Digitala föredrag och andra tips
Hej!
Årsmötet närmar sig. De flesta av handlingarna inför årsmötet finns nu på Dis webb. Kom ihåg att anmäla dig till årsmötet om du vill vara med.
Det händer också en del annat i form av digitala träffar nuförtiden, både internt inom föreningen DIS och regionföreningarna men också på annat håll. Bland annat så pågår den stora RootsTech 2021-mässan 25-27 februari med många föreläsningar, huvudsakligen på engelska men även en del på svenska i år då den är helt virtuell. Se även informationen om vår kommande digitala släktforskardag.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Digitala DIS-träffar
Föreningen DIS genomför flera digitala träffar för DIS medlemmar. Vi vill till exempel ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning, men också mer allmänt om släktforskning. Det finns möjlighet till frågor och svar under träffen.
Mötena genomförs med videomötesverktyget Zoom, därför krävs anmälan för att delta.
Våra DIS-träffar är gratis att delta i.
Nästa träff är Disbytutdrag från olika släktprogram med Charlotte Börjesson, och hålls torsdagen den 18 mars kl. 18:30.
Längre fram i vår planeras det DIS-träffar om kommande version av Disgen och dess olika nyheter och funktioner. Även andra teman kan dyka upp. Har du några önskemål, hör av dig till Föreningen DIS och Mikael Winbladh.
|
Extra Dis-träff om Emigrantforskning
Det blev lite strul med att komma in på Dis-träffen om emigrantforskning den 17 februari. En del missade hela eller delar av träffen, så därför kör vi den i repris den 8 april (obs den som var anmäld senast behöver ändå göra en ny anmälan).
Mötet genomförs med videomötesverktyget Zoom, därför krävs anmälan för att delta. Mötet i sig är gratis.
Emigrantforskning med Anna-Lena Hultman. Torsdag den 8 april kl. 18:30
|
Vill du se svenska kartor och flygfoton från 1900-talet?
På sajten Kartbild.com kan du jämföra kartor från olika tidsperioder. Med ett dragreglage kan valfria par av kartbilder jämföras. Allt här är öppna data, det vill säga fria att använda utan avgifter. Undersök och se vad du kan hitta på Anders Ekholms sida.
|
Ny Facebook-grupp för kartan i Disgen
Det har bildats en ny Facebook-grupp inom Föreningen Dis, som har diskussion om hur man använder kartfunktionen i Disgen. Det kan också dyka upp tips om var man kan hitta historiska kartor och annat som har med kartor att göra. Ansök om medlemskap, det är en privat grupp för alla kartintresserade Disgen-användare men även för andra medlemmar.
|
Disgens datamapp och molntjänster
Har du problem med att data försvinner i Disgen?
En orsak till problemet kan vara att du har Disgens datamapp med databasen i en mapp på din dator som ska synkroniseras mot en molntjänst, till exempel OneDrive, Dropbox eller Elgiganten Cloud eller annan tjänst.
Dessutom kör du troligen då från två eller flera enheter (datorer) mot samma databas.
Problemet är att synkroniseringen inte har hunnit utföras ordentligt innan din dator stängs av eller att du inte har stängt ned Disgen i den ena datorn innan du kör i den andra datorn. Läs mer om problemet och lösningar i artikeln på Dis webb.
|
Så får du Släktforskarnas årsbok till bästa pris
I år bjuder Släktforskarnas årsbok på allt ifrån landskapshandlingar på 1500-talet till betydligt nyare DNA-teknik, det vill säga som vanligt artiklar om varierande ämnen. Släktforskarförbundet erbjuder nu boken som förköp med rabatt. Läs mer om alternativ och priser på Nättidningen Rötter.
|
Vi söker funktionärer
Bland alla medlemmar så är det drygt 200 stycken som är engagerade som funktionärer på en eller annan position inom föreningen. Det är inte illa. Men för att inte tappa fart och för att få ännu mer gjort så behöver vi engagera ännu fler funktionärer.
Vi har behov inom alla områden, se Lediga platser på DIS webb. Det går också att höra av sig till verksamhetsledare Mikael Winbladh på DIS kansli.
|
DIS webbshop
Vi skulle vilja lyfta fram två intressanta böcker i Dis webbshop som kan hjälpa dig i din släktforskning. Den ena är boken “Stockholmsforska” av Mikael Hoffsten. I boken finns det tips på hur man hittar till arkiven och vad som skiljer Stockholm från övriga landet.
Den andra är handboken “Emigrantforska på nätet” av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman. Boken tar upp en stor mängd spännande och användbara resurser, som numera finns tillgängliga via internet.
|
Register över tullavgifter kan ge intressant information
Vi har fått in ett forskningstips om hur du som har sjökaptener eller annat sjöfolk i släkten kan använda en nederländsk databas över fartyg som passerat genom Öresund 1497-1857. Läs mer på Dis webb.
|
Föreningen behöver ditt stöd
Sprid gärna den goda erfarenheten du haft med Föreningen DIS och dess produkter så som Disgen på Facebook och i andra sammanhang. Vi behöver ditt stöd i sociala medier!
Hjälp till att svara på frågor om Disgen och beskriv gärna hur du har gjort. Det kan vara intressant för andra att ta till sig.
|
Disgen 2021
Nu är Disgen 2021 på gång, om inget oförutsett inträffar. Under april räknar vi med att ha den klar för försäljning.
Priset är oförändrat:
- 150 kr för uppgradering från Disgen 2019.
- 350 kr för uppgradering från Disgen 2018 eller äldre version.
- För dig som ännu inte har köpt Disgen eller har Disgen 7 (eller äldre) är priset 750 kr.
Om du köpt Disgen 2019 efter den 1 februari 2021 behöver du inte betala något extra för uppgraderingen.
Mer information kommer senare.
Digital släktforskardag 17 april
Precis som i höstas kommer de sex rikstäckande föreningarna, Föreningen DIS, Genealogiska föreningen, Föreningen för Smedsforskning, Judiska släktforskningsföreningen i Sverige, Sällskapet Vallonättlingar och Svenska Släktakademien ordna en digital släktforskardag. Den hålls lördagen den 17 april.
Upplägget kommer vara ungefär som i höstas med livesessioner och inspelade filmer. Det är gratis att delta men för att få tillgång till de olika möteslänkarna måste man registrera sig i förväg. Programmet håller nu på att arbetas fram och mer information kommer längre fram
RootsTech 2021 den 25-27 februari - och även därefter
I flera år har RootsTech varit den stora släktforskarmässan i USA som dragit många besökare. Det har också varit möjligt att följa en del föredrag över internet, direkt eller inspelat. I år blir den förstås helt och hållet sänd på webben, men med ett nytt grepp med förinspelade korta föredrag på flera språk. Det finns även en virtuell mässhall med montrar från olika företag. Du kan se programmet på mässans webbsida och registrera dig. Det är helt gratis att delta (och att registrera sig). Föredragen kommer att ligga kvar på webben ett år.
|