Nyhetsbrev
Hej!
Årsmötet i Föreningen Dis närmar sig! Årsmöteshandlingarna finns nu på Dis webb, och mötet är den 12 mars. Kom ihåg att anmäla dig till årsmötet om du vill vara med. Länk till anmälan finns längst ned i mejlet.
Annars så är det ett litet nordiskt tema på innehållet i nyhetsbrevet - läs om böcker du kan köpa i webbshopen eller ta del av finska respektive norska dagstidningsarkiv.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
RootsTech 2022 den 3 - 5 mars
Den stora internationella släktforskningsmässan RootsTech blir ett nätbaserat arrangemang även i år. På mässan har du möjlighet att lyssna på inspirerande föredrag, har tillgång till många olika sessioner, digitala utställare som informerar om sina produkter och ger insatta instruktioner till dem. Det kommer också finnas möjlighet till att se alla föredrag och även livesändningar i efterhand.
De flesta av föredragen är på engelska. Flera svenska företag och föreningar medverkar under dagarna. Du kan se programmet på mässans webbsida och registrera dig. Det är helt gratis att delta (och att registrera sig).
|
DIS-träff - Trackuback - onsdag 30 mars
Trackuback är en plattform för historievisualisering, där du kan uppleva din bakgrund på nya sätt. Din egen släktforskning kopplas till historiska kartor, arkeologi, demografi, till de stora historiska händelserna och tillbaka till lokalhistorien. Utforska sammanhangen dina förfäder levde i, och platserna de bodde på. Kort sagt: Sätt dig i historiens flöde.
Representanter från Trackuback kommer och berättar och visar sin plattform.
|
DIS webbshop
Släktforskning i Norden är en serie böcker i tre separata delar om hur du släktforskar i Norden – kvar i shopen finns Danmark och Norge. Boken om Finland är tyvärr slut. De är skrivna av erfarna släktforskare som redogör för grundprinciperna och källanvändningen i respektive land.
|
Men har du eller en närstående rötter i andra europeiska länder finns Släktforska utanför Norden - en bok som vänder sig till dig som vill släktforska och har utomnordiska anor eller släktingar som kommit till Sverige under de senaste 150 åren. Boken omfattar även några länder utanför Europa där många av dagens svenskar har sitt ursprung.
|
Prenumerera på Släkthistoriskt Forum med mera
Som medlem i Föreningen DIS får du 100 kronor rabatt på prenumerationer och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Koden nedan använder du när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.
Det finns fyra olika paket som heter Premium Bas, Brons, Silver respektive Guld. Där får du sådant digitalt material som tidigare låg i det som hette Rötters Vänner, till exempel nationalitetsmatriklar och skannade äldre utgåvor av Släktforskarnas årsbok. Paketen kostar 199-549 kronor, före rabatt.
Använd denna rabattkod som gäller för DIS medlemmar: FDM522
Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31/12 2022 (alltså hela året, men det är samma kod som i nov/dec 2021 så använde du den då är den förbrukad).
|
Släktforskarnas årsbok 2022 - om du vill köpa den separat
Det går nu att förköpa Släktforskarnas årsbok 2022 till ett förmånligt förköpspris och få den levererad till din brevlåda före midsommar 2022. Årets upplaga ger dig initierade artiklar och nya perspektiv på såväl forskningen som metod som förfädernas liv och miljö. Du kan få tips och inspiration till hur du kan komma vidare med din forskning. Notera att den ingår i Premium Guld ovan - och rabattkoden kan bara användas för premiumpaketet, inte om du köper årsboken separat.
|
Hur använder vi släktforskare datorn som hjälpmedel?
Detta är en enkät som du kan besvara om hur du som släktforskare använder datorn och andra datorhjälpmedel i din släktforskning. Det är vår medlem Annelie Jonsson som ställer frågorna, precis som hon gjort åren 2002 och 2012. Det är alltså inte Föreningen DIS enkät, så vi ser inte heller svaren.
|
Finlandssvenska tidningar från 1940-talet
Nationalbiblioteket i Finland har digitaliserat och tillgängliggjort alla de finlandssvenska dagstidningarna från 1940-talet. Dagstidningarna från det turbulenta 1940-talet är spännande läsning – inte minst för dig med släktingar som levde i Finland vid tiden för andra världskriget. 1940-talets händelser var historiskt avgörande för Finland, som vid den tiden hade omkring fyra miljoner invånare. Även de minsta lokaltidningarna bevakade de olika skeendena under krigsåren och de påföljande fredsförhandlingarna. Läs mer om projektet här.
|
|
Norska dagstidningar
Även i Norge finns det tillgång till digitaliserade dagstidningar för dig att söka reda på. Det är det norska nationalbiblioteket som har digitaliserat miljontals tidningar. I Norge görs tidningarna tillgängliga fortlöpande, 15 år efter utgivningsdatumet.
|
Och så har vi danska tidningar
Du kan söka i danska tidningar här, från Det Kgl. Biblioteks digitala samlingar i tjänsten Mediastream. I Danmark är det dock huvudsakligen tidningar före 1922 som är helt tillgängliga att se den skannade sidan för.
|
Lägesrapport från kartgruppen
Kartgruppen inom föreningen är flitig och arbetar på med vårt utbud av kartor. De har nu lämnat en lägesrapport som visar att de för tillfället jobbar med norska kartor och sedan förhoppningsvis även finska. Men först ska det förhoppningsvis komma en nordisk översiktskarta. Håll ögonen öppna på webbshopen.
|
Ägde man marken förr?
När jordabalken reformerades i början på 1970-talet upphävdes den lagstiftning som varit gällande sedan 1734 och alltså gällt under en stor del av den tid under vilken vi släktforskar. Hur såg våra förfäder på markägande? Hovrättsrådet Mauritz Bäärnhielm skrev en artikel i Svensk Juristtidning om detta då den nya lagstiftningen genomfördes. Den är visserligen skriven för jurister men den är läsbar även för släktforskare!
|
Släktforskning - Inte bara namn och årtal
Den populära utställningen, “Släktforskning - Inte bara namn och årtal” som skapades av DIS-Filbyter finns att beskåda på Riksarkivet Vadstena under perioden 28 februari till 7 april i år. Så passa på att besöka Riksarkivet Vadstena om du har vägarna förbi.
Om du inte styr förbi Vadstena under den perioden kan du ändå se den digitala varianten.
|
Anmäl dig till Dis årsmöte 2022
Det är årsmöte i Föreningen DIS lördagen den 12 mars kl 10.00. Årsmötet blir på distans (med programmet Zoom) och därmed är ingen fysisk närvaro möjlig. För att vi ska kunna se att alla närvarande är medlemmar i föreningen ber vi dig att anmäla dig i förväg! Använd knappen här nedan.
|