Nyhetsbrev februari 2019

Nyhetsbrev februari 2019

Nya tips och inspiration från Föreningen Dis

Hej!

Sjukdomsnamn, förmyndarskapsprotokoll, spännande gamla tidningar och Dis årsmöte kan du läsa om denna gång. Vi tipsar som vanligt om Disbyt - där du kan delta med bidrag oavsett vilket släktforskarprogram du använder!

Vi gör din släktforskning enklare.


Vem vinner nästa handbok tack vare Disbyt?

Det var många som skickade in sitt allra första bidrag till Disbyt under november månad 2018 men vem vann en av Släktforskarförbundets handböcker? Sten Jiewertz, nybliven medlem, blev den lycklige vinnaren av en handbok och han valde boken "Släktforska med DNA".

Du som skickar in ditt allra första bidrag till Disbyt under februari månad 2019 deltar i en utlottning av en valfri bok ur Släktforskarförbundets handboksserie. Använd knappen nedan för att läsa hur du gör för att skicka in ett bidrag för att delta i utlottningen. Du som förnyar ditt Disbyt-utdrag vinner enbart nya släktingar denna gången.

Missa inte möjligheten att få hjälp från Disbyt innan du hinner bli klar med din släktforskning! Eftersom det gjorts ovanligt många nya bidrag under hösten, så kan det vara idé att förnya ditt eget bidrag också, det är ju så mycket nytt att jämföra med. I den träfflista du får tillbaka i mejlboxen kanske det döljer sig en DNA-träff eller någon du kan kontakta för att höra om de har något foto eller en berättelse om din släkt.

Gör ett Disbyt-bidrag

Spännande läsning i gamla dagstidningar?

Kungliga Biblioteket (KB) har en söktjänst som samlar för närvarande mer än 400 tidningstitlar från hela landet, sammanlagt mer än 20 miljoner sidor. Tidningar som är digitaliserade och som getts ut fram till och med 1902 är i år, 2019, fria att läsa och ladda ner direkt i tjänsten.

Nyare tidningar måste av upphovsrättsliga skäl läsas på plats på KB, eller något annat bibliotek som har tjänsten idag. Däremot kan vem som helst söka översiktligt i allt material, oavsett var man befinner sig. Kungliga Bibliotekets samlingar av dagstidningar från 1920 blir nu enklare att ta del av för oss i landsorten.

Läs artikeln!


Villarpaskott, nippra, gluffa och andra sjukdomsnamn

"Gamla tiders sjukdomsnamn" och sjukdomsbeskrivningar har Olof Cronberg beskrivit i en ny bok som kom ut till jul. Olof är läkare, släktforskare och sist men inte minst initiativtagare till Disbyt, Dispos med flera andra Dis-verktyg. Boken underlättar din förståelse för de sjukdomsnamn som dyker upp i din forskning.

Beställ boken!


Ett annorlunda DNA-projekt

På Youtube finner du många intressanta föredrag och presentationer. T.ex. "Fanns svensken på stenåldern? Arkeologi, DNA och nationell identitet."

Läs artikeln!


Köp Disgen 2018

Disgen är lätt att använda för nybörjaren. Disgen innehåller också åtskilliga finesser som du har användning av om du är en erfaren släktforskare. Det mest unika med Disgen är att du enkelt kan arbeta med flera familjer eller släktträd parallellt.

Unna dig ett modernt svenskt släktforskningsprogram för att enkelt registrera, analysera och presentera din forskning.

Köp Disgen 2018!

Tänk på att våra faddrar alltid finns till din hjälp när du bäst behöver dem.

Faddrar till din hjälp!


Försäkra dig om nya Sveriges dödbok 7

I november kom den slutliga, fullständiga versionen av Sveriges dödbok 7 med kompletta uppgifter för perioden 1860 till 2016, med gratis komplettering för 2017 när de uppgifterna blivit tillgängliga från Försäkringskassan till Släktforskarförbundet. Vi har DVD i lager för omedelbar leverans. USB är slut från leverantören och kommer in i lagret om en månad, i början av mars.

Sveriges dödbok är en sökbar databas som tagits fram av Släktforskarförbundet med uppgifter ur myndighetsdatabaser och genom projektet "Namn åt de döda". Sveriges dödbok är ett oumbärligt redskap för släktforskaren! Som du kunde läsa i Diskulogen nr 123 (sidan 29-31), så innehåller denna versionen cirka 1,7 miljoner fler personer än förhandsversionen och cirka 4 miljoner fler än version 6, så det är ett värdefullt forskningshjälpmedel.

Beställ!


DIS årsmöte 2019

Årsmötet 2019 blir den 9 mars på Scandic Hotel i Mölndal. Sista dag för att lämna motioner var den 15 januari. Kallelse och förslag till agenda finns i decembernumret av Diskulogen. Mer detaljer, och årsmöteshandlingarna, publiceras efter hand på DIS hemsida.

Årsmöte 2019


Tillfällighetsfynd - Förmyndarskapsprotokoll

Förmyndare till omyndiga läser vi om i bouppteckningarna när föräldrarna dör och någon ska bevaka att de får sitt rättmätiga arv. Förmyndarna är ofta nära släktingar. Förmyndarskapet beslutas av häradsrätten och registreras i Förmyndarskapsprotokollen. De finns ofta inbundna tillsammans med uppbuds- och lagfartsprotokoll men i en egen del av boken. Att titta igenom dem kan ibland ge lösningar på problem med att definiera släktskap. Eftersom olika typer av protokoll kan finnas i samma bok så kan man hamna i fel del utan att uppmärksamma det förrän man hittar något som intresserar. Det är en ren tillfällighet att man hittar det. Läs om ett sådant fynd.

Läs artikel



Frågor eller synpunkter?

Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).