(Publicerades i efterhand.)
Nyheter och tips från Föreningen DIS
Hej!
Här kommer höstens första nyhetsbrev med nyheter i webbshopen och lite om nyheter med två av våra verktyg. Har du tips om en databas eller någon källa som du vill tipsa andra om, skicka oss gärna ett mejl på dis@dis.se
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Nytt utseende på Dispos
Efter en tids arbete med att vidareutveckla Dispos till ett nytt modernt verktyg har vi nu kommit så pass långt att det går att börja testa att använda det. Det har ett nytt fräscht gränssnitt, snabba sökningar och förbättrad träffsäkerhet.
Dispos 2.0 är i en test- och utvecklingsmiljö, vilket innebär att funktionalitet fortfarande kan ändras och fel kan uppstå. Vänligen ha överseende med det. Passa ändå på att använda det. Observera att du när du testar det ska använda det användarnamn och lösenord som finns på sidan nedan, inte dina vanliga inloggningsuppgifter!
Om problem uppstår, eller om du vill rapportera något du upptäckt om Dispos 2.0, skicka gärna ett e-postmeddelande till dispos@dis.se
|
Finlandspaket i webbshopen
Det finns många prisvärda böcker i DIS webbshop. Upptäck den nya boken Släktforska i Finland, skriven av Peter Ragnvaldsson och Mikael Hoffsten.
Släktforskning i Finland påminner mycket om hur man gör i Sverige, men hur man får fram uppgifter ur arkiv och databaser skiljer sig faktiskt en hel del. Den här boken ger dig vägledning i hur du hittar uppgifterna om din finska släkt.
|
Köp ett Finlandspaket med boken och de nya topografiska kartorna för Finland som innehåller följande kartor: landskarta i 1:1 000 000, vägkarta i 1:250 000 och Bykarta i 1:100 000 och en historisk karta över Karelen i 1:100 000, som således täcker de landsdelar som Finland fick avträda till Sovjetunionen.
|
Disgen 2023.2
Snart kommer det att finnas en gratis uppdatering av Disgen 2023 till version 2023.2.
Det är alltså en gratisversion för dig som tidigare köpt Disgen 2023. Den innehåller främst felrättningar av olika slag.
Uppdateringen kan komma automatiskt till dig eller så kontrollerar du manuellt om det finns någon uppdatering till hands. Använd menyalternativet "Sök efter uppdateringar..." i Hjälp-menyn. Via det menyalternativet hamnar du i Disgen:s hjälp där det finns en länk till webbsidan där du kan ladda ned senaste versionen av Disgen.
Kvinnorna som krävde rösträtt
Kanske var någon av dina anmödrar eller någon släkting en av de kvinnor som 1913-1914 skrev på namnlistan för kvinnors rösträtt? Det är inte omöjligt, då inte mindre än cirka 18 procent av alla kvinnor över 18 år skrev på.
Insamlingen gjordes åren 1913-1914 av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) och resultatet blev imponerande: Drygt 350 000 namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt kunde senare överlämnas till Riksdagen. Numera finns listan, i form av digra luntor, förvarad på Riksarkivet. I november 2020 publicerades den som bilder i Riksarkivets Digitala forskarsalen. Nu bjuder Riksarkivet in dig att vara med och transkribera det handskrivna materialet så att det blir sökbart i fritext.
|
Riksarkivets digitala lunchföredrag
Riksarkivet bjuder in till digitala lunchföredrag under hösten. Höstens program innehåller
Gustav Vasas barndom, brev från 1523, släktforskning till sjöss och en konstvetares perspektiv på samlingar och arkiv. Det är fyra fredagar klockan 11:30-12:30 via Zoom. Ingen anmälan, datum finns i informationen på länken.
|
Sveriges dödbok 9 kommer till vintern
Det här är ett förhandstips om att Sveriges dödbok 9 med uppgifter om alla som avlidit i Sverige 1815–2022 förhoppningsvis kommer i november-december 2023 på usb och som abonnemang hos Släktforskarförbundet. Databasen som usb kommer också att finnas för köp i DIS webbshop.
|
RootsTech 2024-registreringen är öppen!
Anmälan till RootsTech konferensen 2024 är nu öppen. Med hundratals nya släktforskningsföredrag, avancerad teknik och innovation och underhållning som inte kommer att göra dig besviken, har RootsTech något för alla. Visserligen huvudsaklingen på engelska.
Konferensen hålls 29 februari–2 mars 2024 i Salt Lake City i USA, men också online över hela världen.
RootsTech är det största släktforskningsevenemanget i världen, sponsrat och arrangerat av FamilySearch.
|