Vi gör din släktforskning enklare.
Hej!
Nu är det äntligen sommar! Den kan givetvis ägnas åt släktforskning på många olika sätt. I detta nyhetsbrev ger vi några tips om olika databaser. Andra tips finns på vår webb sedan tidigare, se under menyn artiklar och bläddra tillbaka lite, så hittar du förhoppningsvis något användbart.
Diskulogen juni 2018
Även om du ännu inte fått senaste numret av Diskulogen i brevlådan så finns den på webben att läsa. Läs om "Prins Jablonsky i Tornedalen", "Morfar Fridens minnen" och liknande berättelser. Sist men inte minst lite mer om Disgen.
Morlanda socken - massor med personer och info
En ambitiös sida med information och personregister för Morlanda socken i Bohuslän. Med hjälp av skattelängderna för åren 1500-1850 och kyrkoböckerna 1711-1899 har ett befolkningsregister för Morlanda tagits fram. Släktregistret omfattar ca 38600 personer som levt i Morlanda under åren 1500-1899 varav 35600 har såväl födelse som dödnotis.
Familjeregistren omfattar ca 9500 familjer som bott i Morlanda. De är geografiskt och kronologiskt upplagda per gård och fiskeläge.
Båtsmän i Blekinge
Med början 1680 började man bygga upp en ny organisation med drygt 1 500 båtsmän i landskapet. Men bara några ytterst få kom ifrån Blekinge och många båtsmän tvingades att flytta till Blekinge. Antalet var tämligen intakt ända fram till mitten av 1870-talet då organisationen med indelta båtsmän började avvecklas.
Hjälp med emigranter till USA
Det finns en webbplats som många använder i jakten på emigranter. Sajten drivs av Steve Morse. Vi hoppas kunna fylla på fler tips på webbplatser, hör gärna av dig med bra tips.
Hjälp finns i Nationella Arkivdatabasen
Nationella ArkivDatabasen (NAD) är nyckeln till information om arkiv i Sverige. Du kan söka på gårdar som Kjesäter och Kölbäck. Du kan även söka på församlingen du är intresserad av för att se om det finns mer av intresse än kyrkoarkivet. Genom att söka på samlingar som t.ex. Bromanderska, Hülpherska eller Örnbergs kan du utforska om det finns något intressant för dig. Både digitalt material och sådant som kräver arkivbesök.
Uppdatera till Disgen 2018
Om du har uppdaterat till Disgen 2018 kommer under sommaren en gratis uppdatering. Uppdateringen sker automatiskt men först efter ditt godkännande. Ta tillfället att uppgradera till Disgen 2018 om du inte redan gjort det.
Disbyt - din vän i nöden
Disbyt är databasen med mer än 70% av Sveriges historiska befolkning som ger dig möjlighet att söka efter dina förfäder. Du får också möjlighet att knyta kontakt och byta uppgifter med andra släktforskare som forskar på samma personer som du! Även om du inte använder Disgen är du välkommen med bidrag. Disbyt kan du också använda för att kontrollera din egen släktforskning mot andras.
Kursboken åter i lager
Kursboken för Disgen finns nu i en ny upplaga, för Disgen 2018, i vår webbshop.
Släktforskardagarna 2018 i Växjö
Sveriges Släktforskarförbund och dess medlemsföreningar anordnar en stor mässa med föreläsningar och utställningar från olika företag, föreningar och organisationer. Detta är en stor begivenhet som besöks av runt 5000 släktforskare totalt i två dagar. Det kallas Släktforskardagarna och hålls i år i Växjö den 1-2 september.
Besök Släktforskardagarna i Växjö den 1-2 september med Fortnox Arena som centralpunkt! Du hittar mer om vårt program och föreläsningar på webben. Du hittar oss i monter 243.
Efterlysning av efterlevande till drabbade i Getå-olyckan
Den 1 oktober 1918 inträffade den hittills värsta järnvägsolyckan i Sverige. Något fler än 40 människor dog och många blev skadade. Olyckan blev ett svårt minne för de cirka 165 resenärerna, räddningspersonalen på platsen, sjukpersonalen på Norrköpings lasarett och dem som under de följande dagarna tog hand om lok- och vagnsrester och den raserade banvallen.
Svenska kyrkan i Norrköping söker därför kontakt med ättlingar och anhöriga inför en minnesgudstjänst den 30 september 2018.
Frågor eller synpunkter?
Du kan alltid ställa frågor eller lämna synpunkter i DIS Forum eller genom att kontakta verksamhetsledare Christer Gustavsson (christer@dis.se) eller ordförande Daniel Berglund (ordf@dis.se).