Medlemsinfo januari 2017

Nyhetsbrev på väg

Hej!

Detta är ett allmänt medlemsmejl från Föreningen DIS till alla medlemmar i Sverige som har meddelat oss sin e-postadress. (Har du rätt medlemsuppgifter? Om inte, se sist i detta mejl hur du ändrar.)

Innehåll

  • Skicka in ditt Disbyt-bidrag idag
  • Prova Disgen 2016
  • Dis webbshop
  • Apropå DNA-tester
  • Nyheter om Arkiv Digital

Nu är det dags att skicka in ditt Disbyt-bidrag

Använde du Disbyt när det var tillgängligt med alla funktioner i mellandagarna? Många tänker sig att skicka in sitt eget bidrag till Disbyt när de är klara med sin släktforskning. Men om du tänker tvärtom och skickar in bidraget medan du fortfarande forskar så kan du få intressanta tips och forskarkontakter som för ditt arbete framåt. Du skickar in det som ett GEDCOM-utdrag från ditt program om du inte använder Disgen. Du behöver inte oroa dig för att ta bort personer som fortfarande är i livet, eftersom de inte publiceras i Disbyt-databasen.

Läs mer på https://www.dis.se/disbyt

Prova Disgen 2016 om du inte redan gjort det

Informationen som gick till alla ägare av Disgen 8 för några veckor sedan gav gott resultat och ni är många som uppgraderat sedan dess vilket är roligt. Vi hoppas att fler har provat och hoppar på tåget redan idag. Vi vill lyfta fram ett par detaljer som är till bra hjälp i din släktforskning. En nyhet i Disgen 2016 är att vid registrering av en ny person så aktiveras dubblettsökning och du får en dynamisk träfflista med personer i databasen som matchar det du registrerar. Om du ser rätt person så är det enkelt att koppla in den.

En funktion som länge har funnits är verktyget för orterna. Efter GEDCOM-import följer en massa orter med som är enkelt att konvertera till Disgen-orter i ortsträdet med hjälp av en unik Disgen-funktion.

Dis webbshop

Peter Sjölunds DNA-handbok finns nu i lager igen. Passa också på att läsa på lite mer om historiska kartor i boken "Släktforska med kartor" som är intressant oavsett om du använder Disgen 2016 eller inte.

Ta en titt i vår webbshop https://shop.dis.se/prestashop/14-boecker

Apropå DNA-tester

Det erbjuds nu DNA-topsning hos flera företag, alla med utgångspunkt från amerikanska laboratorier (FamilyTreeDNA, AncestryDNA, 23andMe och nya aktören MyHeritage som visserligen är ett israeliskt företag men som använder amerikanskt laboratorium). Men några saker man ska tänka på är vad det är man är ute efter när man topsar sig, det är inte bara en fråga om "just-nu-pris", utan även vad man får eller kan få ut av sitt DNA-test.

Är det du vill veta ditt så kallade djupa ursprung, som det beskrivs i succéböckerna "Min europeiska familj de senaste 54 000 åren" (av Karin Bojs) och "Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren" (av Karin Bojs och Peter Sjölund) så finns de testerna för Y-DNA och mitokondrie-DNA enbart hos FamilyTreeDNA, inget av de andra företagen som finns har de testerna.

Vill du däremot topsa dig för att hjälpa dig i din släktforskning de senaste 5-6 generationerna, så erbjuds det testet hos alla företagen för mer eller mindre samma pris, dvs 79-99 dollar, och då kommer andra aspekter in för att avgöra om det är ett prisvärt test som du har nytta av. FamilyTreeDNA har bäst möjligheter att se hur ni delar DNA och att kontakta dina träffar, eftersom du får namn och epost-adresserna, de andra bolagen har egna meddelandesystem du måste använda. FamilyTreeDNA som har funnits i 15 år har störst andel skandinaviska testade av bolagen och du får normalt 500-2000 träffar från hela världen på deras FamilyFinder-test.

AncestryDNA har bara sålt sina test i icke-engelskspråkiga länder ett år men har den största databasen av totalt testade eftersom de har så många amerikanska kunder. Däremot behöver man där ha en prenumeration av något slag (för lägst 49 dollar) för att ha full nytta av testen och dessutom ladda över på gratistjänsten Gedmatch www.gedmatch.com för att se hur ert gemensamma DNA sitter. MyHeritage lanserade sina tester i full skala på senhösten 2016 och är i uppstarten så tillvida att du får ett mycket litet antal träffar.

Läs mer på http://ssgg.se/vilket-test-ska-jag-valja/

Nyheter om Arkiv Digital

Nu har Arkiv Digital gjort ett intressant köp av Svenska Aero-bilder och fått tillgång till flera miljoner med flygbilder från 1950-talet till idag. Det kommer att bli mycket intressant att se dem när de är på plats framåt hösten i allt-i-ett-abonnemanget.

Läs mer på http://blog.arkivdigital.se/nyheter-2/arkivdigital-forvarvar-miljontals-flygbilder/
 


Detta är allt vi valt att ta med denna gång. Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson eller ordförande Daniel Berglund.

Om du ändrar adress eller e-postadress är vi tacksamma om du meddelar dina nya uppgifter via formuläret här: