Nyhetsbrev april 2020

Nyhetsbrev april 2020

Passa på att forska!

Hej!

Ett aktuellt nyhetsbrev med lite tips om forskningsmöjligheter och information från föreningen. Läs bland annat om nya utgåvan av Disgen med mobilappen “Släkten”. Glöm inte heller att kolla in vårt utbud av böcker, historiska kartor och databaser i vår webbshop.

Föreningen Dis - Vi gör din släktforskning enklare.


Disgen 2019.2 med appen Släkten

Den efterfrågade uppdateringen av Disgen 2019.2 samt appen Släkten finns nu tillgänglig. Disgen finns på sin vanliga plats på Dis webb och Släkten finns på Google Play (Android), samt så snart som möjligt på App Store (iOS). Apple har tyvärr ännu inte godkänt appen ännu så iOS-versionen dröjer.

Släkten kan du använda för att visa ditt släktträd från Disgen på mobil eller platta/padda för din släkt och dina vänner. Släkten presenterar dina personer och träd på ett par olika sätt som är enkla att växla mellan. Hittills har Släkten fått ett positivt mottagande.

Till uppdateringen Disgen 2019.2 har cirka tio felaktigheter lagats. Ett par förargliga krascher samt brister i den nya relationsregistreringen är de viktigaste åtgärderna. Men den viktigaste funktionella förbättringen är integrationen med appen Släkten. Vi har ambitionen att skapa en så enkel uppladdning av data till Släkten som möjligt så därför är dialogen minimerad till valet av personer som ska med.

Läs mer!


Från webbshopen...

Några tips på intressanta böcker i vår webbshop i dessa forskningstider. Även om forskarstugan är stängd för närvarande så är kansliet bemannat som vanligt och kan skicka din beställning.

Tolka rätt!

Handledning i tolkning av gamla handskrifter. Av Torbjörn Wahlström och Thorulf Imselius. 275 kronor. (Det finns också en fördjupning.)

Släktforskning på riktigt

En handbok om släktforskning, visserligen med visst fokus på ArkivDigital men den går grundligt tillväga och lär dig om material även för Digitala forskarsalen/Riksarkivet. Boken visar på brett källmaterial även utanför kyrkböckerna och diskuterar metoder. Av Håkan Skogsjö. 225 kronor.

Från DNA-test till släktträd

Tolka ditt DNA-resultat! Av Peter Sjölund. 195 kronor

DIS Webbshop


Nytt hos ArkivDigital

Hos ArkivDigital har det blivit dags för en ny uppdatering av registret Födda, delar av Sverige, Vigda, delar av Sverige och Döda, delar av Sverige. Det är påfyllt med uppgifter både om födda, vigda och döda i Nederluleå och i Värmland. För Värmland är det 215 249 nya födelseposter.

Uppdateringen omfattar följande årtal och antal poster för Nederluleå:

  • Födda: 21 727 poster för åren 1861–1924
  • Vigda: 5 484 poster för åren 1861–1936
  • Döda: 14 308 poster för åren 1861–1930

Dessutom ingår uppgifter om födda, vigda och döda för åren 1888–1889 för det lilla kyrkoarkivet Luleå-Ofotens järnväg.

Dessa uppgifter om födda, vigda och döda är skapade i samarbete med Lulebygdens forskarförening.

ArkivDigital


Nya Disbyt

Nyhetsbrevet i februari innehöll information om nya Disbyt. Efter det upptäcktes några problem eller småfel. Flera av de problemen ska nu vara åtgärdade i nya Disbyt.

Det är dock den klassiska Disbyt som fortfarande gäller om du söker direkt från Disgen. Målsättningen är att nya Disbyt ska bli standard när du går från Disgen någon gång under våren - försommaren.

Nya Disbyt introducerar en ny design men den viktigaste skillnaden är ändå att efternamnet inte längre måste vara en del av sökvillkoren. Dessutom erbjuder nya Disbyt några nya sökresultat som är intressanta. Om du ännu inte provat Disbyt så passa på nu! På sidan för nya Disbyt finns uppe till höger “Min sida”. Öppna den och du kan göra personliga inställningar. Du kan också, om du klickar på ditt namn, se när du senast lämnade in ett bidrag.

Och kom ihåg - alla släktforskningsprogram kan leverera material till Disbyt!

Nya Disbyt


Det norska digitala fängelsearkivet behöver din hjälp!

I maj 2020 lanserar Arkivet för fred- och menneskerettighetssenter och Falstadsenteret en sökbar databas som heter Norsk digitalt fangearkiv.

Har du någon i din familj som var fånge under andra världskriget? Då kan du ha intressant material som bilder, dagböcker, brev eller annan dokumentation som kan vara relevant för att illustrera ett fångenskap.

Om du har dokumentation som du tycker kan vara intressant kan du skicka ett e-postmeddelande till projektkoordinator Kim Bredesen. Läs mer i artikeln nedan.

Slegt og Data


DIS webb

Filtrera

Sedan en tid tillbaka finns möjlighet att filtrera innehållet i olika kategorier för menyvalen "Handledning" och "Artiklar", När du klickar på "Filtrera" uppe till höger på sidan, visas en lista med kategorier som används för de handledningssidor som finns. Välj en eller flera kategorier så visas urvalet av dessa. På motsvarande sätt kan du använda filtrering för artiklar.

Handledningar

Diskulogen

Letar du efter en artikel du läst i Diskulogen men inte minns vilket nummer den finns i?

Det tematiska indexet hjälper dig att hitta rätt och leder dig direkt till artikeln i tidningen utan att du behöver bläddra. Indexet är nu uppdaterat till och med senaste numret 2019.

Tematisk innehållsförteckning


Vill du testa kommande Disgen?

Vi söker några intresserade till betatester av kommande Disgenversion med arbetsnamnet Skeppsås. Vi hoppas dra igång testerna under april och hålla på ett par månader. Vi söker både dig som har lite erfarenhet av Disgen och dig som som har ett genuint intresse och bra öga för hur ett intuitivt användargränssnitt bör vara.

Men framförallt ska du vara orädd och nyfiken så att du kan testa funktioner du inte använt tidigare. Du får gärna vara nybörjare i släktforskning som har lärt dig grunder och begrepp.

Intresserad? Hör av dig till Christer Gustavsson, klicka på knappen nedan, och berätta lite om dig själv.

Mejla Christer!


Utforska Riddarhusets webbplats!

Riddarhusets webbplats är värd ett besök även om du inte hittat något spår av adel bland dina anor. Du kan t.ex. söka i ätte- och vapendatabas med Riddarhusets nu levande ätter (663 st), läsa några nummer av medlemstidskriften Arte er Marte och lära dig mer om adelns historia då och nu. Det finns också en webbshop med intressant litteratur. Riddarhustorget med själva Riddarhuset i centrum presenteras i en digital utställning.

Riddarhusgenealogen Magnus Bäckmark har bidragit med en artikel för dig som har tillgång till ArkivDigital och kanske inte hittat vad som finns där om Riddarhusets samlingar.

Läs artikeln!


Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Mikael Winbladh (mikael.winbladh@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).