Nyhetsbrev januari 2023

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 26 januari.
Du har mail.

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

Nytt år med nya förhoppningar om att finna den där försvunna fadern eller att fylla på med fler anor i den där grenen som alltid har varit väldigt tom. Året kan börja med berättelser från industrialiseringens genombrott i Sverige. Lyssna på flera intressanta föredrag på Riksföreningarnas släktforskardag.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Riksföreningarnas släktforskardag 11 februari

Lördagen den 11 februari har åter de rikstäckande släktforskarföreningarna en avgiftsfri föreläsningsdag med flera olika föredrag från respektive förening. Anmälan krävs och den länken kommer att läggas ut när det närmar sig.

Temat för dagen är "industrialiseringen"

Preliminärt program för dagen 11 feb


Sveriges historia

Vad är viktigt i Sveriges historia? Se vad tidningen Populär Historia har lyckats få fram genom en enkät till 30 professorer. De ombads fylla i en enkät, där skulle lyfta fram årtal, personer och platser. Bland svaren dök det upp både förväntade val och stora överraskningar.

Viktigt i Sveriges historia


Kalender för DIS och regionföreningarna

Flera av de olika regionföreningarna i DIS anordnar olika träffar. Där kan det finnas fler intressanta aktiviteter så ta för vana att kika in på kalendern på dis.se ibland.

DIS Kalender


Rötters kalendarium

Även Sveriges Släktforskarförbund har ett kalendarium där alla föreningar anslutna till förbundet kan annonsera sina aktiviteter. Kanske att du kan hitta någon spännande lokal aktivitet även där.

Rötters kalendarium


DIS Webbshop

Den mycket populära Sveriges dödbok 8 finns i vår webbshop. Den täcker åren 1830–2020 och innehåller namn, födelse- och dödsdatum, civilstånd, dödsförsamling och adress till i stort sett alla svenskar som dog mellan dessa år, totalt mer än 15 miljoner människor. Den levereras på usb, fungerar dock endast på PC.

Sveriges dödbok 8


Buggfix till Sveriges dödbok 8 och till Sveriges befolkning 2000

Efter att försäljningen av Sveriges dödbok 8 börjat upptäcktes ett fel för ett tiotal kyrkobokföringsdistrikt, där födelseorten fallit bort för några tusen personer födda på 1920-talet och några decennier framåt. Detta kan du åtgärda genom att hämta och installera en rättelsefil (patch) som finns på Rötter.

Länk till buggfixen Sveriges dödbok 1830-2020

Även för usb-databasen Sveriges befolkning 2000 upptäcktes det lite förargliga fel, så det finns en buggfix att hämta till den också.

Länk till buggfixen Sveriges befolkning 2000


Släktträd på Internet

Lars Ohlsson med medlemsnummer 33692 har en sida där han hälsar dig välkommen till sin släktforskning.

Informationen på medlemmens sida ansvarar medlemmen för och om du finner något intressant kom ihåg att det är en andrahandskälla som du själv måste verifiera om du ska använda det i din egen släktforskning.

Har du dina anor publicerade och vill att fler ska titta på din sida? Skicka mig i så fall ett tips om din sida. Vi vill helst att du är medlem i DIS naturligtvis för att kunna publicera länken. Det kan vara skapat med hjälp av Disgen eller på något annat vis.

Tips om publicerat släktträd


Skapa släktpresentation för webbläsare

Är du osäker på hur du gör en släktpresentation för webbläsare, en sådan som Lars Ohlsson med flera släktforskare som vi presenterat tidigare har gjort. Kolla in Disgen handledningens sida om hur du går tillväga i Disgen. Slutresultatet kan du använda på olika sätt, t.ex. på en USB-sticka, ha det i din egen dator eller lägga ut det på en webbserver för andra att beskåda.

Släktpresentation för webbläsare


Diskulogen

Alla tidigare nummer av Diskulogen finns upplagda för nedladdning så att du kan läsa dem. Nu har vi uppdaterat indexet fram till senaste numret. Det är dock uppdelat på flera webbsidor beroende på hur gamla tidningarna är. Indexet är indelat utifrån ämnen i tidningarna, t.ex. berättelser från olika släktforskare, tips om hur du använder Disgen, DNA i släktforskningen med mera.

Diskulogen innehållsförteckning


I en by på landet

En videokanal på YouTube om släktforskning, främst för nybörjare, men även den erfarne kan säkert lära sig något från dem.

Titta in hos Annika och lyssna på hennes inspelningar om släktforskning som innehåller en del blandade tips. Finns bland annat filmer om hur du läser och tolkar kyrkböcker, hur man hittar de historiska kartorna hos Lantmäteriet och hur du tolkar ditt DNA test.

I en by på landet - Släktforskning


Enkät om nyhetsbrev

VI fortsätter med enkäter om föreningens verksamhet för att ta del av vad du som medlem tycker om den. Nu är det en enkät om just nyhetsbreven. Vad tycker du om dem?

Finns det några åsikter som vi kan ta del av för att utveckla både innehåll och utseende.

Enkäten kommer att vara öppen till och med 8 februari 2023.

Till enkäten om nyhetsbrev


Gedcom Viewer

Du vet att du kan exportera en Gedcom fil från Disgen, och andra släktforskningsprogram, vilket är ett standardiserat filformat för att hantera släktforskningsdata mellan olika program.

Ett sätt för att kontrollera Gedcom filens innehåll är genom att visualisera innehållet på ett annat vis än i Disgen. Du kan t.ex. använda webbverktyget DrawMyFamilyTree.

Verktyget ritar upp Gedcom filens innehåll på tre olika sätt. Om förälder-barn-kopplingar hittas i filen ritas ett vertikalt släktträd, följt av ett traditionellt horisontellt träd och sedan visas alla poster person för person i efternamnsordning sedan födelsedatum.

DrawMyFamilyTree - Gedcom Viewer