Nyheter och tips från Föreningen DIS
Hej!
Det är dags igen för de senaste nyheterna från föreningen och släktforskarvärlden. Se bland annat att Porträttfynd nu är igång igen och missa inte RootsTech om du vill vidga dina vyer över världen. Vi länkar också till en enkät som en student på Mittuniversitetet gör om bevarande av släktforskares material.
Nu kan du också förbeställa Släktforskarnas årsbok 2024, se mer om det längre ned.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Porträttfynd är åter igång
Nu är Sveriges Släktforskarförbunds populära databas Porträttfynd åter igång efter en tids uppehåll. Ett tekniskt problem gjorde att Rötters databas Porträttfynd har legat nere under en tid, men nu ska felet vara åtgärdat och databasen är igång igen.
|
|
RootsTech 2024 - föredrag på webben
Den stora internationella släktforskningsmässan RootsTech i USA genomförs 29 februari till och med 2 mars.
Kanske lite kort varsel för att hinna planera en resa men du kan alltså delta hemifrån via datorn eller “plattan”. På mässan har du möjlighet att lyssna på inspirerande föredrag, har tillgång till många olika sessioner, digitala utställare som informerar om sina produkter och ger insatta instruktioner till dem. Det kommer också finnas möjlighet till att se alla föredrag och även livesändningar i efterhand.
Föredragen är främst på engelska. Du kan se programmet på mässans webbsida och registrera dig för att se föredragen. Det är helt gratis att delta på distans och att registrera sig.
|
Vår databas Dispos
Använder du Dispos? Om du gör det, har du också börjat använda nya Dispos 2.0 i så fall?
Dispos 2.0 är i en test- och utvecklingsmiljö, vilket innebär att funktionalitet fortfarande kan ändras och fel kan uppstå, så ha överseende med det. Passa ändå på att testa Dispos. Om du hittar fel i datauppgifterna finns det ett eget formulär att använda för att rapportera fel. Om det uppstår andra problem med användningen sänder du ett meddelande till dispos@dis.se
Utvecklingsmiljön kräver först en egen inloggning där du anger
användarnamn = dispos och lösenord = september
Sedan loggar du in som vanligt med ditt medlemsnummer och ditt vanliga lösenord.
|
DIS webbshop - Sveriges dödbok på usb
Nu finns Sveriges dödbok 9 återigen i Dis webbshop. Den nionde utgåvan innehåller namn, födelseort, dödsort, adress, civilstånd samt datum för födelse, död och civilståndsändring för cirka 16,5 miljoner avlidna åren 1815–2022. Sveriges dödbok 9 fungerar på PC med Windows 7 eller senare. Databasen fungerar inte på Mac (om man inte använder specialprogram). Det finns fortfarande inte någon information om när Släktforskarförbundets planerade webbversion av databasen blir klar.
Passa på och handla usb-minnet innan det tar slut igen!
|
Datamappen i Disgen
Har du en äldre version av Disgen, 2019 eller äldre, och har problem med att data försvinner i Disgen? En orsak till problemet kan vara att du har Disgens datamapp med databasen i en mapp på din dator som ska synkroniseras mot en molntjänst, till exempel OneDrive, Dropbox eller Elgiganten Cloud eller annan tjänst.
Dessutom kanske du kör från två eller flera enheter (datorer) mot samma databas.
Problemet är att synkroniseringen inte har hunnit utföras ordentligt innan din dator stängs av eller att du inte har stängt ned Disgen i den ena datorn innan du kör i den andra datorn.
I Disgen 2021 och Disgen 2023 undersöks om datamappen du öppnar visar tecken på att omfattas av en molntjänst, i dagsläget OneDrive och Dropbox, och i så fall erbjuds en praktisk lösning på problemet.
Vår rekommendation är att inte ha datamappen i en mapp som hanteras av en molntjänst.
|
|
Enkät om bevarande av släktforskarmaterial
Marika Lagervall skriver sin C-uppsats i Arkivvetenskap vid Mittuniversitetet och har valt att titta på släktforskarmaterial och hur man kan förbättra bevarandet och tillgängliggörandet av det. Enkäten vänder sig till alla som förvarar släktforskningsmaterial hemma, men vissa frågor är främst tänkta till erfarna släktforskare. Du svarar på det du vill - hon är glad för all hjälp hon kan få.
