Nyhetsbrev april 2023

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 27 april.
Nyhetsbrev april 2023

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

I detta nyhetsbrev tipsar vi om att det är sista dagarna för att beställa Släktforskarnas Årsbok 2023 från Släktforskarförbundet och om en rabattkod för Släktforskarförbundets prenumerationspaket. Men vi ger som vanligt också tips för din släktforskning. Du kan också hjälpa till att dokumentera vilka högtider och traditioner du firar.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Tips att söka i adresskalendrar

En källa till att hitta var en person bodde på slutet av 1800-talet och in på 1900-talets början kan vara att söka i någon av våra större städers adresskalender. Det var förr en förteckning över både invånare, bolag, handelsfirmor, föreningar, inrättningar och dylikt på en ort. Du kan hitta uppgifter om invånarnas namn, titlar, yrken, bostäder med mera.

De utgavs mer eller mindre regelbundet för flera av våra större städer fram till omkring andra världskriget då telefonkatalogen övertog syftet med adresskalendern. De fanns till exempel i Stockholm, Göteborg, Linköping, Jönköping, Eskilstuna med flera städer.

Göteborgs adress- och industrikalendrar


Riksarkivets Biographica-samling

Riksarkivets Biographica-samling finns digitaliserad. Det är en del av Riksarkivets ämnessamlingar. Biographica-samlingen omfattar 63 hyllmeter eller 750 volymer med dokument från 1500-tal till 1800-talet. Det är till exempel suppliker och andra skrivelser till kungliga majestätet. Allt är sorterat på släktnamn och sökbart i den digitala forskarsalen.

Oftast är det naturligtvis mer bemedlade personer som skrivit inlagor, men även borgare-änkor kunde ha anledning att skriva till kungen. Även om du inte har några anor bland dem som finns med, kan det vara spännande historisk läsning.

Biographica


Familjehemligheten

Radioprogrammet Familjehemligheten återkommer med sex avsnitt under våren och till hösten lovas ännu fler avsnitt. I programmet möter vi människor vars liv förändrats i grunden av en avslöjad hemlighet inom familjen. Vad händer när det du trodde var sant plötsligt visar sig vara en lögn? Äldre avsnitt finns att lyssna på hos Sveriges Radio.

Läs om Familjehemligheter


DIS webbshop erbjuder ett brett sortiment

I DIS webbshop hittar du ett utbud av böcker, historiska kartor, databaser och annat som kan tillföra kunskap, underlag och fakta till din släktforskning. Det finns handböcker inom släktforskningens olika områden. Handböckerna hjälper dig att komma vidare på olika områden och få ut mer av din släktforskning.

De historiska kartorna du installerar i Disgen hjälper dig att visualisera och utforska platserna där dina anor bodde. Finns kartor för Sverige, Norge och Danmark.

Bland databaserna rekommenderar vi särskilt "Sveriges dödbok" - den är praktiskt taget oumbärlig vid all släktforskning, den säljs på en usb och täcker åren 1830-2020.

DIS Webbshop


Vill du hjälpa Institutet för språk och folkminnen?

Under april och maj månad samlar Institutet för språk och folkminnen in minnen från oss alla om hur vi firar olika högtider och traditioner. De har en frågelista och ett webbformulär att fylla i för att hjälpa till med insamlingen och bevarandet av dina minnen.

Frågeformulär om högtider

Institutet samlar också in information om hur vi hälsar på varandra, och om vi ändrat våra hälsningsvanor efter Covid-19-pandemin. Hur gör du?

Frågeformulär om hälsningsbeteende


Översättare sökes för spanska, tjeckiska, polska och portugisiska till Disgen

Vi har fortfarande problem med att finna intresserade medlemmar som kan översätta mellan några språk för Disgen. Det saknas för spanska, tjeckiska, polska och portugisiska. Vi söker dig som kan översätta ord och meningar som används i Disgen, dess utskrifter och andra av våra verktyg. Det handlar med andra ord inte om några långa texter. Du kan också få vara med och verifiera översättningarna när det ska testas.

Kontakta DIS kansli och anmäl ditt intresse med ett meddelande till dis@dis.se

E-post DIS kansli


Valloner i släkten?

Vallonerna har sitt ursprung i södra och sydöstra Belgien och i angränsande delar av Frankrike. De är ett blandfolk av kelter, germaner och romare och det fanns länge ett vallonskt språk som inte var någon fransk dialekt utan snarare utvecklats parallellt med franskan. Till Sverige skedde en del invandring redan strax före sekelskiftet 1600. Efter hand spreds vallonerna till flera bruk i Bergslagen och på andra håll och man började blandas med svenskarna.

Har du funnit valloner i dina anor så kan du kanske vara intresserad av Sällskapet Vallonättlingar, en av de föreningar vi samarbetar med kring Riksföreningarnas släktforskardag.

Sällskapet Vallonättlingar


Säkerhetstips för din forskning

Säkerhetskopiering av dina data i ditt släktforskningsprogram bör vara en naturlig del av ditt arbete. Säkerhetskopian är till för att kunna återställa din databas om det otänkbara ändå har hänt, att dina originaldata har försvunnit av en eller annan anledning.

Datorn kan bli stulen, gå sönder, någon har strulat till det vid ett datorbyte, datamappen har blivit raderad eller något annat oförutsett har inträffat.

Viktigt är också att lagra säkerhetskopior någon annanstans än i samma dator som du har originalet. Till exempel hos någon molntjänstleverantör (OneDrive, Dropbox, Google Drive etc.) eller på ett externt usb-minne som du förvarar hos någon annan.

Säkerhetskopiering i Disgen


Köp Släktforskarnas Årsbok 2023 och/eller prenumerera på Släkthistoriskt Forum före 30 april

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumeration och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden PWE823 använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration.

Det finns tre olika paket: Premium Brons, Silver respektive Guld. Där får du digitalt material som till exempel nationalitetsmatriklar och skannade äldre utgåvor av Släktforskarnas årsbok. Paketen kostar i april 2023 från 199 till 599 kronor, före rabatten. Vill du att Årsboken för 2023 ska ingå måste du teckna prenumerationen senast den 30 april 2023.

Koden gäller också om du enbart vill ha prenumeration på Släkthistoriskt Forum.

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31/12 2023, om du hellre väntar. Se mer på Sveriges Släktforskarförbunds informationssida.

Läs om prenumerationspaketen


Vill du bara köpa Släktforskarnas Årsbok 2023?

Sista datum för att beställa Årsboken för 2023 till det förmånliga förköpspriset där frakten ingår så ska du beställa den senast den 30 april 2023. Notera att den ingår i Premium Guld-paketet - och rabattkoden ovan kan bara användas för premiumpaketet, inte om du köper årsboken separat.

Läs om Årsboken 2023


Telefontiderna på DIS kansli

Från och med 11 april 2023 har DIS kansli nya telefontider. Det är en ändring mot vad som står i marsnumret av Diskulogen. Telefonen är öppen måndag till torsdag klockan 9 till 12, medan på eftermiddagar hålls telefonen stängd. Det går givetvis även fortsättningsvis bra att nå oss via e-post på kansliets e-postadress dis@dis.se

Men har du ett ärende om Disgen som bäst löses av en fadder så vänder du dig dit.

Läs mer om Dis kansli