Nyhetsbrev från DIS
Hej!
Nu kommer höstens första nyhetsbrev inför en ny spännande släktforskningssäsong. Vi har redan haft säsongens första distans DIS-träff. Nu kommer snart nästa, läs mer nedan.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Digitala DIS-träffar
DIS planerar att genomföra en serie med digitala träffar för DIS medlemmar under hösten. Tanken är att vi till exempel ska ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning. Det kommer att finnas möjlighet till frågor och svar under kvällen.
Mötena kommer att ske med videokonferenssystemet Zoom, därför krävs anmälan för att delta.
Kommande träff är Att använda Disbyt, med Charlotte Börjesson tisdagen den 15 september kl. 18:30.
Se på Disbyt-videon som en introduktion.
Övriga teman som planeras är
- DNA - fortsättningen - vad gör man med testresultatet, och hur kan jag använda Disgen för det?
- Disgen generellt
- Utskrifter i Disgen
- Karthantering i Disgen
|
Disbyt
Disbyt fortsätter att växa och har nu passerat 41 miljoner poster. Så det finns stora möjligheter att hitta personer och händelser som kan bidra till din forskning. Utnyttja också möjligheten med att knyta kontakter med andra släktforskare som forskar inom samma släkt som du.
Disbyt kan också fortsätta att växa om du bidrar med din forskning genom att skicka in utdrag från från ditt släktforskarprogram. Disbyt bygger helt och hållet på våra gemensamma bidrag. I listan med Disbyt-ombud kan du hitta en som hjälper dig med ditt Disbyt-utdrag.
|
Kartnyheter i DIS webbshop
Vi har färdigställt Äldre Ekonomisk Karta (GEK) över Norrbotten 1946-1976 för Disgen, den finns nu i webbshopen. Vi vill också upplysa om att GEK Norrbotten inte täcker norra delarna av Norrbotten, inte heller fjällterrängen. Dessa kartor har aldrig blivit utgivna.
Vi hänvisar till Generalstabskartan för Norrbotten 1887-1903 som täcker hela Norrbotten och som också finns i webbshopen.
|
Riksarkivets webbshop
Utöver vår egen webbshop finns det andra intressanta webbshopar som kan intressera en släktforskare. Vi har till exempel Riksarkivets webbshop med framförallt mycket böcker om olika arkivmaterial och med information om hur du kan hitta i arkivmaterialet. Det finns också flera böcker som handlar om hembygdens äldre historia.
|
Danska tidningar
Precis som i Sverige och Kungliga bibliotekets samling av svenska dagstidningar finns motsvarande samling även i Danmark hos deras Kungliga bibliotek. Du kan söka bland över 35 miljoner sidor. Men för att ha fri tillgång till att läsa bland alla dessa sidor måste du besöka Kungliga biblioteket i Köpenhamn eller Århus, samt det Danska filminstitutet. Du kan dock få läsa alla sidor som är utgivna före 1 januari 1921 hemma i din egen dator.
Du som har danska anor eller andra släktingar har här ett stort material att undersöka. Läs mer om tjänsten på deras sidor.
|
Yrkesberättelser
Samhällsbyggarföreningen håller på att lägga ut olika lantmätares yrkesberättelser. De har hittills lagt ut 48 berättelser. En av dem som lagts ut är vår kartintresserade medlem Karl-Ingvar Ångströms egen berättelse om sitt yrkesliv. Han har också skrivit lite om Föreningen DIS kartproduktion. Om du är intresserad av lantmäteri och kartor finns det mer att läsa på samma sidor.
|
Disgen och kartor
I Disgen finns det möjligheter att förbereda sitt material så att det på ett smidigt sätt går att återanvända det när du vill presentera det till exempel i en artikel eller på webbsida. Du kan bland annat att använda koordinatsatta orter och kartfunktionen för att illustrera med en kartbild var dina anor har levt och verkat i sitt liv. Se den här artikeln på webben om hur du kan gå tillväga.
|
Minns tidigare års släktforskardagar
Eftersom det nu i år inte blir några släktforskardagar på plats i Skövde kan vi istället se tillbaka på tidigare års mässor. Det finns artiklar i Diskulogen om flera tidigare års släktforskardagar. Här lyfter vi fram, som ett exempel, dagarna i Karlstad 2014.
Använd Diskulogens tematiska innehållsförteckning på DIS-webb om du vill finna andra artiklar.
|
Hülphers och Rudelius genealogier
Abraham Hülphers var en flitig släktforskare på 1700-talet vars åtta volymer med släkttavlor finns på Västerås stadsbibliotek. Tidigare har de funnits på en egen webbsida, men den har tagits bort. Istället finns nu släkttavlorna på Alvin som är en gemensam portal för digitaliserade material som vissa arkiv, bibliotek och museer använder sig av. Gå till webbsidan alvin-portal.org och sök efter ”Hülphers genealogier” så finner du alla volymerna. Klickar man på posten för samlingsnotisen får man upp en släktnamnsregister med över 35000 poster.
För den som har rötter ifrån Östergötland kan Rudelius ”Genealogiska samlingar” från 1700-talet vara av intresse. De innehåller 723 stamtavlor i huvudsak med anknytning till Linköpings stift.
Vi får hoppas att allt fler bibliotek lägger ut sina genealogiska handskrifter här.
|
Ny inom släktforskningen?
Har du nyligen börjat släktforska och vill ha mer kunskap om hur du ska gå tillväga? Det kanske även gäller dig som har hållit på ett tag, du kanske behöver fräscha upp dina grundläggande kunskaper om släktforskningen. Det finns många begrepp som du behöver hålla reda på och förstå innebörden av. Släktforskningsprogrammen i vilken du registrerar dina forskningsresultat bygger på att du förstår begreppen så att du använder dem korrekt.
Vi har en introduktionssida på DIS webb med länkar till andra sidor som behandlar den grundläggande släktforskningskunskapen.
|