Nyhetsbrev januari 2024

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 29 januari.
Nyt nyhetsbrev januari 2024

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Det nya året har inletts med stormsteg, snart är det februari och nu så kommer första ordinarie nyhetsbrevet med diverse matnyttig information. Missa inte de olika intressanta föreläsningarna som nu erbjuds.

Har du soldater i dina anor så är det Centrala Soldatregistret en användbar källa till mer kunskap om de personerna.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Riksföreningarnas släktforskardag 10 februari

Lördagen den 10 februari har de rikstäckande släktforskarföreningarna en avgiftsfri föreläsningsdag med flera olika föredrag från respektive förening.

Anmälan krävs, även om allt är gratis, och den länken kommer att läggas ut när det närmar sig. Temat för dagen är "Fastigheter, kartor och byggmiljö".

Preliminärt program för dagen 10 feb


Prästens dilemma - händelser som inte alltid syns i kyrkoboken

DIS-träff med DIS-Väst, temakväll på Zoom 19 februari kl. 18.30

Kristina Andersson från DIS-Väst ger några exempel på vad man kan hitta bland inkomna handlingar i Domkapitlets arkiv.

Alla medlemmar i Föreningen DIS (med regionföreningar) är välkomna. Det är helt rgatis.

Anmälan till temakvällen


DIS webbshop

Släktforskarförbundets nya bok “Emigrantforska på nätet” tar upp en stor mängd spännande och användbara resurser för dig som letar efter släktingar som emigrerat till USA eller Kanada. Boken går inte igenom hur du forskar i svenska kyrkböcker, utan ger goda råd och tips gällande källor, databaser och andra sökvägar du finner på nätet: folkräkningar, bouppteckningar, militära handlingar, adressregister, resan över Atlanten, medborgarskap och mycket mer.

Den andra omarbetade upplagan har bland annat uppdaterats med information om 1950 års folkräkning (census) och andra källor som tillkommit eller förändrats sedan förra upplagan.

Emigrantforska på nätet


Prenumerera på Släkthistoriskt Forum med mera

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumeration och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden nedan använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.

Det finns tre olika paket; Premium Brons, Silver respektive Guld. Där får du digitalt material som till exempel nationalitetsmatriklar och skannade äldre utgåvor av Släktforskarnas årsbok. Paketen kostar 199-649 kronor, före rabatt.

Koden gäller också om du enbart vill ha prenumeration på Släkthistoriskt Forum.

Den rabattkod som gäller för DIS medlemmar skickades ut i vårt nyhetsbrev den 29 januari.

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31 december 2024. Se mer på Sveriges Släktforskarförbunds informationssida.

Släktforskarförbundets prenumerationer


Har du upptäckt DigitaltMuseum?

DigitaltMuseum innehåller objekt och information från många olika samlingar hos museer, föreningar och arkivinstitutioner runt omkring i Sverige. Det är fotografier på människor i olika situationer och miljöer. Det finns också bilder på föremål i samlingarna hos museerna. Men det finns även artiklar skrivna av museerna som beskriver företeelser, föremål samt berättelser om människoöden.

DigitaltMuseum


DigitaltMuseum i Norge och Danmark

Motsvarande för DigitaltMuseum i Sverige finns också för Norge. I Danmark finns det också något liknande men där är det material från danska lokal- och stadsarkiv och det heter Arkivdk.

DigitalMuseum i Norge

Arkivdk i Danmark


Digital idag med Internetstiftelsen

Digital idag med Internetstiftelsen 2023 var ett arrangemang genomfört under hösten 2023.

Det handlar om att lyssna och lära om digitaliseringens möjligheter och utmaningar i samhället och för individen. Det finns nu samlat på YouTube 6 filmer från arrangemanget som kan vara sevärda.

Digital idag med Internetstiftelsen 2023 - YouTube


Centrala Soldatregistret

Centrala Soldatregistret är en nationell sökdatabas, fritt tillgänglig för alla. All registrering sker ideellt av lokala register som kan bestå av föreningar eller privatpersoner runt om i Sverige. Dessa register slås sedan samman till ett nationellt register vid Centrala Soldatregistret som sedan publiceras online.

Databasen omfattar Yngre indelningsverkets soldater som antagits mellan åren 1682–1901. Databasen är inte komplett utan nya soldater registreras kontinuerligt och nya uppgifter tillkommer om redan registrerade soldater.

Centrala Soldatregistret


Habo torpinventering

Du har kanske inte några anor från Habo kommun i Västergötland, men om du ändå har det så kan du ha nytta av den här utförliga torpinventeringen. Även om du inte har några anor därifrån så kan det vara intressant att titta runt bland torpen.

Ett imponerande arbete som är utfört av några entusiaster i Habo släktforskarförening som också vill inspirera andra att genomföra något liknande.

Habo torpinventering


Diskulogen

Alla tidigare nummer av Diskulogen finns upplagda för nedladdning så att du kan läsa dem. Nu har vi uppdaterat indexet fram till senaste numret. Det är dock uppdelat på flera webbsidor beroende på hur gamla tidningarna är. Indexet är indelat utifrån ämnen i tidningarna, till exempel berättelser från olika släktforskare, tips om hur du använder Disgen, DNA i släktforskningen med mera.

Diskulogen innehållsförteckning


Sveriges dödbok 9 - usb eller webben?

Vi har tidigare skrivit om den nya versionen av databasen “Sveriges dödbok” som kom i november 2023. Den omfattar tidsperioden 1815-2022. Den släpptes på usb-minne. I skrivande stund är den restnoterad i vår webbshop, men vi får in den om någon vecka igen.

Men det frågas också om “visst skulle den komma som webbversion”? Planen från Sveriges Släktforskarförbund var att databasen skulle komma som en prenumerationsdatabas på webben Men i samband med släppet av usb-versionen i november meddelade förbundet att webbversionen skulle bli försenad. De behövde anlita extern hjälp och kunde inte säga när webbversionen skulle bli klar.

Sedan dess har det inte kommit någon mer information. Men följ Nättidningen Rötter, så får du veta när det finns något nytt.

Läs Rötter


Känner du till Riksarkivets filmade föredrag?

Riksarkivet ordnar ibland lunchföredrag som sänds live, men de spelas också in och läggs ut. I december höll konstvetaren Olle Wilson föredrag om sitt forskningsmaterial, som bland annat omfattar bilkultur och människans förhållande till teknik, och bensinmackar. HAns föredrag heter “Ordnade samlingar och oväntade ansamlingar”. Men det finns också föredrag om fastighetsforskning, forskning om sjöfolk eller bruksarkiv.

Riksarkivets föredrag