(Författare Kerstin Karlsson, publicerad i Diskulogen nr 112, 2016)
På släktforskardagarna de senaste åren har jag varit på DIS demon av den nya versionen av Disgen och tagit del av flertal kommande förbättringar och nyheter. När förutgåvan av Disgen 2016 släpptes skaffade jag den omgående, med avsikt att testa vad dessa förbättringar och nyheter kunde betyda för min forskning. Jag plockade ihop personöversikten som jag vill ha den, kopplade adoptiv- och fosterföräldrar, men sen kom jag inte så mycket längre. Jag fastnade i fadderträsket, och jag måste säga att det var länge sedan jag haft så roligt med min egen släktforskning. Uttråkad av min egen släkt har jag de senaste åren kastat mig över alla som är villiga att släppa till sin släkt så jag får forska. Nu däremot, har faddrarna som egna individer i Disgen 2016, gett mig en fantastik ny inspiration, och de har tagit över mitt forskande totalt. Det är vansinnigt roligt att pussla ihop dem med personer som redan finns i mitt släktträd, att hitta borttappade syskon, att koppla ihop faddrarna med varandra i de fall de är släkt. Jag har flera tusen faddrar, och varje som jag lyckas radera p g a att jag har dem i släktträdet redan, är en liten seger.
Hur går jag då tillväga? Jag går församlingsvis, och söker fram alla individer med notiser i församlingen. Faddrarna importeras med Levde-notisen, och fångas därmed upp. Jag tar alla personer med notiser i församlingen för att jag tror att jag har större chans till träff i mitt släktträd. Jag har upptäckt att jag inte varit helt konsekvent vid angivande av ort för faddrar i tidigare versionen av Disgen. Ibland har jag inte använt ortdatabasen, utan skrivit ort som fritext. Det var dumt, men det har jag löst genom att ange *orten* i söklistans fält för Ort. Då får jag med fritext också, vilket innebär att det blir en form av registervård av orter, och inte bara vård av faddrar.
Jag sorterar söklistan på efternamn, förnamn och född. Faddrarna har ju inga födelseuppgifter och är därmed lätta att upptäcka i listan.
Jag kollar deras Levde-notis, och söker alltid upp faddrarna i husförhörslängden, när sådan finns, och kompletterar fadderns uppgifter med födelsedata och kollar sedan om någon av de andra med samma namn kan vara samma person, eller för att verifiera att det är en av mina anor.
Visar det sig att det är samma person flera gånger, byter jag ut faddern i barnets personöversikt till ”rätt” fadder. Jag väljer Lägg till fadder i barnets Fadder-notis, väljer Sök existerande person och lägg till som fadder, väljer Sök i nästa steg, och hittar ”rätt” fadder i söklistan. Därefter kopplar jag loss den ”felaktiga” och raderar sedan denna. Det kan naturligvis bli flera hundra personer, eller tusental, i söklistan, om man väljer en sökning som jag gör. Jag går på individnumret, då är det mycket lätt att hitta sökt person. Jag brukar dessutom lägga faddrarna sida vid sida i Familjeöversikten, för att ha koll på individerna.
Jag kopplar ihop faddrar som har någon form av relation till varandra, dvs maka – make, barn – fäder osv. Det har inte varit något stort jobb med det, mycket ofta är det ett fåtal byar i socknen som berörs. Via källhänvisningen kan jag ju dessutom se att jag varit på en specifik sida i husförhöret tidigare, och då kan det finns det anledning att kontrollera relationer.
Det är ett detektivarbete, men mycket roligt att få ordning på faddrarna. Jag har hittat en lösning som passar mig, just nu i alla fall, det finns säkert bättre och enklare metoder.
Det finns några förbättringar som skulle kunna göras, bl a vore det bra om ändringen jag gör på en individ slår igenom direkt i söklista. T ex om jag lägger till en födelsenotis, så syns inte det. Vidare vore det bra med dra – och – släpp-funktion. Nu går det att flytta notisrader, faddrar osv med Ctrl + upp och nedpilarna, men barnen i Fadder till-notisen går inte att flytta alls. Jag skulle vilja ha dem i årtalsordning. Nu kommer de i den ordningen jag lägger till att en person är fadder.