Bilder, bilder, bilder

Oj så många bilddatabaser det finns i vårt avlånga land!  
(Författare: Christina Claeson)
Sillbodal
Upphovsrätt: Riksantikvarieämbetet

För att kunna hitta alla godbitar så kan det vara lämpligt att se vilka olika arkiv som det kan röra sig om som bland annat Region- och föreningsarkiv. Sedan finns det en hel del kommunala arkiv, för att inte tala om hembygdsföreningar och enskilda fotografer samt alla våra museer samt ArkivDigital icke att förglömma.

Ett tips för den som vill botanisera bland alla foton är att börja leta där du har dina närmaste anfäder runt 1920-talet och framåt, t.ex. Kalixbilder.På många orter kan det finnas fler bilder än vad som är synligt i diverse databaser, på respektive kommuns hemsida finns information om man går tillväga för att ta kontakt med dem.  Därefter kan det kanske vara intressant att se vad som finns i ett närliggande regionarkiv. För Norrbotten finns bildarkivet Carlotta som i skrivande stund rymmer 61.652 fotografier. Carlotta används för övrigt på flera av landets museum. Bilderna från Carlotta kan komplettera de bilder som finns i DVD:n Gods och Gårdar. Efter museer och kommuner är det kanske lämpligt att se vad som kan finnas på bygdeband.

Här är det praktiskt att söka länsvis och för Norrbottens del finns här bland annat många bilder inlagda från Nederluleå hembygdsförening. Längre söderöver åt Jönköpingtrakten till finns ett 30-tal hembygdföreningar uppräknade, där det är möjligt att klicka sig vidare och se vad som kan finnas. Sedan finns det ibland samhällen eller församlingar som har egna hemsidor, som till exempel Näshult

Riksantikvarieämbetet har en bilddatabas som heter kulturmiljöbild. Många av dessa bilder är fria att använda, läs för säkerhets skull om bildrättigheter på respektive sida. Här återfinns bland annat bra foton att använda till ortbeskrivningen i Disgen, här finns också koordinatursprung inlagt, smidigt att använda till ortsträdet.

En fritextsökning på Riksarkivet på bilder ger i dagsläget 45.000 träffar så det är en bra ingångspunkt för att söka efter fotografier.

Tjuvar och banditer i släkten? Här kan det finnas foton på de som satt som straffånge mellan åren 1876 och 1939.

Officer i släktleden? 18.000 foton scannade på framförallt officerare men också ett antal civila personer samt gruppfotografier.

Andra intressanta databaser är 

Dessutom finns också ArkivDigital och Rötter som båda har en stor mängd foton. Som synes, det finns en otroligt stor mängd fotografier på internet att leta i.

Vår norska systerförening Slekt och Data har sammanställt en sida med norska bilddatabaser för sina medlemmar (norskt medlemskap krävs för inloggning).

 

Relaterat innehåll