Släktforskningstips - digitala tidningar

Tips om några webbsidor med fri tillgång till digitala tidningar.
Östgöta-posten

Släktforskningstips

Jag tänkte tipsa om några webbsidor med fri tillgång till digitala tidningar, i detta fall som ett verktyg i jakten på emigranter och deras ättlingar. Tidningsnotiser av olika slag har alltid varit bra för att hitta uppgifter om släktingar, det gäller både i och utanför Sverige. Kungliga biblioteket (KB) har en sökdatabas för digitaliserade svenska dagstidningar.
Den innehåller närmare 30 miljoner tidningssidor från över 1 000 titlar, mycket mer material än den gamla tjänsten. 3,8 miljoner sidor från närmare 700 titlar är helt fria. Det upphovsrättsskyddade materialet kan man ta del av på lite över 30 bibliotek runt om i Sverige. Läs mer här. (Kompletterat artikeln 2020-10-05.)

De svenskspråkiga tidningarna i USA har ofta notiser om händelser i svenskamerika men även om händelser hemma i Sverige. Det finns flera betalsajter med amerikanskt material, men jag tänkte tipsa om några databaser som är gratis.

digitala-tidningar_1300.JPG

Ett exempel

KB lanserade i oktober 2016 en söktjänst med 28 olika tidningar som gavs ut i USA mellan 1859 och 2007. Det är ett samarbetsprojekt som du kan läsa mer om här och som har ett sökformulär på svenska.

Med en sökning på namn eller ort så kan du kanske hitta något intressant i denna databas. Jag hittade till exempel vigselnotisen för min farfars kusin i New York 1903 och när jag sökte på min födelseförsamling Kvidinge så dök det bland annat upp en insändare i Svenska amerikanaren 1919 där den anonyme emigranten skriver lite om sina funderingar samt avslutar med en hälsning.

digitala-tidningar_1200.JPG

De övriga databaserna är på engelska, men kan ge dig värdefullt material. De överlappar varandra en del men det kan vara värt att söka i alla ändå.

  • Chronicling America är en databas hos det amerikanska nationalbiblioteket Library of Congress, där man dels kan söka i digitaliserade tidningar från 1789-1924, dels kan söka information om samtliga tidningar som har givits ut i USA fram till nutid. Du kan till exempel söka vilka tidningar som gavs ut på svenska eller vilka som gavs ut i en viss delstat.
  • California Digital Newspaper Collection har främst tidningar från Kalifornien från 1846 och framåt, här finns också svenskspråkiga tidningar som Vestkusten som även finns i KB:s söktjänst.
  • Många svenskar fanns i New York, och här finns Brooklyn Daily Eagle från 1841 till 1955 liksom projektet NYS Historic Newspapers som har material från hela delstaten.
  • En databas som började med New York men som nu har material från tidningar från andra delar av USA, och även Kanada, är Fulton History (Old Fulton NY Post Cards).
  • The Ancestor Hunt – en blogg av Kenneth R Marks – har mängder med information om tidningar i hela USA och även tips och råd om hur man kan använda tidningar i sin släktforskning. Du hittar bloggen här.

Det är bara att söka på!

 

Relaterat innehåll