Nyhetsbrev juni 2023

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 28 juni.
(Läggs ut i efterhand.)
Nyhetsbrev juni 2023 delas ut av en försenad brevbärare.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Vi vill med detta nyhetsbrev dels skicka en sommarhälsning till dig och hoppas på att du får en skön avslappnad sommar, dels som vanligt ge tips om nya databaser och nya verktyg för din släktforskning oavsett vilket släktforskningsprogram du använder. Föreningen Dis har ett nytt verktyg för dig som lämnat in material till Disbyt. Vill du handla i vår webbshop så hittar du information om sommarens öppettider vid kansliet i slutet av mejlet.

Trevlig sommar önskar styrelse och kansli!

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Kungliga biblioteket går i mål med digitaliseringsprojekt

Lagom till sommaren meddelar Kungliga biblioteket (KB) att de avslutat det stora projektet med digitalisering av det svenska pressarkivet med tidningar tryckta före 1906. Därmed finns nu 6,6 miljoner sidor från ca 1500 olika tidningar och en del tidskrifter tillgängliga och sökbara. Allt finns i KB:s webbtjänst Svenska dagstidningar, där du kan utforska nästan 400 år av svensk presshistoria.

Det är gratis att söka och tidningar som är äldre än 115 år kan du ta del av hemifrån. Nyare material måste av upphovsrättsskäl läsas på KB, eller något annat bibliotek som har tjänsten.

Läs om projektet här


Unika historiska kartor blir digitala

Naturvårdsverket har tillsammans med Riksantikvarieämbetet låtit digitalisera och tillgängliggöra en serie historiska kartor som hittills endast funnits i pappersform. Det är stomkartor från 1700- och 1800-talen till Generalstabens topografiska karta.

Läs mer här


Indiko har blivit Familia

Sökverktyget INDIKO - kyrkböcker på nätet - ersattes den 16 maj av det nya verktyget Familia. Tjänsten är uppbyggd av Umeå universitet, och finns hos enheten för demografi och åldrandeforskning. Med sökverktyget är det möjligt att söka sig tillbaka i historien genom församlingar som finns registrerade i kyrkboksdatabasen POPUM, från slutet av 1600-talet ända fram till början av 1910-talet. Men observera att det bara gäller 73 församlingar i fyra svenska geografiska områden.

Här hittar du Familia


Medlemmar har förmåner

Föreningen DIS har ca 19000 medlemmar varav de flesta finns i Sverige. Nästan 67% är med i någon av de åtta regionföreningar som är anslutna till Föreningen DIS. Oavsett var man bor och oavsett om man är med i en regionförening finns en rad medlemsförmåner som alla får ta del av. Det kan vara lönt att tipsa andra du känner om att bli medlem också!

En av förmånerna som du hittar länk till på sidan nedan är rabatter hos Ancestry som Släktforskarförbundet har förhandlat fram för oss.

Medlemsförmåner


Kartkurser med Lena Ringbrant Ekelund

Vår kartfadder Lena bjuder in till kurser om kartor och bilder som genomförs som Zoom-kurser (internet).

Bild och kartor i Disgen – enkel grundkurs

Du får lära dig grunderna om hur man kan använda bilder och kartor i Disgen.

Kurs 1 tid: Onsdagar 30/8, 6/9, 13/9 och 20/9 kl. 9.30 – 11.00

Kurs 3 tid: Måndagar 6/11, 13/11, 20/11 och 27/11 kl. 18.30 – 20.00

Kartkurs fortsättning

Du som vet hur man använder köpta kartor i Disgen, kan göra resan på Google Earth och vill lära dig mer avancerade kartfunktioner.

Kurs 2 tid: Onsdagar 4/10, 18/10, 25/10 och 1/11 kl. 9.30 – 11.00

Bildbehandling i gratisprogrammet PhotoFiltre7 – enkel grundkurs

Du får lära dig hur man beskär, retuscherar, ändrar storlek, lägger till text och gör andra förbättringar.

Kurs 4 tid: Onsdagar 15/11, 22/11, 29/11 och 6/12 kl. 09.30 – 11.00

Anmälan och information till lena@dis-syd.se. Begränsat antal! Ingen kursavgift.

Kursanmälan


Självstudier för kartfunktionen i Disgen

Om du däremot vill studera kartfunktionen i Disgen i din egen takt hemma på din kammare eller att platserna på Lenas kartkurs (se ovan) har tagit slut så finns det alternativa kartkurser.

