Nyhetsbrev april 2024

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 26 april.
Brevbäraen kommer med april månads nyhetsbrev.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Nu släpps databasen “Sveriges dödbok 1815–2022” som en prenumerationsdatabas på webben. Den 24 april öppnade Sveriges Släktforskarförbund möjligheten att köpa deras databas som ett webbabonnemang, med en årsavgift. Det är samma databas som släpptes på usb i vintras, men webbversionen blir ju oberoende av operativsystem.

Som medlem i Föreningen DIS har du möjlighet att använda en rabattkod för att köpa webbabonnemanget. Vi försöker skriva lite om det i detta nyhetsbrev och du hittar också koden här i mejlet. Men läs informationen på Rötter om databasen för att få detaljerna.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


“Sveriges dödbok” är släppt på webben

Nu har Släktforskarförbundet släppt sin databas "Sveriges dödbok 1815–2022” (även kallad Sveriges dödbok 9 eller SDB9) på webben i ett betalabonnemang. Det är en årlig kostnad på 399 kronor men man kan använda rabattkoden/föreningsrabatten man har som medlem i Föreningen DIS för att få rabatt (se nedan). Det är en prenumeration som ligger i Nättidningen Rötters Faktabank. Dödboken alltså då användas oavsett vad du använder för dator, eller om du vill söka från en mobiltelefon eller platta.

Släktforskarförbundet har information på Rötter om hur det går till att köpa och andra vanliga frågor, abonnemangsvillkor etcetera. Läs detaljerna där!

Du köper alltså abonnemanget direkt av Släktforskarförbundet, inte av DIS. I DIS webbshop säljs endast usb-versionen av “Sveriges dödbok 1815–2022” och den kostar 610 kronor (engångspris). Usb-versionen fungerar bara på PC, har man MAC kan man ha något tilläggsprogram för sin MAC-dator.

Läs mer Prenumerationer & abonnemang


Föreningsrabatt på Släktforskarförbundets prenumerationer

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumeration och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden nedan använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.

Koden kan från och med 24 april 2024 också användas vid köp av webbabonnemang på “Sveriges dödbok 1815–2022” (Sveriges dödbok 9, SDB9), om du inte har använt koden tidigare i år. Men har du redan köpt usb-versionen av dödboken så behöver du ju inte köpa ett abonnemang på den, det är samma databas just nu men med olika sökmöjligheter.

Koden gäller också om du enbart vill ha prenumeration på Släkthistoriskt Forum.

Använd rabattkoden som gäller för DIS medlemmar: Den rabattkod som gäller för DIS medlemmar skickades ut i vårt nyhetsbrev den 26 april.

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31 december 2024. Se mer på Sveriges Släktforskarförbunds informationssida.

För Sveriges dödbok på webben finns en rad nya informations- och hjälpsidor på Rötter.

Sveriges dödbok på webben

Släktforskarförbundets prenumerationer


DIS-Träff: Disgen och DNA-funktioner 21 maj

Vi kommer som aviserats att ha en DIS-träff i maj, den tredje träffen för året. Denna gång ska det handla om Disgen 2023 och DNA-funktionerna. Föredraget är gratis och öppet för alla medlemmar. Det är Eva Dahlberg som kommer att visa Disgens funktioner för din DNA-släktforskning och Dis-Nord är värdförening.

Föredraget är tisdagen den 21 maj klockan 19.00-20.30. Det tar ca en timme och så är det frågestund ca 30 minuter. Föredraget är helt gratis men anmälan behövs. Det hålls via distansmötesverktyget Zoom.

Anmälan till DIS-träff 21 maj


Sök emigranter

Ett oväntat inlägg med tips om hur du kan söka efter emigranter dök plötsligt upp. Det är på sajten Cruisedirect.com, en webbplats för ett kryssningsföretag. Vanligtvis bokar man kryssningar på deras webbplats men det visar sig att de även har lite tips om hur du kan söka efter familjer på olika andra passagerarlistor.

Tips om passagerarlistor


Distansutbildning Disgen 2023

Har du funderingar på hur du ska hantera Disgen 2023? Då finns det en grundläggande distansutbildning i Disgen 2023 som regionföreningarna erbjuder. Du kan sitta hemma och studera i lugn och ro med ett kurskompendium. Du gör 6 inlämningsuppgifter under cirka 6 veckor som du skickar till en utsedd handledare för kontroll och eventuell rättning.

Distansutbildning Disgen 2023


DIS webbshop

Du kan köpa kursboken “Distansutbildning Disgen 2023” utan att delta i själva distansutbildningen och helt på egen hand studera den i din egen takt.

Kompendiet för Disgen 2023 går på ett systematiskt och pedagogiskt sätt igenom alla stegen i registreringen av släktforskardata. Alltifrån skapande av ny datamapp för de data man vill registrera och presentera till registrering och hantering av källor respektive orter och platser, två viktiga delar som Disgen har kraftfulla rutiner för.

Köp i DIS webbshop


Dela släktdata från Disgen

Det finns flera sätt att presentera sina registrerade släktforskardata i Disgen. Du måste inte dela med dig av dina data men oftast är barn, barnbarn och andra släktingar intresserade av det du har funnit. Det kan ge upphov till många och långa samtal vid olika tillfällen.

Till din hjälp i Disgen finns det utskrifter och några möjligheter till att dela din släktdata på olika sätt med andra. Du har framför allt det som heter Skapa släktpresentation för webbläsare och Gör en släktbok. Det finns instruktioner om hur du gör i Disgen för båda metoderna i handledningen för Disgen.

Släktpresentation för webbläsare

Skriva ut en Släktbok


Skriv för din släkt - tips om en handbok

Ett tips om en digital bok i Rötterbokhandeln med anledning av inlägget innan om att skriva en släktbok. Eva Johansson har skrivit en handbok med råd om hur man kommer igång, det som kanske är det svåraste för många. Du får råd om både disposition och innehåll, förslag på hur du kan dela in din berättelse så att den blir överskådlig och begriplig för läsarna. Eva Johansson tar också upp hur du tänker på att skriva för dina läsare, de släktingar och familjemedlemmar som inte själva är släktforskare.

Skriv för din släkt E-bok


100 000 foton räddade

Genom ett gemensamt projekt mellan Nordiska museet och Kultur IT och Wikimedia Sverige har 100 000 gamla bilder räddats och digitaliserats. Nu visas bildskatten via Digitalt Museum och Wikimedia Commons.

Fotografierna är tagna av kända fotografer som till exempel KW Gullers, Sten Didrik Bellander, Gunnar Lundh, Gösta Glase, André och Irène Reisz. Bilderna dokumenterar framför allt liv och arbete, samt svensk industrihistoria, från 1930-talet fram till 1960-talet.

Här kan du se bilderna på digitaltmuseum.se och här ser du 100 000 Bildminnen på Wikimedia Commons

Om projektet


Har du riksdagsmän i din släkt?

Är nyfiken på vilka avtryck de satt på riksdagarna? Riksdagsförvaltningen har i samarbete med Kungliga biblioteket digitaliserat riksdagstryck för perioden 1521–1970. Det innebär alltså både ståndsriksdagen 1521–1866 och tvåkammarriksdagen 1867–1970.

För perioderna 1809–1866 och 1867–1899 finns sökbara person- och sakregister i pdf-format. Trots registren kan det vara knepigt att hitta rätt bland alla pdf-filer, men varför inte göra ett försök.

Några exempel: Stort och smått som frågor om dödsstraffets avskaffande och om “häradsboerna” ska få skatteköpa häradsallmänningen i Holaveden diskuteras i andra kammaren.

Börja här!