Nyhetsbrev november 2021

Aktuellt nyhetsbrev med en blandning av information och nyheter från föreningen.
Nyhetsbrev från föreningen Dis november 2021

Tips om föredrag, rabatter och databaser

Hej!

I detta nyhetsbrev tipsar vi bland annat om kommande arrangemang från Föreningen DIS, julklappstips och om en ny rabatt hos Sveriges Släktforskarförbund. De flesta släktforskare ser nu nog också fram emot att förbundet strax släpper Sveriges dödbok 8.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


DIS-träff - Släktplatser 12 januari

Anna-Lena Hultman håller föredrag onsdag 12 januari kl. 18.30 via videokonferenssystemet Zoom, med tema "Släktplatser" och hur man genomför en gårdsforskning för att få en annan dimension på släktforskningen. Föredraget är som vanligt gratis.

Temat för Släktforskningens dag den 15 januari 2022 kommer att vara ”släktplatser”, det vill säga gårdar, orter och andra släktrelaterade platser.

Med utgångspunkten i dina förfäders gård, torp eller hemtrakter kan du lägga ytterligare en dimension till din släktforskning. Ta reda på mer om bygden genom att studera äldre kartor, hitta fotografier du inte visste fanns hos den lokala hembygdsföreningen eller gör en utflykt till det som finns kvar av släktens hem i dag.

Sök upp din lokala släktforskarförening och delta i deras aktiviteter den dagen. På Rötter finns en del artiklar att läsa inför detta, gratis från äldre nummer av tidskriften Släkthistoriskt Forum och lite olika länktips.

Artiklar om släktplatser

Anmälan DIS föredrag - Släktplatser


Forska om fastigheter

TV-program av typen "Det sitter i väggarna" har inspirerat många att börja forska om sitt hus. Ett första steg kan vara att se vilka som ägt huset tidigare. Inskrivningsdomaren har fört lagfartsbok från 1870-talet till 1933 och dessa finns digitaliserade på Digitala forskarsalen (Riksarkivet) för i stort sett hela landet. Fler källor finns digitaliserade, en del är tillgängliga hemifrån medan andra kräver besök på ett landsarkiv.

Detta berättade Mona Bergman om i ett lunchföredrag, arrangerat av Riksarkivet. Föredraget finns att se ytterligare någon vecka eller två på Riksarkivets YouTube-kanal.

På nedanstående sida finns till exempel länkar till lagfartsböcker och guiden "Ingång till fastighetsforskning".

Fastigheter och gårdar


DIS-träff - ArkivDigital - onsdag 26 januari

Niklas Hertzman, innehållsansvarig på ArkivDigital presenterar ArkivDigitals verksamhet och dess släktforskartjänster, onsdag 26 januari kl. 18.30 via videokonferenssystemet Zoom.

ArkivDigital är Sveriges främsta tjänst för släktforskning. Här kan du bläddra i 89 miljoner färgbilder från kyrkböcker och annat inskannat material samt söka i Sveriges största och mest användbara personregister. Du får även tillgång till mycket annat som till exempel flygbilder från hela Sverige. Om du prenumererar på tjänsten har du väl inte missat den stora uppdateringen i bouppteckningsregistret nyligen?

Anmälan - ArkivDigital


Stockholmskällan

Oavsett om vi är från Stockholm eller inte så har vi väl nästan alla någon slags relation till vår huvudstad. Framförallt så kan du ha funnit åtminstone någon släkting som har flyttat till eller från Stockholm någon gång i historien. Det kan vara intressant att fördjupa sig i Stockholms historia oavsett om du har några anor därifrån eller inte.

Stockholms stad har en fullmatad och intressant webbplats med mycket bilder och läsning. Stockholmskällan innehåller mer än 30 000 bilder, kartor, dokument och litteraturtips enligt dem själva.

Stockholmskällan


Prenumerera på Släkthistoriskt Forum med mera

Som medlem i Föreningen DIS får du nu 100 kronor rabatt på prenumerationer och prenumerationspaket från Sveriges Släktforskarförbund där tidskriften Släkthistoriskt Forum ingår. Det finns flera olika paket, se mer nedan.

Använd denna rabattkod som gäller för DIS medlemmar: FDM522

Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till den 31/12 2022 (alltså hela nästa år).

Koden används av dig när du vill beställa eller förnya en prenumeration – när som helst under året.

Så använder du rabattkoden:

  1. Gå till Rötters prenumerationssida rotter.se/prenumerationer och välj den prenumeration du vill ha (förnya eller köp ny)
  2. Vid betalningsinformation: fyll i rabattkoden och slutför ditt köp, nu med 100 kr rabatt
  3. Rabattkoden gäller en gång per person och är giltig till och med den 31/12 2022

Rabatten gäller för:

  • Släkthistoriskt forum 5 nr – ett år med tidskriften i pappersformat
  • Premium Brons 1 år – 5 nr av tidskriften digitalt plus digitala extra resurser på Rötter (det som tidigare hette Rötters Vänner)
  • Premium Silver 1 år – 5 nr av tidskriften i pappers- och digitalformat tillsammans med digitala extra resurser på Rötter
  • Premium Guld 1 år – 5 nr av tidskriften i pappers- och digitalformat, digitala extra resurser på Rötter samt Släktforskarnas årsbok i brevlådan före midsommar

Släktforskarförbundets prenumerationer


DIS webbshop

Om du vill ha leverans, till exempel en julklapp till någon när och kär vän, från DIS webbshop måste du beställa senast 10 december. Det är dock inte säkert att vi får tillräckligt många exemplar av nya Sveriges dödbok i tid från Släktforskarförbundet för att du ska kunna ge bort den.

