Nyhetsbrev augusti 2024

Utskick till alla medlemmar med blandning av information och nyheter. Skickades ut den 29 augusti.
Nytt nyhetsbrev augusti 2024 i brevlådan.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Förra helgen genomfördes 2024 års Släktforskardagar i Malmö. Många besökare som besökte alla utställare och lyssnade på föreläsningar av olika slag. Det kom också många till vår monter där de fick information om föreningen och våra verktyg. Vår försäljning av medlemskap, Disgen och kursböcker gick också bra. Nästa år är det Västerås som är arrangör. Vi puffar i nyhetsbrevet för Disbyt och för lite nyheter som vi snappat upp som kan vara intressanta för dig som släktforskare.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS-träffar under hösten

Följande distansmöten via Zoom är planerade under hösten 2024. Sitt hemma, lyssna och få nya lärdomar, de är helt kostnadsfria.

25 september kl. 19.00 - Släkttrim, egenkontroll av släktdata

Jan Lilliesköld från DIS-Mitt visar hur du kan få fler formella kontroller gjorda av dina egna släktdata som du redan har i ett släktforskarprogram. Detta görs i en fristående funktion på Föreningen DIS webbplats, som kallas Släkttrim. Det är ett komplement till de kontroller som redan kan utföras i ditt eget program. Det enda som behövs är att man tar fram en GEDCOM-fil av sitt data och har det tillgängligt. Innan själva förevisningen blir det information om bakgrund och villkor för att kunna använda denna funktion.

Välkommen att delta vid denna informationsträff! Både föredraget och Släkttrim-tjänsten är gratis för medlemmar och passar därmed alla, oavsett vilket släktforskningsprogram du använder.

Anmälan till DIS-träff 25 september

Kommande träffar

23 oktober kl. 19.00 - Hantering av foton

Hans Bjernevik från DIS-Öst berättar om hur du hanterar dina foton. Kvällens värd är DIS-Småland.

21 november kl. 19.00 - Skapa en släktbok

Lennart Magnusson från DIS Syd berättar om hur du kan göra när du ska skapa en släktbok.


Forskar du i Jämshög i Blekinge?

Forskar du i Jämshögs socken i västra Blekinge så har du kanske stött på Maj-Britt Sundins databas. Blekinge Släktforskarförening har nu fått möjlighet att göra databasen tillgänglig på deras webbplats. Där finns drygt 150 000 personer.

Databasen kan vara till hjälp om du söker personer från Jämshög med omnejd. Tänk på att det är en andrahandskälla, så om möjligt kontrollera i originalkällor.

Det finns även flera andra register att använda hos Blekinge Släktforskarförening.

Jämshögsdatabasen


Erbjudanden i vår webbshop

Till och med söndag den 8 september är det fortsatt bra pris på medlemskap i webbshoppen för nya medlemmar om du vill tipsa någon i din bekantskapskrets. Det är prisvärt särskilt för släktforskaren som är intresserad av att köpa Disgen.

Medlemskap år 2024 + 2025: 190 kr (ordinarie pris 190 kr per år)

Medlemskap år 2024 + 2025 med Disgen 2023: 700 kr

(ordinarie pris för Disgen 750 kr, ordinarie pris för medlemskap och Disgen 940 kr)

Som ny medlem får man alltså resten av år 2024 och hela 2025 på köpet för totalt 190 kr. Detta innebär bland annat att den nya medlemmen kommer få:

  • 6 nr av medlemstidningen Diskulogen (två nr 2024 och fyra nr 2025),
  • tillgång till stora släktdatabasen Disbyt med stora möjligheter att söka släktingar,
  • tillgång till flera andra fina verktyg,
  • gemenskap i en regionförening (det är kostnadsfritt första året för nya medlemmar)
  • samt support av faddrar med Disgen och openRGD.

Köp medlemskap i webbshoppen


Köp eller uppgradera till Disgen 2023

Det erbjudande vi hade under Släktforskardagarna fortsätter till och med söndag den 8 september, då är det extra förmånligt pris på uppgradering av din äldre Disgen-version. Om du har en äldre version av Disgen så kan du uppgradera till Disgen 2023 för endast 150 kr om du köper den senast 8 september.

(Ha ditt medlemsnummer och eventuella lösenord nära till hands. Var hittar jag dessa uppgifter?)

Uppgradera till Disgen 2023

Köp Disgen ny licens

Om du är befintlig medlem men inte köpt någon Disgen överhuvudtaget tidigare kan du nu köpa Disgen 2023 ny licens för 550 kr (ordinarie pris 750 kr).

Köp ny licens Disgen 2023


Föreningsrabatt på Släktforskarförbundets prenumerationer

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumeration och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden nedan använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.

Koden kan också användas vid köp av webbabonnemang på “Sveriges dödbok 1815–2022” (Sveriges dödbok 9, SDB9), om du inte har använt koden tidigare i år. Men har du redan köpt usb-versionen av dödboken så behöver du ju inte köpa ett abonnemang på den, det är samma databas just nu men med olika sökmöjligheter.

Koden gäller också om du enbart vill köpa en prenumeration på Släkthistoriskt Forum.

Använd denna rabattkod som gäller för DIS medlemmar: GWBN24

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31 december 2024. Se mer på Sveriges Släktforskarförbunds informationssida.

För Sveriges dödbok på webben finns en rad nya informations- och hjälpsidor på Rötter.

