Nyhetsbrev augusti 2017

Nyhetsbrev augusti 2017

Nyhetsbrev från Föreningen DIS

Hej!

Vi kanske ses på Släktforskardagarna i Halmstad 26-27 augusti? Läs mer om Släktforskardagarna nedan - det är Sveriges största släktforskarmässa.


Släktforskardagar i Halmstad

Årets släktforskardagar - en stor mötesplats och mässa för alla släktforskare - går av stapeln den 26-27 augusti 2017 i Halmstad. Kom och besök oss!

Har du gjort en DNA-test? Har du skickat in din forskning till Disbyt?

Då har du säkert också använt Disbyt för att söka efter var kopplingen finns på dina träffar. Vi kommer att visa en ny version av Disbyt på Släktforskardagarna som kommer att ge dig nya och kraftfullare sökfunktioner. När du kombinerar din träfflista från DNA-testföretaget, t.ex. FamilyTreeDNA, med träfflistan du fått från Disbyt-ombudet så kan ditt Disbyt-bidrag visa sig vara en "Gen-väg" i sökandet efter de gemensamma anorna.

Förutom att vi visar Disbyt, Disgen och kartorna vid olika stationer i montern kan du också välja på sex olika föreläsningar i vår monter.

Mer information!

Släktforskningstips: Wiki-Rötter

Dela med dig av din kunskap på Wiki-Rötter!

Visste du att "krämare" betyder köpman och att "fläcktyfus" orsakas av en bakterie som överförs av klädlöss? Dela med dig av ditt vetande i smått och stort och bidra till att göra Wiki-Rötter till det viktigaste uppslagsverket för såväl nybörjare som veteraner!

Gör så här: Gå in på wiki.genealogi.se. Under rubriken "Skriv artiklar" (på förstasidan) finns en introduktion till hur man lämnar sitt bidrag. Du kan också komplettera och kanske korrigera artiklar som redan finns.

Genom att bidra medverkar du till att göra Wiki-Rötter till en verkligt användbar encyklopedi för alla släktforskare!

Wiki-Rötter

Disgen 2016

av Kristina Andersson

Var du som jag tveksam inför att byta till Disgen 2016 för att du använt flockar för att separera olika släkter och forskningsuppdrag? Jag lät mina flockar bli flaggor vid övergången/konverteringen, men har på senare tid upptäckt ett nytt och tydligare sätt att märka ut olika släktlinjer med flaggor. Jag har byggt min antavla på skärmen och utifrån den skapat en söklista med personerna i tavlan. Sen kan man markera hela söklistan och med ett högerklick sätta samma flagga för alla. Möjligheten finns även att utöka söklistan med till exempel alla ättlingar så man kan märka upp en större släktkrets.

Jag kallade flaggan för "Mina anor" och gjorde så att den blir synlig i familjeöversikten. På så vis ser jag direkt vem i en barnaskara som är min egen ana när jag klickat runt lite. Med hjälp av detta kan man också undvika att skriva namnen på anorna med enbart stora bokstäver, siffror eller på annat sätt markera de egna anorna i namnfälten.

På samma sätt har jag arbetat med mitt DNA-resultat och märkt upp stamtavlor med kvinno- respektive manslinjer som teoretiskt ärvt en viss haplogrupp. För du vet väl att man kan göra en stamtavla med endast kvinnliga eller manliga ättlingar?

Att märka upp släktlinjer i en stamtavla utifrån en gemensam ana kan också vara användbart när man letar fram alla ättlingar till exempel till en släktträff. Du kanske vill flagga alla som vid någon tidpunkt levt i en viss socken eller på en viss gård.

Möjligheterna med kombinationen söklistor och flaggor är oändliga. Det är bara att prova.

Hämta programmet!

Tips: Hitta aktuell församling

Ett tips till dig som vill veta i vilken nutida församling en gatuadress finns. På sidan https://www.svenskakyrkan.se/sokforsamling har Svenska Kyrkan en sökbar församlingsdatabas.

Församlingsdatabas

Tips: Hitta uppgifter om socken

För att hitta historiska uppgifter om församlingar/socknar använder du med fördel Socken-Sök på Rötter. Du kan t ex se var en socken är belägen (härad, kommun, landskap och län).

Socken-Sök

Tips: Förvaltningshistorik

Att veta och förstå hur Sverige styrdes förr i tiden är viktigt för oss som släktforskare. Den nationella arkivdatabasen (NAD) är Riksarkivets förteckning över vad som finns på de olika arkiven, främst de statliga, och där är arkivmaterialet sorterat under den institution eller förvaltningsenhet som vid tidpunkten hade det förvaltningsmässiga ansvaret för aktuellt område. Exempel på historiska förvaltningsenheter är landskontor, landskansli, magistrat, kyrkoarkiv och häradsrätt.

NAD finns sökbar på Riksarkivets hemsida och på NAD:s sida finns även en länk till Svensk förvaltningshistoria, som visar hur Sverige styrdes inom olika områden under olika tidsperioder. (Direkt länk är annars http://xml.ra.se/Forvaltningshistorik.)

Gå till NAD

Tips: Fembandsverket

Det svenska jordbrukets historia publicerades i fem band åren 1998-2001. Det kallas ofta just för "Fembandsverket". I dessa fem volymer skildras jordbruket under sextusen år. Författarna hör till de vetenskapligt ledande inom sina respektive ämnen. Bildmaterialet består av cirka 1 000 illustrationer i färg och svartvitt med bland annat rekonstruktioner av förhistoriska miljöer, medeltida kalkmålningar, kartor från 1600- och 1700-talen och från och med 1800-talet även av fotografier.

Kungliga skogs- och lantbruksakademien (KSLA) har skannat volymerna och gjort dem tillgängliga som PDF-filer på BAHP, som är akademiens enhet för Bibliotek, arkiv och historiska projekt. Ladda ner dem på surfplattan och läs i solstolen eller fåtöljen.

Fembandsverket

Tips: DNA - SSGG

SSGG är ett nätverk för DNA-släktforskare i Sverige. På hemsidan hittar du svar på frågor som du kan ha kring hur man använder DNA för släktforskning. Du hittar även länkar till många av de verktyg som finns för att analysera dina DNA-resultat djupare än vad testföretagen gör.

Besök SSGG

Tips: Sökbara bouppteckningar

ArkivDigital har i dagarna lanserat ett digitalt sökbart bouppteckningsregister. Registret är under uppbyggnad och omfattar än så länge bouppteckningar från Gotlands, Jönköpings, Kalmar, Kronobergs, Stockholms, Uppsala och Östergötlands län. Läs mer i deras blogg.

ArkivDigitals blogg

Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).