Skräppost
Du får säkert mycket e-post till dig. Tyvärr så får du säkert också en hel del skräppost emellanåt. Det är ett gissel för oss alla. Olyckligtvis så finns det ingen helt säkert sätt att bli av med den, förutom att inte använda e-post överhuvudtaget, men det är ingen bra lösning det heller.
En del skräppost kan dessutom vara mer eller mindre farligt för din dator, medan annat är helt ofarligt.
Vad är då skräppost?
Skräppost, vilket också kallas för “Spam” är irriterande och oönskade massutskick med reklam eller annat som du helt enkelt inte vill ha i din inkorg.
Du kan få reklam från någon lokal butik eller någon som vill förmedla ett arv från en okänd släkting någonstans ute i världen. Du får erbjudanden om att köpa en livsnödvändig pryl som du absolut inte behöver eller annan e-post som du inte vill ha.
Förhoppningsvis har både din mail tjänsteleverantör och ditt eget mailprogram någon form av skräppostfilter som fångar upp det mesta skräpet. Ibland fastnar dock även ditt önskade mail i filtret och du saknar plötsligt ett viktigt mail.
Faran med skräppost
Riskerna är varierande och förändras hela tiden, en del är ganska harmlösa medan andra kan ställa till med rejäl skada i din dator eller till och med skada dig personligen. Jag vill inte skrämmas men vill försöka upplysa om en del faror.
Meddelandet kan innehålla en uppmaning till dig om att skriva in vissa personuppgifter, t.ex. ett bankkontonummer, lösenord, PIN-kod eller andra e-postadresser och sedan svara på meddelandet till avsändaren. De uppgifterna kan som du säkert förstår användas på olika sätt för att skada dig eller spridas vidare till andra.
En annan fara är att meddelandet innehåller en bilaga, som du öppnar och då aktiveras en kod i bilagan som kanske förstör filer på din dator eller låser vissa mappar så att du inte kommer åt dem.
Det kan också vara en länk till en osäker sida på webben som i sin tur försöker stjäla användarnamn och lösenord från dig.
Det går inte att beskriva alla faror, men med de här exemplen hoppas jag du förstår allvaret med farorna.
Skräppostfilter
Hur fungerar och vad reagerar ett skräppostfilter på?
Det finns naturligtvis lite olika filter och de utvecklas också hela tiden, men här är några grundläggande punkter som skräppostfilter kan reagera på:
- Avsändarens mailadress eller IP-adress har flaggats som skräppost tidigare
- Rubriken eller mailtexten innehåller mycket versaler och utropstecken
- Till-fältet innehåller inte namnet på mottagaren
- Rubriken eller mailtexten innehåller ett eller flera triggerord som: gratis, vinnare, bara för dig, pengar, miljoner osv
- Mailets innehåll innehåller mer HTML-formatering eller bilder än vanlig text
- Texten är konstigt eller slarvigt formaterad. Till exempel att texten kopierats från ett word-dokument, innehåller olika storlekar på text, innehåller text med olika färg och så vidare.
- Suspekta bilagor och länkar
Vissa mail slinker ändå igenom skräppostfiltret och då är det du som får agera filter. Vissa av ovanstående punkter gäller som varningstecken även för dig när du ser på och läser dina mail.
Men framförallt ska du se upp för allt som är oväntat för dig. Var extra vaksam om du får ett mail från något håll som du aldrig fått mail ifrån tidigare.
Några ytterligare tips om vad du ska se upp med:
- Dålig grammatik och stavfel
- Dålig översättning
- Förvrängda eller bilder med dålig kvalitet
- Frestande eller ”för bra för att vara sant” erbjudanden
- E-postmeddelanden som begär personliga kontouppgifter
- Människor som vill skicka dig pengar eller som skriver att du har vunnit något
- Dåliga länkar i e-postmeddelanden som inte är uppenbart från det berörda företaget
- Romantisk inbjudan
Vad gör jag?
Du måste träna ditt skräppostfilter.
Så fort som du ser e-post som har slunkit igenom till din inkorg och som du anser vara skräppost ska du markera det som skräppost i ditt e-postprogram. På så vis uppdateras ditt filter och kan då förhoppningsvis kunna filtrera bort liknande post framöver.
Hur du gör det är olika mellan e-postprogrammen. Du får ta reda på hur du gör i ditt program som du använder.
Om ditt e-postprogram också innehåller en adressbok där du kan registrera dina kontakter som du utbyter e-post med är det bra att registrera dem där. Många e-postprogram kontrollerar mot sin inbyggda adressbok om avsändaren finns där, om så är fallet så är det troligen korrekt icke skräppost som du får.
Förväntad e-post i skräppostmappen
Ibland fungerar skräppostfiltret lite för bra och sorterar bort även din förväntade e-post och lägger den i skräppostmappen.
Det är därför bra om du med jämna mellanrum undersöker din skräppostmapp om det finns något där som du egentligen skulle vilja läsa. Det är speciellt viktigt att göra det när du förväntar dig e-post från något håll men det kommer inte. Det kan då hamnat i skräppostmappen av misstag.
Det går då också att t.ex. flytta tillbaka e-posten till din inkorg istället. Ditt e-postprogram ska då kunna uppdatera sig på ett eller annat vis och ta bort t.ex. den avsändaren från skräppostfilter kriteriet.
Så glöm inte att kolla din skräppostmapp med jämna mellanrum!
Skicka
Undvika att hamna i mottagarens skräppostfilter
Här är några tips att tänka på om du skickar ut e-postmeddelanden till många mottagare. Kanske att du skickar ut ett nyhetsbrev till medlemmar i föreningen.
Tänk omvänt mot hur jag beskrivit hur ett skräppostfilter fungerar.
- Försök se till så att du har korrekta riktiga namn i till respektive från adressfälten i mailet.
- En korrekt och relevant rubrik på meddelandet.
- Länkar i meddelandet kan vara känsligt, ibland kan det vara nödvändigt att maskera den på något sätt, t.ex. skriv mikael.winbladh[at]dis.se istället för mikael.winbladh@dis.se
- Om du har möjlighet att ha personlig kontakt med mottagaren, kontrollera att denne har din mailadress i sin kontaktlista i sitt E-post program.
- Undvik ett slarvigt språk i ditt mail. Undvik ord och fraser som "Klicka här nu!” eller “Drömerbjudande!” Överdriven användning av utropstecken!!!!!! och för många suspekta ord som "vinst", "gratis", "bonus", "köp" etc.
- Undvik att SKRIVA MED VERSALER. Speciellt i ämnesraden.
Använd pålitlig mailtjänst
Om du regelbundet ska skicka ut t.ex. nyhetsbrev till medlemmar föreslår jag att du använder en pålitlig mailutskickstjänst till det. Visst, det kan fungera att skicka nyhetsbrev och mailutskick till flera stycken på en gång med vanlig e-post men det går så mycket lättare med en specifik tjänst för detta. Sen måste du naturligtvis prova några olika och välja den som passar er bäst.