Dis medlemsförmåner
Hej!
Den här gången kan du läsa om de flesta av föreningens hjälpmedel och medlemsförmåner. Som vanligt får du också ett par forskningstips.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Diskulogen
Inför föreningens stundande 40-årsjubileum kan det vara intressant att läsa om vårt första stora jubileum, 10 år, med en tillbakablick på de tio första åren. 1990 är inte så länge sedan men det har hänt mycket sedan dess.
Lars Blomberg presenterade Disgen 5.0 (för PC-kompatibler) och uppgraderingen kostade 200 kronor. P O Bergman (1928-2018) utsågs till föreningens förste hedersmedlem. Läs DIskulogen nummer 20 med 24 intressanta sidor.
|
Finn dina amerikanska släktingar via Disbyt!
Föreningen Dis har hundratals amerikanska medlemmar som skickat in material till Disbyt. Det är naturligtvis möjligt att söka efter försvunna släktingar i Disbyt en efter en. Men om du skickar in dina uppgifter till Disbyt, så kan du i träfflistan som du får i retur lätt se om det finns amerikanska medlemmar med material som matchar dina förfäder. Då är det ju sannolikt att ni är släkt.
När våra medlemmar Charlotte Börjesson och Olof Cronberg besöker USA och hjälper svenskamerikaner att finna sina svenska rötter, så är det förhållandevis ofta som de finner ganska nära svenska släktingar i Sverige tack vare Disbyt.
|
Disgen och appen Släkten
Flera av Dis faddrar ska betatesta integrationen mellan Disgen 2019.2 och appen Släkten för att se om det är tillräckligt enkelt för oss andra medlemmar att komma igång att använda appen. I början av december ser vi om de är redo att släppa. Appen kommer att vara gratis för alla som har Disgen 2019 (uppdatering 2).
Om allt går som det ska så kommer appen att vara tillgänglig både för Android och iOS.
|
Kart-erbjudande
Ett bra tillfälle att släktforska med kartor är nu när vi säljer ett paket bestående av två dvd-skivor med delar av Generalstabskartan. De täcker områden kring ca 25 större orter i Sverige (se täckningskartorna i webbshoppen). Kartorna är anpassade för Disgen men kan användas i andra program eftersom det är vanliga bildfiler.
Vi säljer paketen till priset 100:- (normalpris 500:-) under november 2019 för att du ska få möjlighet att prova kartfunktionen i Disgen.
Passa samtidigt på att titta runt i shoppen efter intressanta handböcker!
|
Påverka kommande Disgen-version
Vi arbetar med nästa version med arbetsnamnet Skeppsås och vill få insikt i hur du arbetar med Disgen. Därför får du gärna hjälpa till genom att fylla i en enkät.
Du kan använda Disgen med flera olika fönster eller vyer för olika ändamål. Du kan använda dem var för sig eller flera tillsammans. Du kan också arbeta med flera fönstergrupper, t.ex. familjeöversikt i fönstergrupp 1 och 2 för att koppla eller flytta personer mellan olika familjer. Det finns också fyra snabbval för att arrangera fönstren (över/under, bredvid varandra etc).
|
Avancerad Google-sökning
Du vet väl att Google erbjuder en avancerad sökning för webbplatser. Med nedanstående textsträng söker du efter alla pdf-filer (mest Diskulogen) på Dis webb som innehåller ordet Skeppsås.
Skeppsås site:www.dis.se filetype:pdf
Knappen nedan leder till en Google-sida där du kan använda många olika filter vid din sökning.
|
Spänning i Svea hovrätt
Har du någon förfader som drev ett mål i Svea Hovrätt? Riksarkivet har digitaliserat de viktigaste protokollen. Läs mer i artikeln om Liber causarum, Janus Regius och ett hemlighus i Gamla stan.
|
Dispos - en genväg till husförhörslängderna
Visste du att i Dispos finns ortsregister till husförhörslängderna för 85 % av Sveriges församlingar? Dispos är ett av de verktyg vi ideellt utvecklar i föreningen.
På hemsidan har vi flera artiklar om hur du använder Dispos. Läs och prova!
|
openRGD - ett annat verktyg som inte är så känt
Sedan ett par år driver vi ett antal öppna webbtjänster under namnet openRGD. Dessa är öppna för alla, även om du inte är medlem i Dis. De tillkom för att med hjälp av stöd från Internetstiftelsen och Lunds Universitet prova ny teknik inför kommande utveckling. Vi har för närvarande inte utvecklarresurser, inte ens ideellt, för att driva det vidare men det som kommit fram är tillgängligt att köra.
Tjänsterna kan användas för kvalitetskontroll av dina släktforskningsdata, dubblettsökning i ditt material med mera. Prova gärna, det är helt gratis och helt oberoende av vilket släktforskningsprogram du använder! Du hittar garanterat brister som är möjliga att förbättra i ditt material, det är lätt att mata in fel.
|
Tora - medeltida kartor och ortsnamn
Topografiskt register på Riksarkivet (TORA) är ett projekt som rör Sveriges historiska bebyggelse. TORA-projektet syftar till att etablera ett register över bebyggelseenheter (byar och gårdar) i Sverige från medeltiden fram till omkring år 1800. Målsättningen är göra TORA till ett nav för olika databaser och register med information som kan kopplas till platser. Om du får en stund över så passa på att söka på platserna i nationella arkivdatabasen (NAD).
|
Frågor eller synpunkter?
Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).