Nyhetsbrev
Hej!
Denna gång tipsar vi bland annat om en nyhet bland de historiska kartorna, speciellt för dig som arbetar med Disgen och har släktingar spridda över Norden eller helt enkelt gillar att få en överblick via fina kartbilder när du arbetar i Disgen.
Vi tipsar också om Disbyt - oavsett om just du har lämnat in eller inte. Kom ihåg att med ditt utdrag från din släktforskning så kommer Disbyt att fortsätta växa samt att du får ut mer av innehållet i Disbyt när du lämnar in ett utdrag (oavsett vilket släktforskningsprogram du använder!).
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Nyheter i DIS webbshop
Nytt i webbshopen är en samlingsvolym med topografiska kartor över Norden anpassade för användning i släktforskarprogrammet Disgen, i olika skalor.
Det är svenska, norska, danska och finska kartor i paketet. Kartbilderna är i jpg-format och georefererade till referenssystemet RT90 och anpassade för att enkelt kunna importeras i Disgen. Kartorna gäller inte bara för nyaste Disgen 2021 utan även för äldre versioner av Disgen, faktiskt ända tillbaka till version 8.d.
|
Windows 11
Det är fler och fler som använder Windows 11 även om det fortfarande är en majoritet som använder Windows 10 eller äldre versioner av Windows. Microsoft har utlovat support för Windows 10 till och med någon gång under 2025 så det är ingen panik med att byta upp sig till Windows 11.
Vi hoppas att du som har Windows 11 har en positiv upplevelse av den. Det finns en hel del bekanta funktioner men också en del nyheter. Kolla in Microsofts egen sida med tips och tricks om hur du använder Windows 11 som ett proffs.
|
Kartbild med sockengränser
Efter senaste nyhetsbrevets tips om artikeln på DIS webb om hur du med Riksantikvarieämbetets tjänst Fornsök kan få fram en karta med sockengränser kom det ett tips om att du även kan använda sajten kartbild.com till detsamma.
Genom att markera rutan Distrikt i listan med olika kartval som du kan göra ritas det ut alla distriktsgränser som överlägg på kartlagren. En skillnad är dock att du inte får något namn på distriktet.
|
Namninsamling för kvinnlig rösträtt
Riksarkivet har digitaliserat och publicerat listorna från ytterligare en namninsamling, ”Kvinnornas masspetition” från 1906 med cirka 142 000 underskrifter.
Materialet kan vara mycket användbart för dig som släktforskar. Kvinnorna som skrev under var bland annat tvungna att uppge sin adress och titel eller yrke. Det gör det möjligt att identifiera även de kvinnor som hade vanligt förekommande namn.
Tyvärr är innehållet inte ännu indexerat vilket gör att du måste bläddra och läsa sida för sida om du söker någon specifik person. Inte heller den stora namninsamlingen 1913-1914 är indexerad. Men förhoppningen står till frivilliga krafter som är villiga att hjälpa till med indexering.
|
Sök i Disbyt från Disgen
Har du upptäckt möjligheten att söka i Disbyt direkt från Disgen?
När du har dina uppgifter i Disgen om en person kan du enkelt med ett klick på ikonen i vänstermenyn “Sök med Disbyt på Internet” starta sökningen direkt i Disbyt. Du kan utgå från de förifyllda uppgifterna i dialogen eller välja att ändra på dem innan du startar din sökning.
Det här är användbart för att få fram personer att jämföra med i Disbyt för att se vad för uppgifter du kanske kan fortsätta att söka efter. Utnyttja också möjligheten att ta kontakt med andra forskare som har uppgifter om samma person som du.
|
Tips om poddar
Gillar du att lyssna på poddar? Det är ljudsändningar via Internet som du kan lyssna på t.ex. i din dator eller mobiltelefon. Det finns en stor mängd poddar med det mesta du kan önska dig av innehåll. Förlaget Historiska Media ger ut tre poddar som finns på sajten Historia Nu. De heter “En oväntad historia”, “Historia Nu” och “Militärhistoriepodden”. Besök deras sida på webben för mer information om de olika poddarna.
Några exempel på ämnen är Ada Lovelace som anses vara världens första programmerare, Vapenlasten som avslöjade slaveriet i kung Leopold II:s Kongo, Sveriges bryggeriers historia.
|
USA:s census 1950
Som vi skriver i Diskulogen 136 finns nu den amerikanska folkräkningen från 1950 utlagd på Internet av National Archives (NARA), vilket är det amerikanska riksarkivet. De amerikanska folkräkningarna genomfördes vart tionde år från 1790 och de är kanske den viktigaste källan om du söker din amerikanska släkt. Sekretessen för dem är 72 år, och nu har alltså sekretessen kring 1950 års folkräkning. Den är gratis tillgänglig hos NARA men också hos bland annat FamilySearch, Ancestry och MyHeritage. NARA gjorde redan inför släppet ett personregister med hjälp av OCR-tolkning, så det finns ett rudimentärt register för hela USA.
På NARA:s sida för 1950 års census klickar du på Begin Search för att komma till ett formulär där du kan välja bland annat delstat och county. Du kan också söka på namn men det kan ge många träffar. Sedan är det bara att börja leta!
|
Nya föredrag på YouTube
Fyra föredrag från digitala släktforskardagen den 5 februari finns nu allmänt tillgängliga på Föreningen DIS videokanal.
Ditt DNA testresultat är en källa bland andra källor med Eva Dahlberg.
Tips på hur du använder Disgen för att registrera och presentera emigranter med Lena Ringbrant Ekelund.
Källor i Stockholm vid forskning på 1800 talet med Bo Söderlund.
Användning av utländska orter, källor och kartor i Disgen med danskt exempel med Christer Gustavsson och Hans-Peter Stülten.
De finns dels samlade i en spellista som heter Riksföreningarnas släktforskardag 5 feb. 2022, dels i andra ämnesorienterade spellistor.
|
Driftinformation
Med anledning av förra veckans störning på Disbyt och openRGD som berodde på en avgrävd kabel någonstans, påminner vi om att aktuell driftinformation annonseras på föreningens Twitterkanal.
Du finner länk till den på DIS webb i menyn Verktyg och sedan Driftinformation.
Vid större problem försöker vi också sprida informationen på webben och via Facebook.
|