Hej!
Nu när höstmörkret faller samtidigt med kastanjerna så vill vi uppmuntra dig till att komma med bidrag till Diskulogen, nyhetsbrevet och webben. Sätt dig ner och skriv några rader med släktforskningstips eller dela med dig av dina egna erfarenheter. Medlemmarna väntar med spänning! Skaffa inspiration från Ulfs och Monikas artikel i Diskulogen!
Diskulogen nr 118
Nu är ett nytt nummer av Diskulogen på väg till din brevlåda. Du kan redan nu läsa tidningen på webben och t ex ta del av ett intressant exempel på 1900-talsforskning av Ulf Örnemark och Monika Sturk. Artikeln börjar på sidan 18 och handlar om en båtolycka som Anders Ziethén (1926-1992) varit med om men aldrig berättat om för sin familj. Läs hur Ulf och Monika gjort för att skapa en berättelse om Anders och händelsen med hjälp av olika typer av modernt källmaterial.
|
Dis webbshop
Är det kanske dags att komplettera ditt släktforskningsbibliotek med fler handböcker från förbundet?
Boken Smedforska ger dig tips hur du kan fylla på med information från t.ex. hammartingshandlingar, bruksarkiv och mästarbrev. Boken innehåller flera tips om hur du kommer vidare med dina smeder och deras familjer.
Boken Källkritik och källhänvisningar lyfter på ett enkelt sätt fram ett viktigt område. Vi har väl alla någon gång slarvat med källan och senare fått lida för det. Boken ger praktiska tips som hjälper dig att höja kvaliteten på din släktforskning.
|
Ny uppdatering - Disgen 2016.6
Vi är mitt uppe i slutspurten av betastestningen av nästa uppdatering av Disgen 2016. Den innehåller huvudsakligen rättningar av fel eftersom vi sparar förbättringar och nya funktioner till nästa betalversion.
Men en ny funktion vill vi inte undanhålla er utan den släpper vi redan nu, helt gratis för er som köpt Disgen 2016: funktionen "Justera faddrar" ger möjlighet att göra förändringar och kompletteringar av de faddrar som konverterats från Disgen 8. En preliminär guide finns i vår handledning på webben.
Disgen 2016 uppdateras automatiskt till Disgen 2016.6 när den är klar och finns tillgänglig. Håll ögonen öppna under andra halvan under november. Kommer inte uppdateringen till dig, så får du komma till uppdateringen: den kommer också att gå att hämta på webben.
|
Släktforskningstips: Skicka in nytt bidrag till Disbyt
Det är alltid dags för ett nytt bidrag till Disbyt - men vi kommer till insikt att det är dags på lite olika sätt. Läs mer i DIS-MITTs regiontidning om hur dess redaktör plötsligt saknade möjligheten att "klättra i släktträden" i Disbyt.
|
Släktforskningstips: Lokalhistoria från Ödeshögs kommun
Ödeshögs kommun har tagit initiativ till att digitalisera lokalhistoriskt material och tillgängliggöra det på ett trevligt sätt. Även om inte kommunen är intressant för dig, så kan det tjäna som ett bra exempel på hur man kan göra. Innehållet är organiserat i olika socknar, tidsperioder och andra typer av områden som gårdar och levnadsöden. Testa genom att fritextsöka på "Holkaberg" så hittar du ett exempel på Arne Ivarssons fantastiska arbete med att kartlägga sin hembygds ca 25 byar.
|
Släktforskningstips: Svensk militärhistoria
Vi vill passa på att uppmärksamma Hans Högman, Dis-medlem sedan 90-talet, som i år fick Släktforskarförbundets utmärkelse Årets eldsjäl för sitt stora engagemang för släktforskning och hans intresse för den militära organisationen och människorna i den. Han har en mycket trevlig hemsida som löpande uppdateras med intressant information för dig som släktforskare.
|
Släktforskningstips: Historiska stadskartor
Några kommuner (t ex Linköping) är duktiga på att presentera digitala kartor med den gamla fjärdingsindelningen i fyra kvarter med tomtnummer. De är en mycket god hjälp vid släktforskning i städer. Om du inte hittar dem i de gamla städer som du är intresserad av så kan du föreslå kommunen att de skannas och läggs ut på kommunwebben.
|
Släktforskningstips: Tillfällighetsfynd
En av släktforskarförbundets "mindre" databaser är en förteckning över tillfällighetsfynd, dvs personer som påträffats i andra kyrkböcker eller sammanhang än där de oftast hör hemma. Här kan dina bortsprungna anor dölja sig.
Exempelvis har det noterats att Per Elof Svensson f.1873 i Fridlevstad, Blekinge, har påträffats vid sin vigsel 1894 i Fuglse på Lolland. Eller att Sven Berglund från Eldsberga i Halland slutade sina dagar 1835 i Klövedal, Bohuslän.
Omvänt, om du själv påträffar någon i en kyrkbok som egentligen hör hemma i en annan mer avlägsen socken, t ex död under resa, så kan du själv rapportera det i den här databasen och bidra till att andra hittar personen i fråga.
|
Uppgradera till Disgen 2016 idag!
Det finns många goda skäl att uppgradera från Disgen 8, eller kanske rentav från en äldre version, till Disgen 2016. Förutom att du får tillgång till flera nya och bra funktioner så har programmet blivit enklare att arbeta med. Flexibla utskrifter med över 100 olika standardmallar och stora möjligheter att göra egna inställningar.
Du kan jobba med ett gemensamt eller flera separata släktträd i din forskning.
Det är enkelt att få över allt forskning från Disgen 8 till Disgen 2016.
Sist men inte minst finns våra Disgen-faddrar där för vägledning och hjälp.
|
Frågor eller synpunkter?
Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).