ett komplement till kurskompendiet för Disgen 2023 vilken är till för att lära sig grunderna i Disgen, videofilmerna går dock bra att titta på utan kursbok. De vänder sig i första hand till dig som är ny användare och du som nu vill lära dig Disgen från grunden. Det är korta filmer som går genom olika avsnitt i programmet.

Disgen 2023 videofilmer


Handledning för äldre Disgen

Använder du Disgen 2016, 2018, 2019 eller 2021? Då är du säkert bekant med de flesta funktionerna i programmet. Om du ändå känner att du behöver en instruktion vid något tillfälle så är nu handledningen på webben något uppdaterad och uppfräschad.

Du når den direkt från ditt Disgen via alternativet” Disgen handledning” i “Hjälp”-menyn för respektive Disgenversion. Du kan också alltid få hjälp om en funktion genom Disgens inbyggda hjälp som du hittar när du trycker på F1-tangenten. Då öppnas ett fönster som är relevant för var du befinner dig i Disgen.

Handledning Disgen 2016–2019

Handledning Disgen 2021


Släktskapsomvandlaren

På Släktforskarförbundets webbplats Rötter har man lagt upp ett verktyg för att omvandla en släktrelation som till exempel farmors morfars mormors mor till numrering enligt Kekulés system.

I släktskapsomvandlaren skriver du in förkortningen för till exempel farmors morfars mormors mor utan mellanslag fmmfmmm och får ut nummer 183 enligt Kekulés system.

Läs mer!

Använd direkt!


Riksföreningarnas släktforskardag

En heldag med många föreläsningar kommer den 8 februari 2025 anordnad av sex släktforskande riksföreningar. Tema för dagen är Invandring och utvandring.

Föreläsningarna spänner över ett brett spektrum, till exempel kommer det att handla om arbetskraftsemigration till Amerika och återinvandring till Sverige. Det kommer också berättelser om smeder, valloner och judars flyttningar till Sverige.

Det är ett samarrangemang mellan Sällskapet Vallonättlingar, Genealogiska föreningen, Svenska Släktakademien, Judiska släktforskningsföreningen i Sverige, Föreningen för smedsläktforskning samt förstås Föreningen DIS.

Preliminärt program


Bibliotek och LIBRIS

Webben och all information som finns där i all ära, glöm dock inte bort de traditionella biblioteken och dess alla böcker som innehåller många källor till kunskap för en släktforskare. Ett exempel är det tips som kom in, om att söka böcker om olika yrkesgrupper där man kan hitta personer om man vet yrket. Personen i fråga fann sin farfar där.

Andra böcker med mycket spännande information om personer och släkter är biografier över mer eller mindre kända personer.

Tänk också på att biblioteken inte bara är de kommunala biblioteken utan även att många släktforskarföreningar har samlat på sig böcker över orten, regionen och personer, där de verkar.

LIBRIS är de svenska bibliotekens gemensamma katalog där du söker efter böcker du vill få tag på.

LIBRIS


Nationell Arkivdatabas

Regeringen har nu fattat beslut om att för första gången ge Riksarkivet formellt uppdrag att förvalta och utveckla Nationell Arkivdatabas (NAD). Det är ett efterlängtat besked, både för Riksarkivet och släktforskarrörelsen.

NAD, som idag samlar information om arkiv inom Riksarkivet, statliga myndigheter, kommuner, föreningar och andra aktörer, är en central resurs för myndigheter som förvarar arkivmaterial. Inte minst är den en ovärderlig resurs för släktforskare, som utan den inte skulle ha möjligheten att söka upp majoriteten av de handlingar som finns i arkiven.

Läs mer!


Planera för DIS årsmöte 2025

Föreningens årsmöte hålls lördagen den 8 mars 2025 på distans via videokonferenssystemet Zoom. Kallelse och mer information om detta finns i Diskulogen nr 147 (decembernumret). Ytterligare information och dokument kommer på webben under vintern.

Har du förslag på någon lämplig kandidat till styrelse, revisor eller valberedning i föreningen? Du kanske rentav kan tänka dig själv att ställa upp? Du är välkommen med ditt förslag till valberedningen.

Styrelsen 2024


Släktforskningens dag lördag 18 januari 2025

Släktforskningens dag inträffar den tredje lördagen i januari varje år. Då håller många av Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar öppna hus och arrangerar aktiviteter. Se efter i Rötters kalendarium om det finns aktiviteter i din närhet.

Rötters kalendarium