1940 års census för USA

Den 2 april 2012 blev USAs federala census 1940 tillgänglig
Eftersom USA har 72 års sekretess på sina folkräkningar/census som genomförs vart tionde år och folkräkningen 1940 genomfördes per den 1 april så blev bilderna från 1940 års amerikanska federala census tillgängliga för forskning måndagen den 2 april 2012 - den första arbetsdagen efter att sekretessperioden gått ut.
Bild av en sida i 1940 års cencus
Bilden är hämtad från FamilySearch

Men det är just bilderna, eftersom inte ens de leverantörer som ska tillhandahålla det amerikanska riksarkivet NARA:s bilder fått ta del av dem i förväg. Samma dag började alltså även ett gigantiskt indexeringsarbete för att göra register till bilderna – och de 132 miljoner personer som folkräkningen innehåller – så att det blir sökbart. Det kan ta upp till ett halvår innan ett fullständigt register finns. Samtliga bilder finns dock på internet, så man forskar via att bläddra i censusbladen, på samma sätt som forskning i svenskt källmaterial.

Gratis tillgänglig

Den goda nyheten är att 1940 års census är fritt tillgänglig – alltså helt gratis! - hos minst tre olika leverantörer. NARA:s version kommer på denna sajt (http://1940census.archives.gov/) där företaget Archives.com har fått uppdraget tillhandahålla den. Företaget Archives.com har slagit sig samman med FamilySearch och bolaget FindMyPast och gör gemensam sak om indexeringsarbetet huvudsakligen på ideell väg (se här: http://the1940census.com/ där du kan läsa mycket om 1940-talet för att få en tidsbild).

Även företagen Ancestry.com och MyHeritage kommer att ha 1940 års census gratis, åtminstone under 2012 (Ancestry lovar hela 2013), men som sagt kommer det även där att ta tid innan sökbara register till bilderna finns, även om de anställer registrerare.

Webbadresserna

Bilderna finns gratis hos

www.ancestry.com
www.archives.com
www.familylink.com
www.familysearch.org
www.findmypast.com
www.myheritage.com
www.rootspoint.com
NARA:s officiella version

Hos t.ex. Ancestry och Archives måste du registrera ett gratiskonto för att kunna använda materialet. I några fall finns en knapp/bild med 1940Census på sidan ovan så klicka på den så kommer du till enbart 1940-sökningen.

Register - status den 28 juni 2012

Totalt är 31 av delstaterna och territorierna sökbara på namn nu, så att du kan söka utan att veta var personerna du söker bodde. Finns inte register hos den ene leverantören kan man söka hos den andre, det är ju gratis.

Familysearch.org och deras projektpartners har nu 29 delstater indexerade: Alabama, Alaska, Arizona, California (femte folkrikaste delstaten 1940), Colorado, Delaware, Florida, Hawaii, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Mississippi, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Dakota, South Dakota, Oklahoma, Oregon, Utah, Vermont, Virginia, Washington och Wyoming.

Ancestry har fem delstater eller liknande sökbara: Delaware, Maine, Nevada, New York (den folkrikaste delstaten 1940) och Washington DC.

MyHeritage har register för Rhode Island och delar av delstaten New York.

Registreringen har gått fortare än förväntat från frivilligrörelsen, ca 130 000 frivilliga från bland annat släktforskarföreningar i USA liksom medlemmar i mormonkyrkan, har på mindre än tre månader gjort så mycket mer lättsökt för oss.

Från "topp-tio-listan" över delstater med flest svenskfödda personer i census 1930 har bara tre stycken indexerats hittills. Några stora svenskstater saknas det alltså register för den 28 juni.

Illinois, Minnesota, Massachusetts, Michigan, Wisconsin och Connecticut låg på tio-i-topp-listan 1930 tillsammans med New York, Kalifornien och Washington. Även i Pennsylvania (andra folkrikaste delstat 1940) har många svenska utvandrare bosatt sig.

Uppdatering väntas 29 juni 2012

Enligt Dick Eastmans nyhetsbrev blog.eogn.com ska Ancestry vid midnatt 28 juni (24.00 den 28 juni, enligt någon av de amerikanska tidszonerna) publicera sökbara register till Colorado, Ohio, Pennsylvania, Tennessee, Vermont samt Virginia. Därmed finns 34 delstater (och dåvarande territorier) sökbara.

Om det saknas register?

För att söka måste du veta delstat, county och stad eller by, samt gärna gatuadress, eftersom folkräkningen är helt geografiskt upplagd. Du får på så sätt fram i vilket "enumeration district" du hittar din släkting. Inom rätt "enumeration district" får man sedan bläddra för att hitta gatuadressen - som står skriven lodrätt i vänstermarginalen på blanketten.

Det bästa hjälpmedlet för att hitta dina släktingar hittar du på Steve Morses hemsida, adress www.stevemorse.org, börja här http://stevemorse.org/census/intro.html och ta hjälp av vad du redan vet.

Om du inte vill börja söka på måfå 1940 och bläddra i censusens nästan 4 miljoner bilder, så behöver du ta hjälp av tidigare kunskap om var de fanns eller söka fram den om du inte vet det.

Visserligen finns New York sökbart nu (hos Ancestry) men för New York City kan du ändå ha glädje av denna sida. Direct Me NYC 1940 - Här hittar du sökbara telefonkataloger 1940 för New York City och med en direkt koppling får du hjälp att hitta rätt "Enumeration district" för att kunna gå in i census 1940.

Militära källor till adresser

1942 års mönstringskort är användbara för att hitta adresser, de finns både gratis hos FamilySearch och i betalabonnemang hos Ancestry. Men de är inte komplett registrerade och de gäller främst män födda mellan 27 april 1877 och 16 februari 1897 (alltså i åldern 45-64 år och därför kallad "old man's registration"). Dessutom är några kort förstörda vid arkiven innan de filmades. Men där hittar du några av de delstater som inte har census-index just nu.

Läs mer här

Ancestrys text om 1942 års Old man's registration och tillgängliga delstater hos dem, 21 st plus staden New York

FamilySearchs sökformulär för Old man's registration som anger tillgängliga delstater hos dem, 23 st plus staden New York

FamilySearchs informationssida/wiki om Old man's registration

Andra hjälpmedel

Det finns gratis sökmöjligheter för t.ex. 1930 års census hos FamilySearch och i betalabonnemang hos bl.a. Ancestry.com.

Men glöm inte att söka spåren efter dina utvandrade släktingar i bouppteckningar efter släkten i Sverige. Det är särskilt viktigt om din emigrant är född de senare decennierna på 1800-talet och har föräldrar i Sverige som dog först en bit in på 1900-talet. Då finns stora möjligheter att få användbara ledtrådar i bouppteckningen, som du får vända dig till Riksarkivet för att få fram. Beställningsformulär hittar du här http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=17462

Du kan för att lära dig mer om forskning i amerikanska källor dra nytta av en artikel i Diskulogen 2006, de flesta länkarna i den gäller fortfarande och där finns exempel på hur folkräkningarna ser ut. Artikeln finns på sidorna 12-22 i Diskulogen nr 72, april 2006, tillgänglig här http://www.dis.se/diskulogen/disk/disk72.pdf#page=1

Andra bra hjälpmedel är Släktforskarförbundets handbok nr 1 om Emigrationsforskning samt Emigranten Populär och Sveriges dödbok 1901-2009 - allt köper du i Rötter-bokhandeln här http://www.rotterbokhandeln.se, ange att du är medlem i Föreningen DIS.

Happy hunting - Lycka till!

Eva Dahlberg, juni 2012

 

Relaterat innehåll