Nyhetsbrev Augusti 2022

Nyhetsbrev med blandning av information och nyheter. Skickades ut till alla medlemmar 24 augusti.
Brevbärare med nyhetsbrev augusti 2022

Nyheter och tips från Föreningen DIS

Hej!

I detta nyhetsbrev tipsar vi bland annat om höstens planerade Zoom-träffar från Föreningen DIS. Vi har planerat fyra stycken, som alla är gratis men kräver föranmälan. Glöm inte att DIS regionföreningar också anordnar möten, träffar och kurser där du också har möjlighet att träffa andra släktforskare. Kolla därför även vad din regionförening anordnar under hösten.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS-träff tisdag 13 september om Disbyt

Se möjligheterna med Disbyt, lär dig mer om hur du söker och sänder in utdrag. Disbytombudet Kerstin Malm informerar om sökmöjligheter i Disbyt och vilka fördelarna är med att sända in utdrag. Det går att att ställa frågor och utbyta tankar om Disbyt och dess användning.

DIS-träffen genomförs via videokonferenssystemet Zoom, tisdag 13 september kl. 18.30.

Mötet är gratis men du måste anmäla dig i förväg. Välkommen!

Anmälan - Disbyt


Kommande DIS-träff 18 oktober

Se möjligheterna med detaljerade sökningen i Disgen. Mångårigt erfarne Disgen- användaren Christer Gustavsson berättar om möjligheterna med den detaljerade sökningen i Disgen. Få tips om hur du söker efter rätt information i din databas. Möjligt att ställa frågor och diskutera Disgens möjligheter.

DIS-träffen genomförs via videokonferenssystemet Zoom, tisdag 18 oktober kl. 18.30.

Mötet är gratis men du måste anmäla dig i förväg. Välkommen!

Anmälan - Disgen


Ytterligare två DIS-träffar i höst

Vi planerar även följande träffar via konferenssystemet Zoom, även om du inte kan anmäla dig till dem ännu så kan du notera datumen. Det kommer mer information i senare nyhetsbrev.

Torsdag den 10 november kl. 18.30 är det Cici Löfgren från ArkivDigital som informerar om hur ArkivDigitals register underlättar din släktforskning (och vad som händer med rättelserna du skickar in till registren).

Onsdag 23 november kl. 18.30 är det Torgny Larsson från DIS Syd som berättar och visar hur domstolsforskning kan gå till. Lär dig om hur du hittar i domstolarnas arkiv.

Se mer i kalendern


DIS Webbshop

Vi har bra priser på medlemskap och Disgen ända fram till och med 4 september.

Medlemskap 2022 + 2023 med Disgen 2021: 700 kr
(ordinarie pris för Disgen 750 kr, ordinarie pris för medlemskap och Disgen 940 kr)

Medlemskap 2022 + 2023: 190 kr
(ordinarie pris 190 kr/år)

Som ny medlem får man alltså resten av år 2022 och hela 2023 på köpet för totalt 190 kr. Detta innebär bland annat att medlemmen kommer få:

  • 6 nr av medlemstidningen Diskulogen ( två nr 2022 och fyra nr 2023),
  • tillgång till stora släktdatabasen Disbyt med stora möjligheter att söka sina släktingar,
  • tillgång till flera andra fina verktyg,
  • gemenskap i en regionförening (det är kostnadsfritt första året för ny medlem),
  • support av faddrar på Disgen.

DIS webbshop - Bli medlem


Köp Disgen eller uppgradera till Disgen 2021

Till och med den 4 september 2022 är det extra förmånligt pris på uppgradering av din äldre Disgen-version.

Om du har en äldre version av Disgen (version 8, 2016, 2018, 2019) uppgraderar du till Disgen 2021, för endast 150 kr om du köper senast 4 september 2022.

Uppgradera till Disgen 2021

Om du är befintlig medlem men inte köpt någon Disgen överhuvudtaget tidigare eller har Disgen version 7 kan nu köpa Disgen 2021 ny licens för 550 kr (ordinarie pris 750 kr).

Köp nylicens Disgen 2021


Digitaliserade tidskrifter

Nu kan du bläddra i släktingarnas favoritmagasin. Många av 1800-talets tidskrifter om bland annat mode, hälsa och politik har nyligen gjorts tillgängliga på nätet.