Hennes kontaktuppgifter (e-post) står i ingressen till enkäten.
Sista svarsdatum är 20 mars 2024.
|
Släktforska i Finland
Det är många av oss som har anor eller andra släktingar i Finland. Att släktforska i Finland påminner mycket om hur man släktforskar i Sverige. Det är inte så konstigt då Sverige och Finland var samma land från 1200-talet fram till 1809. Men hur man får fram uppgifter ur arkiv och databaser skiljer sig faktiskt en del.
Nu finns det en bok i Dis webbshop som ger en grundläggande vägledning hur du som söker släktingar i Finland hittar uppgifterna om dem. I ett kompletterande avsnitt om den finska historien från urtid till nutid får du en överblick som hjälper dig att sätta släktingarna också i sitt historiska sammanhang.
|
The Swedish Lion I
Riksarkivet presenterar nu en AI-modell som kan tolka handskrivna texter på svenska från 1600-, 1700- och 1800-talen och uppnå en noggrannhetsgrad på 95 procent. ”The Swedish Lion I” har tränats med hjälp av data från texter som omfattar 3,3 miljoner textrader och totalt 15,6 miljoner ord. Har du problem med att tolka en text kan det här kanske vara till hjälp.
|
|
Nyheter från ArkivDigital
Det händer ständigt saker på ArkivDigital. Kolla därför in deras nyheter på deras blogg.
Nu senast nämns det att registret “Befolkningen i Sverige (BiS)” är uppdaterat med uppgifter från Värmland, Gotland och Norrbotten. Det man lägger ut nu är nya sökbara uppgifter från församlingsböcker med slutår 1952 och tidigare. Volymen ska vara avslutad 1952 eller tidigare för att finnas med i registret. En volym som innehåller åren 1950–1955 finns alltså inte med i de här uppdateringarna. Det är många poster från 1940-talets församlingsböcker som nu kommer med i BiS.
Nyheterna aviseras i deras blogg samt deras sociala medier, där får du reda på när ArkivDigital gör sina uppdateringar.
|
Släktforskarnas årsbok 2024 - om du vill köpa den separat
Det går nu att förköpa Släktforskarnas årsbok 2024 till ett förmånligt förköpspris och få den levererad till din brevlåda strax före midsommar 2024. Släktforskarförbundets årsbok med Ted Rosvall som redaktör, innehåller artiklar om släktforskning och angränsande ämnen i en trevlig mix. Den ger nya perspektiv på såväl forskningen som metod som förfädernas liv och miljö. Du får tips och inspiration till hur du kan komma vidare med din forskning.
|
Kungliga biblioteket och digitala tidningar
Kungliga biblioteket (KB) har ju länge haft webbtjänsten “Svenska dagstidningar”. Den har varit stängd en vecka nu i februari för att uppdateras med nytt utseende/gränssnitt och mer material. Den 22 februari öppnar tjänsten igen med det nya namnet “Svenska tidningar”. Samtidigt sänker KB gränsen för allmänt tillgängligt material från 115 till 100 år. Det betyder att allt material som publicerats 1923 och tidigare blir fritt tillgängligt att läsa hemifrån. Nyare material får man läsa på vissa bibliotek.
|
|
|
Efterlysning - webbutveckling
Är du intresserad av webbutveckling och mer specifikt att skapa moderna webbsidor, det vill säga det grafiska gränssnittet mot användaren? Det handlar troligen främst om html, css och JavaScript. På sikt kan det även innebära andra teknologier.
Just nu är det ett litet projekt som föreningen arbetar på som behöver en användarvänlig och trevlig webbsida. Dessutom finns det flera av våra verktyg som kan behöva en översyn och uppfräschning.
Vad du gör av ditt engagemang och vad det leder till i våra verktyg kan du påverka en hel del. I vilket fall som helst kan det vara stimulerande och utvecklande för dig oavsett tidigare erfarenhet.
Kontakta Dis verksamhetsledare Mikael Winbladh om det låter intressant för dig, så får vi diskutera vidare vad det innebär och vad du kan bidra med.