Juletider
Hej!
Styrelse och kansli med utvecklare önskar alla er medlemmar en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Kansliet kommer att ha stängt 23 december och 4 - 5 januari.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Digitala DIS-träffar fortsätter
Föreningen DIS genomför en serie med digitala träffar för DIS medlemmar. Vi vill till exempel ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning, samt mer allmänt om släktforskning. Det kommer att finnas möjlighet till frågor och svar under träffen.
Mötena genomförs med videokonferenssystemet Zoom, därför krävs anmälan för att delta.
Kommande träffar är
DNA - vad gör man med testresultatet, och hur kan jag använda Disgen för det? med Eva Dahlberg. Tisdagen den 26 januari kl. 18:30
Emigrantforskning med Anna-Lena Hultman. Tisdagen den 16 februari kl. 18:30
Disbytutdrag från olika släktprogram med Charlotte Börjesson. Torsdagen den 18 mars kl. 18:30
Längre fram i vår planeras det DIS-träffar om kommande version av Disgen och dess olika nyheter och funktioner.
Men även andra teman kan dyka upp. Har du några önskemål hör av dig till Föreningen DIS och Mikael Winbladh.
|
Kartkurs
Har du passat på och köpt billiga kartor från DIS webbshop? Då är det nu dags att lära sig hur du ska hantera dem också. Se föreningen DIS videokanal och den nya kartkursen i tre delar som finns där. Instruktivt och lärorikt.
|
Släktforskningens dag 16 januari 2021
Släktforskningens dag firas den 16 januari med det gripande temat Samhällets skuggsida i arkivens ljus.
Föreningen DIS firar hela helgen 16 - 17 januari med att erbjuda ett förmånligt pris på boken “Inlåsta - Släktforska i polis-, fängelse- och anstaltsarkiv.” Passa på att handla!
Vi kommer också öppna Disbyt med högsta behörighet under helgen, så du som inte har lämnat in utdrag kan nu testa Disbyts fulla möjligheter. Du måste dock logga in som vanligt med medlemsnummer och ditt lösenord.
Disbyt och FTDNA - vill du matcha resultaten?
I senaste Diskulogen (decembernumret - finns på webben och är på väg ut med vanliga posten) skriver Eva Dahlberg om hur man kan samköra sina resultatfiler från Disbyt och från FamilyTreeDNA. Där nämns var du hittar instruktionerna på Dis Forum. Filmen ligger på Dis Youtube-kanal men anvisningen finns också som pdf.
|
Från Arkivens dag
Här är ett antal nygjorda filmer från de olika organisationerna vid Arkivcentrum Syd som gjordes inför Arkivens dag den 14 november 2020.
|
Wiki-Rötter
Detta är en användbar resurs i din släktforskning. Har du hittat till Wiki-Rötter? Det är släktforskarportalen Rötters och Sveriges Släktforskarförbunds egen wiki och encyklopedi för släktforskare. Du kan säkert hitta något användbart i ditt forskningsarbete. Eller så kan du skriva något som kan komma andra till gagn.
|
Trackuback
Nu lanseras Trackuback, en ny spännande tjänst på webben för visualisering på olika sätt av dina anor. Trackuback ger dig en möjlighet att väva samman din släktforskning med historiska kartor, arkeologi, demografi, de stora historiska skeendena och lokalhistoria. Tanken är att visualisera sammanhangen som dina förfäder levde i.
Du kan läsa mer om dem och deras bakgrund på Släktforskarförbundets sida om Trackuback.
|
Lämna Disbyt-utdrag från alla släktforskningsprogram
Du som inte använder Disgen kan också skicka in utdrag till Disbyt. Det är alltså inte endast Disgenanvändare som kan bidra till Disbyts utökning, utan alla som har ett program som kan exportera innehållet i GEDCOM-format kan bidra.
|
Stockholmsforska - ny bok i webbshopen!
Genom århundradena har mängder av personer passerat Stockholm. Många reste så småningom vidare eller återvände till hembygden, men en hel del blev kvar. Som släktforskare är det därför vanligt att man förr eller senare hamnar i Stockholms kyrkböcker eller andra arkiv när man söker sina rötter.
Släktforskarförbundet har nu gett ut en ny skrift med tips på hur man hittar till arkiven och vad som skiljer Stockholm från övriga landet.
|
Sveriges befolkning 2000 slutsåld
Det var stor efterfrågan på denna databas. Den har tyvärr tagit slut hos leverantören. Nya beräknas inkomma i slutet av januari.
Uppgifterna är hämtade ur Riksskatteverkets databas och innehåller folkbokföringsuppgifter om alla personer som var bokförda i en svensk församling i slutet av år 2000 nästan 8,9 miljoner personer.
|
Danska släktforskare - dödsregister
En tidig julklapp till dig med släktingar i Danmark - en databas med alla avlidna 1943-1969 i Danmark presenteras nu på internet. Vår systerförening Danske Slægtsforskere har tillsammans med danska Rigsarkivet släppt denna välkomna nyhet.
Om du saknat en motsvarighet till ”Sveriges dödbok” kan du nu söka i en databas i stället för att bläddra i de danska digitala dödböckerna i församling efter församling.
|
Norsk folkräkning från 1920 offentlig
Nu har delar av norska folkräkningen från 1920 publicerats. Folkräkningar innehåller information om alla personer som bodde i Norge på ett visst datum under ett visst år. Informationen i folkräkningen från 1920 är mer omfattande än tidigare folkräkningar. Den innehåller information om namn, kön, födelsedatum, födelseort, civilstånd med mera.
Nu blir allt detta material tillgängligt. Du kan läsa mer om vad som kommer och varför något kommer att publiceras lite senare.
En guldgruva för alla släktforskare med släktingar i Norge.
|