Det är Kungliga biblioteket (KB) och universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå som nyligen har inlett en samordnad satsning för att digitalisera tidskrifter. Det har resulterat i ett flertal svenska 1800-talstidskrifter har digitaliserats och nu gjorts tillgängliga på nätet, bland annat i KB:s tidningstjänst.

Digitaliserade tidskrifter


Svenska historiska patent

Sök efter fantastiska uppfinningar och uppfinnare i den nya databasen Svenska historiska patent. Det är ett helt nytt sökverktyg för de cirka 122 000 patent som beviljades i Sverige perioden 1746-1945. I databasen, som är fritt tillgänglig för både forskare och allmänhet, finns också uppgifter om omkring 87 000 patenthavare och uppfinnare registrerade.

Läs mer och sök i databasen


Prenumerera på Släkthistoriskt Forum med mera

Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumerationer och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden nedan använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.

Det finns fyra olika paket som heter Premium Bas, Brons, Silver respektive Guld. Där får du sådant digitalt material som tidigare låg i det som hette Rötters Vänner, till exempel nationalitetsmatriklar och skannade äldre utgåvor av Släktforskarnas årsbok. Paketen kostar 199-549 kronor, före rabatt.

Använd denna rabattkod som gäller för DIS medlemmar: FDM522

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31/12 2022 (alltså hela året, men det är samma kod som i nov/dec 2021 så använde du den då är den förbrukad).

Släktforskarförbundets prenumerationer


Släkthistoriska studier

Släkthistoriska Studier (SHS) är en ny svensk tidskrift för släktforskning och familjehistoria som Genealogiska Föreningen startat under 2022. Tidningen välkomnar bidrag baserade på källkritisk forskning inom alla områden av intresse för släktforskare och familjehistoriker. SHS är fritt tillgänglig att läsa för alla (utan prenumerationsavgift eller krav på medlemskap i någon förening) och utan författaravgifter.

Släkthistoriska Studier


Disbyt - dags att lämna in bidrag?

Har du börjat eller fortsatt med din släktforskning under sommaren, då är det nu dags att skicka in ett utdrag från din släktforskning till Disbyt.

Kom ihåg, även om du inte använder Disgen kan du ändå skicka in utdrag till Disbyt. Det är alltså inte endast Disgenanvändare som kan bidra till Disbyts utökning, alla som har ett program som kan exportera innehållet i GEDCOM-format kan bidra.

Och till sist, det finns inga utdrag som är för små eller att du måste känna att du är färdig med din forskning. Istället kan du ha turen och få bra tips tillbaka som du kan ha nytta av för att komma vidare.

På Dis Youtube-kanal har vi flera filmer om hur du använder Disbyt

Film om Disbyt

På webbsidan skriver vi om hur du gör utdrag, vart du skickar dem och vilka policys vi har runt Disbyt, se även vänstermenyn på sidan!

Läs om Disbyt på webben

Det finns flera artiklar om både Disbyt i “sak” (nr 125 sidan 28 och nr 128 sidan 12) och i användarberättelser (till exempel i nr 105 sidan 8).

Läs om Disbyt i Diskulogen


Mitt släktträd på Internet

Vill du att andra ska hitta ditt släktträd eller släktberättelse som är publicerad på webben?

Jag har upptäckt att det är många som har publicerat mer eller mindre del av sin släktforskning på Internet för andra att läsa. Men det är inte så lätt att hitta släktträden och berättelserna alla gånger.

Skicka mig din länk där du har dina anor presenterade så lägger jag med ett tips i kommande nyhetsbrev. Det kanske kan bli en webbsida om det blir många länktips.

Vill helst att du är medlem i DIS naturligtvis för att kunna publicera länken. Det kan vara skapat med hjälp av Disgen eller på något annat vis.

Vi kan börja med min egen.

Mikaels anor


Nyheter från ArkivDigital

ArkivDigital har arbetat vidare med sina tjänster och sina register under sommaren, vilket man kan läsa om på deras nyhetssida. I sommar har de börjat med ett personregister till generalmönsterrullorna, för att underlätta för dig som söker soldater. Man har hittills tre regementen och ca 300 000 poster i registret.

ArkivDigitals nyheter


Centrala Soldatregistret uppdaterat

Databasen Centrala Soldatregistret uppdaterades i somras, vilket innebar både en rensning av dubbletter och inläggning av nya personer. Uppdateringen gäller flera av regementena från det yngre indelningsverkets tid, perioden 1682-1901. Du söker gratis i registret och kan beställa akter med mer uppgifter mot en liten avgift.

Läs mer om Soldatregistret