Sommartider och hösten 2020
Hej !
Vi vill med detta nyhetsbrev dels skicka en sommarhälsning till dig och hoppas på att du får en skön avslappnad sommar, dels också påminna om att det kommer en höst efter sommaren med aktiviteter och släktforskning.
Passa på att delta i några av de online-träffar vi planerar att genomföra under hösten.
Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.
Digitala DIS-träffar
DIS planerar att genomföra en serie med digitala träffar för DIS medlemmar under hösten. Tanken är att vi ska ge information om hur du kan använda föreningens produkter och tjänster i din släktforskning. Det kommer att finnas möjlighet till frågor och svar under kvällen.
Mötena kommer att ske med videokonferenssystemet Zoom, därför krävs anmälan för att delta.
Vi börjar med en DNA-träff med Eva Dahlberg den 13 augusti kl. 18:30 - 20:30 (som längst). Anmälan senast 12 augusti.
Nästa på tur är (preliminärt) Att använda Disbyt, med Charlotte Börjesson 15 september kl. 18:30.
Övriga teman som planeras är
- Disgen generellt
- Utskrifter i Disgen
- Karthantering i Disgen
|
DIS kansli sommarstängt
DIS kansli kommer att ha sommarstängt under veckorna 29 - 30, det vill säga 13 till 24 juli. Kansliet öppnar igen den 27 juli. Det går bra att lägga beställningar i DIS webbshop hela tiden. Leveranserna kommer dock att ske först efter den 27 juli.
Faddrarna finns för din skull!
Du kanske släktforskar i sommar men stöter på problem av något slag? Tveka inte att be om hjälp om du behöver. Faddrarna är oftast duktigare än vårt kansli att svara på frågor som rör Disgen. Ibland kan de även bistå med råd i andra datortekniska frågor.
Deras kontaktuppgifter finner du i slutet av Diskulogen och på Dis webb. Följ länken nedan.
|
Namn åt de döda (NÅDD)
Släktforskarförbundets “Sveriges dödbok” har hittills utkommit i sju upplagor, och till sommaren/hösten 2021 planeras den åttonde. Den kommer att täcka åren 1830–2020, och en stor del av arbetet med den bygger på många frivilliga som just nu registrerar de döda åren 1830–1859 från uppgifter i framför allt församlingarnas dödböcker och husförhörslängder. Fler intresserade är välkomna att vara med!
På www.rotter.se/forbundet/nadd finns mer om projektet och vilka församlingar förbundet fortfarande behöver hjälp med. Anmäl intresse där eller kontakta projektledaren på dodbok@rotter.se.
Projektet Namn åt de döda upphör inte nästa år utan förbundet planerar nya utgåvor 2023 och 2025, vilket betyder att förbundet även framöver behöver frivilliga för att ta oss tillbaka till år 1800 och göra hela 1800-talet komplett i Sveriges Dödbok. Just nu är dock 100 % fokus på att få nästa års utgåva klar.
|
Tips: Gör din forskning levande med Stockholmskällan
Hur såg Stockholm ut förr och hur var det att leva i staden? Levde din släkt i Stockholm så kan du få användning för de mer än 30 000 historiska bilder, kartor, dokument och litteraturtips som finns samlade i Stockholmskällan. Så klart är det inte bara intressant ur släktforskningssyfte – det finns något för alla!
|
Bilder och bildbehandling
Här är ett tips om en lite äldre artikel på DIS webb som i stort sett fortfarande är aktuell. Du kanske tar en del semesterbilder under sommaren? Då kan du ha hjälp av den här artikeln. Artikeln handlar visserligen delvis om att behandla äldre bilder som du kan använda i dokumentationen av din släktforskning.
|
Kan du trycksaker och layout?
Vi söker en duktig layoutare av trycksaker med mera.
Är du intresserad av layout av trycksaker, annonser, göra grafiska bilder, skapa rörliga banners och liknande alster? Skulle du kunna tänka dig att kunna bidra med sådant arbete åt föreningen DIS?
Hör av dig med ett mail till verksamhetsledare Mikael Winbladh.
|
DNA och släktforskning hjälpte polisen
Det har nog inte undgått dig att ett uppmärksammat dubbelmord i Linköping nu är löst med hjälp av DNA och släktforskning. Den kände släktforskaren och passionerade DNA-inspiratören Peter Sjölund hjälpte polisen med att lösa fallet.
Läs här en informativ artikel från Sveriges Släktforskarförbund.
|
Provat Centrala Soldatregistret nyligen?
Har du provat Centrala Soldatregistret? De har nyligen skaffat bättre serverkapacitet. För dig som forskare betyder detta inte så stor ändring eftersom startsidan för att nå Centrala Soldatregistret fortsätter att vara www.soldatreg.se precis som tidigare. Alla fält som funnits som du kan söka i kommer att finnas kvar.
Det du kommer att märka av flytten är att det är en ny webbadress du kommer till när du från startsidan väljer Sök soldat. Registret innehåller ca 500 000 uppgifter om indelta soldater som antagits i Yngre Indelningsverkets organisation, under perioden 1682 - 1901.
|
Släktforskarförbundets riksstämma 2020 blir digital
Eftersom Släktforskardagarna är inställda i år så har Släktforskarförbundet fått göra om årets riksstämma också. Den kommer att hållas via Zoom lördagen den 12 september kl 13. Som medlem i Föreningen Dis har du enligt Släktforskarförbundets stadgar 10 § närvarorätt, men inte yttranderätt eller rösträtt vid riksstämman. Förbundet har därför ordnat en möjlighet att man kan anmäla sig som åhörare. I så fall ska man anmäla sig senast den 16 augusti och så får man en länk utskickad efter den 16 augusti. Stämman har de senaste åren lagts ut i efterhand på youtube.
Du anmäler intresse för att delta som åhörare till Släktforskarförbundets kanslichef Johanna Schillerström via e-post: johanna@rotter.se med förnamn, efternamn, föreningsnamnet och e-postadress. En länk till mötet skickas alltså till din e-post efter att sista anmälningsdag (16/8) har passerat.
Vill du läsa om vad som ska avhandlas så ser du det här i Angeläget nr 1/2020 - du ser till exempel motionen som Föreningen Dis lämnat in, som Daniel nämnde i sin ledare i senaste Diskulogen.
|