Sveriges dödbok på webben

Släktforskarförbundets prenumerationer


Disbyt har öppnats upp - högsta behörighetsnivå för alla!

Har du upptäckt att Disbyt är öppet på “högsta behörighetsnivå” för alla medlemmar oavsett om du har skickat in utdrag eller inte från din egen släktforskning till Disbyt? Vi har också tagit bort gränserna som rör förmåner i visningen av Disbytsökningen beroende på hur stort bidrag det inskickade bidraget var eller när du senast skickade in det.

Det här är en provperiod som gäller fram till kommande årsskifte. Vi kommer att göra uppföljningar för att se om sökningar och bidrag ökar eller inte. Vi önskar naturligtvis att du oavsett de ökade möjligheterna i Disbyt ändå bidrar med ditt släktforskningsmaterial till Disbyt för allas bästa med vår medlemsdatabas – ju fler som bidrar desto större nytta ger Disbyt.

Du som använder Disbyt för sökning men inte själv skickat in till Disbyt - tänk på att en stor del av värdet för dig med Disbyt är de träfflistor och den kvalitetskontroll som du får tillbaka när du själv skickar in.

Sök i Disbyt


Samarbetsprojekt för att digitalisera det äldre svenska trycket

Snart kan tryckt litteratur som äldre biografier, adresskalendrar, porträttgallerier och annat av intresse för släktforskare finnas fritt tillgängligt på nätet.

Ett samarbetsprojekt mellan Kungliga biblioteket (KB), tillsammans med de fem universitetsbiblioteken i Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala och Umeå, med målet att digitalisera hela det svenska trycket har nyligen tagit stora kliv framåt. Flera av universitetsbiblioteken undersöker också om man kan samarbeta med Google Books. Redan nu finns en del material tillgängligt i KB:s databas Libris.

Läs mer om projektet


Har du använt Alvin?

Alvin är en plattform för publicering och långsiktigt bevarande av digitaliserat kulturarvsmaterial från biblioteks-, arkiv- och museisamlingar i Sverige och Norge.

Systemet utvecklades vid Uppsala universitetsbibliotek och har varit i drift sedan 2014. Det leds av ett konsortium bestående av universitetsbiblioteken i Uppsala, Lund och Göteborg. Utöver dessa finns ett tjugotal medlemmar och ytterligare ett tjugotal institutioner som publicerat material i Alvin.

Förutom institutionernas egna samlingar fungerar Alvin som ett digitalt arkiv för att bevara resultaten från ett antal externt finansierade forsknings- och digitaliseringsprojekt tillgängliga i ett långsiktigt perspektiv.

Portalen innehåller arkiv, böcker, manuskript, bilder, kartor, föremål, noterad musik, video, ljudfiler och en del annat material. Det mesta av det digitala innehållet är öppet tillgängligt i högupplöst form och fritt från kända upphovsrättsbegränsningar.

Alvin - Digitalt kulturarv


DNA-testföretaget FTDNA stänger sitt släktträd

Företaget FamilyTreeDNA (FTDNA) har sedan start aldrig riktigt fått sitt trädverktyg att fungera bra och har ett tag flaggat för att de kommer att börja samarbeta om det med MyHeritage och i framtiden även andra som har ett mycket bättre trädverktyg än FTDNAs.

Samarbetet gäller alltså släktträdet. Den 9 september 2024 stängs möjligheten att uppdatera träd hos FTDNA. Är man nöjd med trädet som det är behöver man för tillfället inte göra något. Vill man kunna uppdatera trädet och länka DNA-träffar behöver man flytta över det till MyHeritage. Det kan man göra på lite olika sätt.

Här presenterar vi några olika instruktioner (på engelska) om hur du kan gå tillväga för att flytta ditt träd från FTDNA till MyHeritage.

FTDNA - Connecting your tree to MyHeritage

DNAeXplained – Genetic Genealogy

Har du frågor om det så finns det förutom FTDNAs supporttjänst två svenskspråkiga Facebook-grupper där du kan fråga. Det är dels en som heter DNA-anor, dels en som heter DNA-släktforskning för noviser.


“Arvinge okänd” tillbaka i TV-rutan

Äntligen är Arvinge okänd tillbaka! Den femte säsongen av SVT:s programsuccé börjar den 29 augusti och tar oss med på en resa över hela världen och djupt ner i arkiven där okända arvingar och bortglömda livsöden väntar på att bli kända. Kattis Ahlström har dessutom fått en ny programledarkollega i Mark Levengood, som ersätter Niklas Källner.

På SVT Play kan man även se flera säsonger av de danska och norska motsvarigheterna.

Läs om Arvinge okänd på Rötter

Direktlänk till Arvinge okänd


Radioprogrammet eller podden “Familjehemligheten"

Även radioprogrammet "Familjehemligheten" är tillbaka med nya avsnitt i Sveriges Radio P1. Det första i den nya säsongen sändes den 24 augusti. Programledaren Gunilla Nordlund pratar med människor som gjort en upptäckt som förändrar allt de trodde att de visste om sig själva och sin familj. Alla avsnitt sedan 2020 finns att lyssna på via Sveriges Radios webb eller i Sveriges Radios app SR Play. Sveriges Radio ändrade i somras villkoren så att en del program/poddar inte längre skulle sändas hos externa leverantörer, men det verkar inte omfatta “Familjehemligheten” för den finns i alla fall kvar på till exempel Spotify.

Sveriges Radios poddar