Nyheter och tips från Föreningen DIS
Hej!
I detta nyhetsbrev har vi länkar till en del nya och gamla resurser på internet att läsa. Höst och mörker inbjuder till att sitta hemma för att forska och hitta nya ledtrådar till anorna från förr i tiden. För inte så många år sedan gick det inte att sitta hemma och släktforska på det sätt vi gör idag. Då kanske vi satt tillsammans i en läsesal eller vid en mikrokortsläsare och kunde lätt fråga bordsgrannen om vad det står i boken, den där svårtydbara texten.
Hur forskar du idag? Hur tar du hjälp när du har fastnat, när det inte går att tyda texten? Glöm inte Anbytarforum, en resurs som är sökbar!
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Arkivens dag
Arkivens dag närmar sig, närmare bestämt den 11 november. Runt omkring i landet öppnar olika arkiv upp sina dörrar för dig så att du kan titta in och hitta nya spännande källor.
Årets tema är färg och form. Arkiven visar upp sig från sin mest färgstarka sida. Från handkolorerade fotografier till spännande konstnärliga livsöden. De visar upp vackra handstilar, lyckad och mindre lyckad design, ritningar över häftiga byggnader som aldrig blev byggda och hur modet förändrats när det gäller kläder, inredning och till och med gem.
|
Sveriges dödbok 9 – USB eller webb?
Sveriges dödbok version 9 (1815–2022) kommer innan jul att släppas i två versioner – som en prenumerationstjänst från Släktforskarförbundet på internet och som en usb-sticka. Men hur kommer versionerna skilja sig åt? På Rötter hittar du svaren!
Versionen på usb-sticka kommer att säljas i DIS webbshop.
|
Årets hembygdsbok
Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok går till en bok från Gotland. Det är Lau hembygdsförening som får priset för boken “Lau – livet i en strandsocken”. Prisutdelningen äger rum den 18 november i samband med en lokalhistorisk konferens i Visby.
|
Gratis bra bok om svensk förvaltningshistoria
Riksarkivet gav 2007 ut boken “Hur riket styrdes. Förvaltning, politik och arkiv 1520–1920” skriven av Björn Asker. Det är en värdefull bok för att lära sig mer om strukturer och funktioner i statsapparaten, och om de politiska institutionerna: grundlagarna, kungen, regeringen och riksdagen.
Nu finns boken tillgänglig som pdf att ladda ner gratis på Riksarkivets webbplats.
|
Mina sidor på DIS webbplats
Har du hittat till “Mina sidor” på DIS webb? Där finns det länkar till flera användbara sidor för dig som medlem i föreningen så att du kan hantera ditt medlemskap och ditt köp av Disgen.
Du hittar där länkar till sidor för att hämta ditt lösenord, ändra dina adressuppgifter i medlemsregistret, förnya ditt medlemskap inför kommande år, hämta Disgen om du tappat bort det med flera nyttigheter.
Du hittar “Mina sidor” under menyn “Genvägar” på DIS-webbens startsida. Under “Genvägar” hittar du även de andra olika sidor som kräver inloggning. Det är ju inte en enda stor, global inloggning till våra system - därför kallas menyvalet Genvägar.
|
Gratisalternativen till Microsoft Office
Microsoft Office produktivitetsprogram är en väl beprövad och bra programsvit för att skriva dokument, göra kalkyler, presentationer med mera. Det kostar dock lite pengar om du ska ha full nytta av det. Det finns dock olika gratisalternativ att välja på. En del är webbtjänster som fungerar online, andra är programvaror som du installerar i din dator.
|
DIS webbshop
I DIS webbshop finns det två böcker som handlar om släktforskning med DNA.
Den första är “Släktforska med DNA” skriven av Peter Sjölund. I den boken lär du dig hur DNA ärvs och hur du kan använda DNA-tester för att verifiera din pappersforskning, identifiera okända fäder, kartlägga släktskap i tiden långt före de skriftliga källorna och mycket annat.
|
Den andra boken är “Från DNA-test till släktträd” också skriven av Peter Sjölund fast den är mer av en handbok och vänder sig främst till dig som testat dig hos FamilyTreeDNA (testet Family Finder) eller MyHeritage, men kunskaperna är värdefulla även när du testat dig på andra ställen.
|
“Svenska landtmätare” – en bok på nätet
I boken om svenska lantmätare 1628–1900 av Viktor Ekstrand kan du hitta diverse information om äldre tiders lantmätare runt omkring i Sverige. Kanske du hittar din släkting eller så läser du bara intressanta personbeskrivningar. Boken finns hos Internet Archive som är ett ideellt bibliotek med miljontals gratis böcker, filmer, programvara, musik, webbplatser och mer.
|
Svenska dagstidningar
Glöm inte att söka efter dina anor i äldre dagstidningar. Dagstidningar finns inskannade och tillgängliga på nätet genom Kungliga biblioteket (KB). Det finns dock en begränsning i tillgängligheten som bestäms av upphovsrätten, KB tillämpar 115 år bakåt för det. Tidningar som är nyare får man endast se och söka i hos Kungliga biblioteket eller på de bibliotek som har tillgång till den fulla tidningstjänsten.
Man håller nu också på med att utveckla en ny söktjänst för svenska tidningar, men all funktionalitet är inte på plats än i den. Tjänsten kommer att utökas och på sikt innehålla motsvarande funktioner som finns i dagens tidningstjänst.
|
Dödsannonser i Sverige
Vår medlem Peter Rydén har en samlingssida med länkar till olika tidningar, begravningsbyråer och andra tjänster som gör dödsannonser sökbara. Det är främst nutida dödsannonser men det finns även en del lite äldre material.
|
Intresserad av emigrationen till USA? Läs SAG!
Sedan 1981 finns en tidskrift som heter “Swedish American Genealogist” (SAG) som ges ut av Swenson Swedish Immigration Research Center, som finns vid Augustana College i Rock Island, Illinois, USA. Länge var vår medlem Elisabeth Thorsell redaktör för tidningen, nu är det Karen Livsey som är redaktör. Den är på engelska.
Det går att läsa äldre nummer av tidningen gratis på webben. Det finns många bra artiklar om emigranter och deras livsöden, såväl i Nordamerika som i Sverige. Det finns även gamla efterlysningar, kanske någon annan har sökt samma person som du. De publicerar tidskriften online efter 4 år, så den senaste just nu är från 2018. Du hittar de äldre numren genom funktionen i högersidan på den nedan länkade sidan.
|