Nyheter och tips från Föreningen DIS
Hej!
Nu närmar sig sommaren och semestern. All släktforskning kanske inte stannar upp över sommaren. Att besöka släktens gamla boställen eller leta gamla böcker och andra fynd på antikvariat som du aldrig besökt tidigare kan vara intressant.
Har du inte använt Disgen? Passa på i så fall att prova senaste versionen och köp din licens extra förmånligt innan 4 juni. Har du en äldre version kan du också uppgradera till senaste versionen.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
NAD riskerar att läggas ned
Hur ska vi i framtiden kunna hitta till arkivens skatter utan en fungerande webb-katalog?
Riksarkivets databas NAD - Nationella Arkivdatabasen - har stått utan organiserad utveckling de senaste sju åren. En nedläggning vore en förlust för landets arkiv och för Sverige som forskningsnation, skriver flera debattörer i Svenska Dagbladet den 1 maj.
Sveriges Släktforskarförbunds ordförande är en av tolv arkivarier, historiker och släktforskare som gick ut på Svenska Dagbladets debattsida med sin oro över hur framtidens forskning kan komma att se ut utan NAD.
|
Försommarrea på Disgen 2023!
Ni är många medlemmar som inte använder Disgen men ändå är medlem i föreningen för att till exempel ta del av vår fina databas Disbyt, läsa Diskulogen och/eller för att få gemenskap med andra släktforskare till exempel i någon av regionföreningarna. Det är vi givetvis väldigt glada för!
Nu vill vi också ge dig eller någon vän till dig, som pratat om att det där med släktforskning verkar kul men som ännu inte kommit igång, chansen att testa Disgen 2023.
Köp Disgen 2023 för 550 kr, en rabatt på 200 kr, fram till och med söndag den 4 juni 2023.
|
Vi söker faddrar för Disgens support
Supporten för Disgen kallas av hävd att det är faddrar som har hand om det. Fadderverksamheten i Föreningen DIS är en gammal verksamhet som är en av flera medlemsförmåner med medlemskapet i föreningen. Verksamheten har funnits sedan början på 1990-talet och ett flertal olika medlemmar har genom åren bistått andra medlemmar när de har fått problem bland annat i Disgen.
Nu söker vi nya faddrar till vår supportorganisation. Den som är intresserad av att bistå med hjälp till andra medlemmar kan kontakta DIS kansli och anmäla intresse på mejl dis@dis.se
|
Släktforskardagarna 2023
I år hålls Släktforskardagarna i Östersund den 26-27 augusti. Arrangörer är Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare med stöd av Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är ArkivDigital.
Några av höjdpunkterna i Släktforskardagarnas föredragsprogram presenteras på Rötter.
Aktuell information hittar du på Släktforskardagarnas hemsida.
|
Rabatt på Inlandsbanan
Det erbjuds också rabatt på resor med Inlandsbanan till Östersund för Släktforskardagarnas besökare. Läs mer om det på Rötter.
|
DIS kansli i semestertider
Kansliet är helt stängt för semester från 3 juli till och med 23 juli (veckorna 27, 28 och 29). Det är i övrigt semestertider från midsommar fram till början på augusti så bemanningen under den tiden är mer sparsam. Du kan under tiden köpa Disgen 2023 men bara betala med kort eller din internetbank (inte plusgiro). Beställningar i webbshoppen av böcker och databaser gjorda under veckorna 27, 28 och 29 kommer att börja levereras vecka 30, men det kan ta lite tid att komma ifatt!
|
Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige
Det finns en släktforskarförening för dig som vill finna dina judiska rötter och släktingar. På 1770-talet fick judar tillåtelse att bosätta sig i Sverige utan att behöva konvertera till kristendomen. Därefter har invandringen varierat över tiden och till vilka platser i Sverige de bosatt sig. Det är svårt att idag säga exakt hur många judar det finns i Sverige, dock är antalet personer med judiska rötter stort.
Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige har information och kunskap om hur du kan forska fram dina judiska rötter. Föreningen är en av de föreningar vi samarbetar med kring Riksföreningarnas släktforskardag.
|
Gratis kartor för nedladdning
Det finns en samling underlagskartor som är färdiga att användas i Disgens karta och ge en bättre bild av Sveriges yta än den enkla enfärgade grundkartan med sina gränser.
Sidan på DIS webb är uppdaterad med tydligare struktur över vad som finns samt instruktioner om hur du installerar kartorna i Disgen.
|
Socknar och församlingar med samma namn
Läs en artikel om församlingar med samma namn. Det kan vara bra att hålla koll på att det kan råka finnas en annan församling med samma namn när du konstaterar att du inte kan hitta den där saknade släktingen som du letar efter.
|
Vad står det?
En inte helt ovanlig fråga bland släktforskare, både nybörjare och mer erfarna släktforskare, är "Vad står det?” … Släktforskarförbundet har gett ut boken “Vad står det?” som är en handbok i handskriftsläsning. Där får du information om hur bokstäverna såg ut förr och många tips som underlättar tolkningen av innehållet.
Boken finns i DIS webbshop där det även finns andra praktiska handböcker för både nybörjare såväl som erfarna släktforskare.
|
Bilder på släktens hus
Läs en artikel om hur du kan finna bilder på släktens hus. Bilder kan vara en källa till nöje och kunskap om släkten. Se hur de bodde och hur trakten såg ut. Artikeln ger lite tips om var du kan söka efter bilder, både online på nätet såväl som i böcker, hos antikvariat och andra ställen.
|
Du känner väl till Porträttfynd?
Släktforskarförbundet driver ju sajten Rötter som innehåller väldigt många olika delar. En del är databasen Porträttfynd. Här kan du både söka porträtt och själv ladda upp fotografier av visitkortstypen med fotografens namn på.
Det finns över 257 000 porträtt, sökbara på flera olika sätt. Du kanske känner igen något och vet vem det föreställer? Då kan du bidra med namnet.
|
ArkivDigital beställningsfotografering
ArkivDigital har kommit igång med sin beställningsfotografering igen efter pandemin. Det innebär att du kan beställa fotografering av specifik dombok från företaget.
Domböckerna är ett gigantiskt källmaterial och det kommer att ta många år innan alla volymer är digitalt åtkomliga. Om du vill läsa just ”dina” domböcker nu och inte vänta för länge innan de blir tillgängliga kan du alltså beställa att just den domboken fotograferas och görs tillgänglig på ArkivDigital.
|