Nyhetsbrev
Hej !
Välkommen till augusti månads nyhetsbrev från Föreningen DIS.
Sommaren övergår till sensommar och höst. Vanligtvis brukar många av oss träffas någon helg under augusti på Släktforskardagarna men i år blir det annorlunda. Vi har ändå möjligheten att höras via internet och lyssna på många intressanta föredrag som nu har presenterats av arrangörerna. Passa på och lyssna på dem och besök de olika utställarna i deras digitala montrar. Se länken till information och priser för de digitala biljetterna längre ner.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Digitala distans DIS-träffar
Föreningen DIS genomför flera digitala träffar för DIS medlemmar. Vi vill till exempel ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning, men också mer allmänt om släktforskning. Det finns möjlighet till frågor och svar under träffen. Mötena genomförs med videokonferensverktyget Zoom, därför krävs anmälan för att delta. Våra DIS-träffar är gratis att delta i. Se mer om anmälan under respektive rubrik nedan. Sista anmälningsdag framgår på respektive sida.
Har du förslag eller önskemål om tema på någon kommande DIS-träff?
|
DNA - Hitta en okänd far - steg för steg med Christer Carmevik
Christer Carmevik är medlem i Föreningen DIS och har DNA-forskning som sin stora hobby.
Han ägnar väldigt många timmar åt den i veckan. Är det inte rent letande, kollar han på föreläsningar, lyssnar på poddar eller läser annat inom området. Varje gång plockar man upp något, säger Christer. Han håller sitt föredrag måndagen den 20 september 2021 kl 18.30.
|
Hantera bilder i Disgen 2021 - en introduktion
Hantera bilder i Disgen 2021 - en introduktion med Lena Ringbrant Ekelund.
Lena är en engagerad funktionär och DIS-medlem med stort intresse av att lära ut nya färdigheter till den intresserade. Denna kväll berättar Lena om hur roligt det är att använda bilder i Disgen 2021. Det kommer att handla om vilka olika sorters bilder man kan lägga in, mappen DgPic - en plats för bilderna, bildstorlek, lite om bildbehandling och hur man skriver ut olika presentationer med bilder. Föredraget är tisdagen den 12 oktober 2021 kl 18.30.
|
I emigranternas fotspår med Bengt Herrman
Bengt Herrman är vykortssamlare och medlem av Sveriges Filatelistförening i Göteborg. Han har under många år samlat emigrantvykort skickade från Amerika till Sverige. Han har gjort flera längre resor i emigranternas fotspår över hela kontinenten och även besökt Hull och Liverpool för att på plats studera emigranthistoria.
Föredraget är torsdagen den 25 november 2021 kl 18.30. Möjlighet att anmäla sig kommer senare.
|
DIS webbshop
Förbered dig för höstens arbete med Disgens utskrifter genom att beställa nya utgåvan av utskriftskompendiet för Disgen. Nu är det anpassat för Disgen 2021 men går även att använda för äldre versioner av Disgen.
|
Centrala Soldatregistret uppdaterat
Centrala Soldatregistret har under juni månad genomfört sin årliga uppdatering, registret innehåller nu omkring en halv miljon indelta soldater. Sökdatabasen har över en miljon sökningar per år.
För Östergötland har registret genomgått uppdateringar med nya soldater, familjer, borttagning av dubbletter och justeringar. I Skånes Knektregister har ett gediget arbete lagts ned för att rensa registret på dubbletter och de har även sett över strukturen så det blir lättare att söka i. I Kronoberg har både familjer fyllts på med uppgifter och nya soldater har registrerats. I Centrala Soldatregistrets egna register har ett stort arbete lagts ned på att lägga in mer information om varje soldat och hans familj samt rensa ut dubbletter.
|
Släktforskardagarna 2021 är digitala - 11-12 september
Nu går det att köpa biljetter till de digitala släktforskardagarna i september. Släktforskardagarna är en mötesplats för släktforskare och historieintresserade i och utanför Sverige. Var med och bygg broar mellan platser, människor och tidevarv.
Släktforskardagarna består av två huvuddelar, dels de arrangerade föreläsningarna som du måste köpa biljett till, dels en utställningshall (“mässportal”) med montrar från olika släktforskarföreningar och företag.
|
|
Spännande historier i Boxholm
Boxholm i Östergötland är inte bara känt för sitt bruk och sin ost. På webben för Föreningen Krafttaget kan du hitta spännande historier från Ekeby, Åsbo, Rinna, Malexander och Blåviks socknar. Webbplatsen innehåller text, ljud och film av många olika slag. Författaren, läraren och föreläsaren Johan Birath har satt sin prägel på innehållet. Webbplatsen har kanske inte den allra modernaste designen men innehållet är mycket omfattande. Titta och se om du hittar något intressant:
- Torpmärkningar
- Digert bildarkiv
- Persongalleri med Hönsa-Lotta, Skogs-Sara och många andra
- Intervjuer och radiosändningar
- Filmer
- Tidningsartiklar
|
Appen “Time to Tell” - Bevara din släkthistoria
Har du någon i släkten som har intressanta berättelser om släktens historia? Spela in det med Time to Tell-appen och bevara det för eftervärlden. Time to Tell är en app som samlar både ljud och bild. Ett sätt att bevara sin släkthistoria är att spela in när en familjemedlem berättar om bilderna i ett fotoalbum. Varje bild kan få ett eget ljudspår och bli ett kapitel i ett ljudalbum. För att få full tillgång till alla funktioner krävs abonnemang.
|
Från handskrift till maskinläsbara data
Riksarkivet arbetar med att utveckla automatisk läsning och tolkning av äldre handskrifter till maskinläsbara texter, så kallad “Handwritten Text Recognition”. De har en demosajt med några texter, bland annat från Göteborgs Poliskammare: Detektiva avdelningens rapportböcker 1868–1902.
Kanske inte så användbart idag, men med en spännande framtid för oss forskare som gillar
att läsa dokumenten i arkiven.
|
Regionföreningarnas tidningar
Flera av DIS regionföreningar ger ut egna släktforskartidningar som innehåller många intressanta artiklar. Inte minst om du har anor från trakten kan du hitta intressant information och få kontakter genom tidningarna. En del äldre nummer men även de allra senaste kan återfinnas på respektive regionförenings webbsidor.
Som exempel kan vi ta en artikel från Disketten utgiven av DIS-Väst med anledning av Släktforskardagarna som skulle ha varit i Göteborg.
|
Föreningen Släktdata
Föreningen Släktdata tillhandahåller en databas med avskrivna eller indexerade kyrkböcker fritt tillgängliga för släktforskning. De har i sommar lanserat en ny sökfunktion mot sin databas. Själva säger de att den nu fungerar bättre på mobiler och i läsplattor än tidigare.
Databasen fylls på med nya uppgifter avskrivna från kyrkböckerna av registrerare som arbetar ideellt. Läs mer om föreningen och databasen i Släktdatas blogg.
|