Björn Johansson, DIS-Filbyter har tagit fram kompendium i två delar som beskriver kartfunktionen i Disgen. Del 1 beskriver hur du på olika sätt kan visa var släkten bott och hur denna flyttat runt, inklusive export av levnadsbanor till Google Earth. Del 2 riktar in sig på hantering och presentation av underlagskartor i olika lager, tillämpligt för både släkt- och hembygdsforskning. De finns för Disgen 2023, 2021 och äldre versioner.

Kartfunktionen i Disgen


Släkthistoriskt Forum

Nytt nummer av magasinet Släkthistoriskt Forum kom ut för någon vecka sedan. I det senaste numret får du veta mer om människorna och det hårda livet i vårt lands många skärgårdssamhällen. En artikel om källkritik och hur du kan navigera bland de dokument och databaser, primär- och sekundärkällor som berättar om släkten. Även den här tidningen innehåller tips om hur du går tillväga med DNA-forskningen.

Det går att prenumerera på tidningen eller köpa lösnummer. Läs mer om det hos Sveriges Släktforskarförbund som ger ut tidningen. Information om det på sidan som du kommer till om du följer länken här.

Släkthistoriskt Forum nr 3


Genealogiska Föreningen

Den fjärde föreningen vi samarbetar kring arrangemanget Riksföreningarnas släktforskardag är Genealogiska Föreningen. Enligt dem själva en nationell förening där medlemmarna ägnat sig åt släktforskning sedan 1933! I GFs lokaler i Sundbyberg finns Sveriges största genealogiska samling med mängder av genealogisk, personhistorisk och lokalhistorisk litteratur, stora samlingar av icke tryckta släktutredningar samt tidningsklipp med familjenotiser i databaser för GF:s medlemmar.

Föreningen ger ut flera olika publikationer, dels som tryckta tidskrifter men även rent digitala, om släktforskning och utredningar. Föreningen är också aktiv i att erbjuda medlemmarna olika träffar, såväl för möten på plats samt även på distans.

Genealogiska Föreningen

GF ger sedan 2022 ut tidskriften Släkthistoriska Studier (SHS) som enbart publiceras på internet. Där har det nyligen kommit flera nya intressanta artiklar.

Läs Släkthistoriska Studier


Nyhet - DisbytMatch

Ett nytt verktyg bland Föreningen DIS verktyg presenteras härmed, DisbytMatch.

Det är ett hjälpmedel för att tolka dina filer från Disbytombudet.

DisbytMatch har skapats för att du på ett enkelt sätt ska kunna sortera fram eller välja ut uppgifter bland dina de träffar du får från andra som också lämnat Disbytutdrag, med personer som du också släktforskar på. Till skillnad från i Disbyt visas här bara personer som du är intresserad av. Det är ju alltid enklare att utgå från de anor som du har i ditt släktforskningsprogram och som även är med i ditt Disbytutdrag.

Mer om DisbytMatch


DIS kansli i semestertider

Vi påminner om att kansliet är helt stängt för semester från 3 juli till och med 23 juli (veckorna 27, 28 och 29). Det är i övrigt semestertider från midsommar fram till början på augusti så bemanningen under den tiden är mer sparsam.

Du kan under tiden köpa Disgen 2023 men bara betala med kort eller din internetbank (inte plusgiro). Beställningar i webbshoppen av böcker och databaser gjorda under veckorna 27, 28 och 29 kommer att börja levereras vecka 30, men det kan ta lite tid att komma ifatt!

DIS Kansli


DIS Webbshop

Nu är det utförsäljning av boken om familjen Danbom på Titanic i webbshopen. Boken är en släktkrönika om Pia Lindgrens amerikanska släktingar som var på bröllopsresa i Sverige och som skulle resa tillbaka till USA. Familjen och deras resesällskap på ytterligare 8 personer fick på grund av kolstrejken i England, boka om sina biljetter och reste med Titanic på dess jungfrufärd från England till New York i april 1912.

Om du har vägarna förbi Linköping i sommar finns utställningen "Titanic: The Artifact Exhibition” att besöka fram till den 2 september.

Tänk på att nu närmar vi oss semestertider och leveranserna kan ta lite längre tid. Så passa på att beställa redan nu. DIS kansli är stängt för semester den 3 juli--23 juli. Beställningar gjorda under den tiden kommer att börja levereras direkt efter det.

Familjen Danbom på Titanic