Det finns många intressanta böcker och databaser på usb som du kan ge bort i julklapp. Du kanske vill ge till någon som redan håller på och släktforskar eller kan bli intresserad av att hjälpa till med släktens anor.

Vägen till dina rötter - En grundläggande handbok i släktforskning.

Släktforska med DNA - Upptäck DNA-släktforskningens spännande värld!

Gamla tiders sjukdomsnamn - Författaren Olof Cronberg, läkare och släktforskare, har rett ut de frågetecken som släktforskare ofta träffar på i sin forskning kring gamla tiders sjukdomsnamn.

Se fler böcker


Efterlysning: Översättare

Kan du något språk och gärna med inriktning mot släktforskning eller känner du någon som kan det? Vi söker dig som kan översätta ord och meningar som används i Disgenprogrammet och på utskrifter. Det handlar med andra ord inte om några långa texter. Du kan också få vara med och verifiera översättningarna när det ska testas.

Aktuella språk som vi saknar översättare för: Engelska, Deutsch, Norsk (fd Nynorsk), Norsk (fd Bokmål), Francais, Espanol, Cestina, Polski, Nederlands, Portugues.

För dessa har vi översättare: Dansk, Italiano, Suomi.

Det kan även gälla översättningar av Disbyt och Dispos, där är det inte aktuellt med lika många språk.

Kontakta DIS kansli och anmäl ditt intresse med ett mejl (dis@dis.se) eller via telefon (013-14 90 43 må-to).

E-post DIS kansli


Databasen Socken-Sök

När du sitter och läser i kyrkböckerna så finner du ibland att din släkting har flyttat iväg till en annan socken. Men du har inte hört talas om den socknen, var ska jag börja leta?

På Rötters sidor finns det en tjänst som heter Socken-Sök som underlättar för dig och som hjälper dig att snabbt hitta bland socknar, härader, kommuner, landskap och län.

Exempel på frågor som du kan få svar på:

Var en socken är belägen (härad, kommun, landskap och län)

Vilka socknar som finns i en viss kommun eller ett visst härad

Vilka socknar eller kommuner som finns i ett visst län

Vilka socknar eller kommuner som finns i ett visst landskap

Var en sockens originalkyrkböcker förvaras

Socken-Sök


Sveriges dödbok version 8 eller 1830–2020

Snart släpps Sveriges dödbok 8 och kommer förstås att säljas i DIS webbshop. Denna åttonde upplaga kommer att innehålla personer avlidna åren 2018–2020, som tillkommit sedan den förra versionen släpptes. Men den kommer också att sträcka sig ytterligare 30 år bakåt i tiden räknat från 1860. Skickliga registrerare har nämligen kompletterat med avlidna åren 1830–1859. Stora kvalitetsförbättringar av tidigare inmatat material har också gjorts.

Sveriges Släktforskarförbund hoppas kunna ge ut Sveriges dödbok 8 lagom till att julhandeln drar igång på riktigt i början av december. Något bestämt datum finns dock inte än.

Sveriges dödbok 8


Riksantikvarieämbetet lanserar ny tjänst – Arkivsök

I Arkivsök hittar du fotografier, ritningar och publikationer från flera ämnesområden, huvudsakligen om arkeologi och bebyggelse.

Omkring 300 000 sökbara bilder som hör till flera olika samlingar och arkiv: arkeologi, bebyggelse, föremål och i vissa fall personbilder. Bilderna kommer både från enskilda arkiv och Riksantikvarieämbetets myndighetsarkiv.

Den nya tjänsten ersätter bildtjänsten Kulturmiljöbild och snart även söktjänsten Forndok, så att du kan söka allt på ett och samma ställe.

Gå till "Arkivsök"!


Planera för DIS årsmöte 2022

Föreningens årsmöte kommer att hållas lördagen den 12 mars. Mer information om detta kommer i nästa nummer av Diskulogen samt på webben under vintern. Har du förslag på någon lämplig kandidat till styrelse, revisor och valberedning i föreningen? Du är välkommen med ditt förslag till e-postadress: valberedning2021@dis.se


YouTube-filmer - Utbildningsvideos i Disgen 2021

Det kommer hela tiden nya filmer på föreningens videokanal. Nu finns 31 videofilmer i en spellista som komplement till kurskompendiet för Disgen 2021 för att lära grunderna i Disgen. Den vänder sig i första hand till dig som är ny användare och du som vill lära dig Disgen från grunden eller har använt annat släktforskningsprogram och vill byta till Disgen. De kan också användas av dig som är van användare - du kan lära dig något nytt!

Se hela spellistan


Riksföreningarnas släktforskardag

Reservera lördagen 5 februari till en heldag med intressanta föredrag och frågestunder för dig som släktforskare. Vi är en handfull rikstäckande släktforskarföreningar som återigen kommer att anordna en digital släktforskardag. Det är Genealogiska Föreningen, Föreningen för Smedsläktforskning, Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige, Svenska Släktakademien, Sällskapet Vallonättlingar och Föreningen DIS.

Programmet är ännu inte klart, men det kommer innehålla föredrag kring fyra teman; Norden, Migration, Fyra stånden och Källor vid sidan av kyrkböckerna.

Anmälan kommer öppna omkring 20 januari och det kommer att vara gratis precis som tidigare.