Kom till oss på Släktforskardagarna!
Hej!
Ta del av lite forskningstips och läs om vårt deltagande på släktforskardagarna.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Dags för Släktforskardagarna i Borås
Du har kanske planerat att besöka Släktforskardagarna 2019 som arrangeras den 24-25 augusti i Borås av Borås Släktforskare i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund, ArkivDigital och värdstaden Borås?
Glöm inte titta in i Dis monter E04 medan du besöker alla utställare. Läs om våra föreläsningar, demonstrationer och erbjudanden, hoppas att något passar dig.
|
DNA-tester - göra överföringar mellan olika bolag
Du tillhör kanske de som redan har testat sig på något av företagen som säljer DNA-tester? Det är ju ganska många vid det här laget. Det finns som du kanske märkt flera bolag som säljer tester av samma sort - det som kallas autosomalt test. Bolagen är i storleksordning på den globala marknaden Ancestry, 23andMe, MyHeritage och FamilyTreeDNA (FTDNA).
De två största bolagen Ancestry och 23andMe tar inte emot överföring av DNA-testresultat, men från alla bolag kan du göra överföringar till MyHeritage och FTDNA. Att göra en sådan gratis överföring är ett sätt att kunna få träff på de som har testat sig på de andra bolagen - mer valuta för redan investerade pengar. FTDNA, som inte gör tv-reklam, har trots detta sannolikt fortfarande flest testade svenskar, så har man inte redan testat sig där kan det vara bra göra en överföring dit. FTDNA har inte prenumerationsavgifter eller abonnemang, och du får listan med “DNA-kusiner” och deras kontaktuppgifter helt gratis, men det kostar 19 dollar om du vill låsa upp några av verktygen.
I början av sommaren meddelade FTDNA att testresultat från MyHeritage måste laddas över till FTDNA inom ett halvår efter färdigt resultat, så den är tidskritisk, till skillnad från om man vill göra det från Ancestry eller 23andMe.
|
Sluta fundera!
Funderar du över när det är rätt tillfälle att skicka in ett bidrag till Disbyt? En besökare härom dagen kunde inte komma på någon bra undanflykt till varför han inte skickat ett nytt bidrag så han bestämde sig på stående fot att åka hem och göra det. Gör som redan tusentals medlemmar gjort!
|
Få ut mer av din släktforskning med Disgen!
Satsa på ett modernt svenskt släktforskningsprogram för att enkelt registrera, analysera och presentera din forskning. Disgen är programmet som växer med dig. I takt med att dina behov ökar finner du flera nyttiga och användbara funktioner. Ett unikt program där du enkelt kan arbeta med flera familjer eller släktträd parallellt vilket är till stor glädje i flera olika situationer. Det finns också en praktisk funktion för att upptäcka om personen du är på väg att registrera redan finns i din databas.
Tveka inte att ta hjälp av faddrarna om du behöver. Vår support ingår i ditt medlemskap.
|
Dis webbshop
Dis webbshop är en av dina förmåner som medlem i föreningen. Gå in och titta på alla handböcker, databaser och historiska kartor som finns att välja bland.
|
Sök i amerikanska tidningar
Amerikanska Library of Congress (motsvarar vårt Kungliga Biblioteket) har en gratistjänst som heter Chronicling America, där du kan söka i ca 2900 tidningar efter händelser och personer som du är intresserad av. Du kan t.ex. göra urval på stater, språk och tidningar på ca 15 miljoner skannade sidorna för perioden 1789-1963. I och för sig få jämfört med Ancestrys betaltjänst newspapers.com som har ca 500 miljoner sidor skannade men ändå mycket användbar.
|
Sök i svensk-amerikanska tidningar
Minnesota Historical Society har en annan gratistjänst där du kan söka i 32 svensk-amerikanska tidningar, 31 435 nr och omkring 300 000 tidningssidor efter händelser och personer som du är intresserad av. Sidan omfattar tidningar utgivna mellan 1857 och 2007 och innehåller både svenska som amerikanska nyheter.
|
Håll koll på nyheter
Om du inte vill vänta på att någon annan person publicerar information om nyheter på nätet så kan du hålla koll själv. Gå in och läs viktigaste nyheter på t.ex.
|
|
Dis regionföreningar
Dis regionföreningar har aktiviteter och gemenskap för dig. Läs och se vad som erbjuds!
|
Nytt register som förenklar Stockholmsforskning
Nu har det blivit enklare för dig som släktforskar i Stockholms stad! Nu finns nämligen rotemansregistret tillgängligt hos ArkivDigital. Rotemansregistret består av drygt 6,3 miljoner poster gällande personer som bodde i Stockholms stad under åren 1878 – 1926.
Tidigare har det varit knepigt att släktforska i Stockholm eftersom det saknas församlingsböcker och inte heller finns några husförhörslängder från 1878 och framåt. Detta har gjort det svårt att hitta och följa sina förfäder och släktingar. Nu när rotemansregistret finns sökbart hos ArkivDigital kan du komplettera din släktforskning med de uppgifter du tidigare inte kunnat hitta.
|
Du vet väl att de äldre nyhetsbreven finns på vår webb?
Du har kanske missat artiklar och tips tidigare, men du kan alltid gå tillbaka och läsa bland de äldre utskicken. Här finns ett exempel från förra hösten där du ser vår artikel med tips om svenska gravsajter och sidor med dödsannonser.
|
Frågor eller synpunkter?
Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).