Dispos hittar nu också i husförhörslängder

Vad är DISPOS ?
Dispos är en effektiv och smidig ingång för DIS-medlemmar till primära och sekundära källor till släktforskningen, som finns tillgängliga via Internet eller andra datamedia. Dispos har utvecklats av Olof Cronberg och har nu funnits ett par år. Man kan bl a lätt hitta till rätt sida i födelse-, vigsel- eller dödbok för ett givet årtal i en viss församling som man är intresserad av.
I fortsättningen kan Du slippa omfattande och tidsödande bläddringar i husförhörslängderna för att hitta till rätt by eller gård. Dispos hjälper dig.
Visar sidhänvisning in till gården i källan

Denna funktion har genom en idé av Olof kunnat åstadkommas genom att DIS ur medlemmarnas Disbyt-utdrag tar vara på all den sidinformation för födelse-, vigsel- eller dödnotiser som Disbyt-deltagarna noterat i sina källhänvisningar. Utifrån dessa data kan Dispos genom s k interpolering med stor noggrannhet beräkna sidnummer i kyrkoboken för önskat årtal. Man kan med ett klick i Dispos komma till rätt sida i kyrkboken hos Genline, Arkiv Digital eller Digitala forskarsalen (f.d. SVAR), om man har ett abonnemang.

Dispos kan användas som genväg till källorna oavsett vilket släktforskarprogram man använder.

Vad innebär "nya" DISPOS?

Nu har denna "genväg" till kyrkböckerna kunnat utökas även till husförhörslängder. Man kan i nya Dispos ange ett by- eller gårdsnamn i en församling, och sedan med Dispos hjälp klicka sig till rätt sidor i församlingens husförhörslängder.  Med ett litet antal knapptryckningar kan man faktiskt söka igenom en hel serie husförhörsvolymer för en socken efter uppgifter om en viss by eller gård, en procedur som annars brukar vara ganska tidsödande.

Den  nya funktionen har möjliggjorts genom att by- och gårdsnamnen i husförhörslängderna indexerats i DIS och Genlines samverkansprojekt GIDx. Hittills är ca hälften av landets församlingar indexerade på detta sätt, till stor del tack vare ideella insatser av ca 350 DIS-medlemmar.

Indexeringen har utförts i Genlines system GFF sida för sida i husförhörslängderna. För GFF-användarna har detta medfört snabb åtkomst av viss by eller gård i husförhörslängderna. Föreningen DIS har genom avtal fått en kopia av GIDx-databasen för att kunna skapa motsvarande funktionalitet vid källsökning med Dispos.

Genom att i Dispos synkronisera sidhänvisningarna i GIDx med motsvarande sidnumrering hos Arkiv Digital och Digitala forskarsalen har DIS i Dispos kunnat använda indexeringarna för att  peka på rätt sidor även hos dessa leverantörer av kyrkböcker  på Internet. I Dispos-resultaten finns därför ofta tre symboler att klicka på, en för vardera Ancestry, Arkiv Digital och Digitala forskarsalen.

Detta innebär alltså att GIDx-projektet kommit till stor nytta för DIS medlemmar oavsett vilken kyrkboksleverantör man abonnerar hos.

Se hur nya DISPOS används mot husförhörslängder

Man kan sedan en tid prova den nya Dispos-funktionen genom att klicka "Dispos - vägen till källorna" på förstasidan på DIS nya hemsida www.dis.se och ange sitt DIS-lösenord (samma som för Disbyt). På skärmbilden nedan ser du i vänsterspalten exempel på Dispos sökformulär, ifyllt med uppgifter för att hitta till husförhörslängderna för Brunnsbo i Klockrike socken. Angivet årtal är 1870 och för Typ av längd har angivits "Husförhör".

Dispos

På samma bild ser du resultatet av Dispos-sökningen (när detta läses kan utseendet ha ändrats något, som ett led i pågående beta-test). Överst på resultatsidan ser du som vanligt listan "Tillgängliga kyrkboksvolymer" för angivet årtal. Därefter kommer en ny lista "Uppslag i husförhörslängder" som innehåller referens till de sidnummer där Brunnsbo finns i husförhörslängderna - från det angivna årtalet och ett antal år därefter (f n visas 20 träffar).

Klicka i listan på loggan för din leverantör av kyrkböcker på Internet. Då ska du - om allt fungerar - komma direkt till rätt sida i husförslängden för respektive årtal, se bild 2 för år 1871, exemplet är från Digitala forskarsalen. Du kan sedan upprepa detta för övriga sidhänvisningar i listan för Brunnsbo, se t ex bild 3 för år 1876 med exempel från Arkiv Digital. Om du inte skulle hamna rätt, bläddra en eller två sidor framåt eller bakåt, så hittar du säkert det du söker.

Hitta i husförhörslängd

HItta i husförhörslängd

Prova nu gärna på en socken som du själv är intresserad av. En förutsättning är då att socknen ifråga är GIDx-indexerad. En lista på de ca 1400 socknar som hittills är indexerade i GIDx finner du via en länk på DIS hemsida, välj Projekt - GIDx gårdsindexering.  Många DIS-medlemmar är "experter" på en eller flera socknar man forskar mycket på. Om just "din" socken saknas i listan med GIDx-indexerade socknar, fundera gärna på om du själv vill åta dig att indexera den socknen - till din egen och andra medlemmars nytta.

Några tips

Om du använder Digitala forskarsalen och deras symbol saknas i kolumn "Visa sida" i listan "Uppslag i husförhörslängder", se nedan i avsnitt "Synkning till sidnummer hos Digitala forskarsalen" hur du gör för att komma vidare.

Om du i sökformuläret för Dispos angivit ett sockennamn men inget by- eller gårdsnamn, så kommer det - om socknen är GIDx-indexerad - upp ett meddelande "För denna församling finns ortregister till husförhörslängden". Du kan då i en ruta ange valfritt by- eller gårdsnamn i den valda socknen, och få fram motsvarande lista som ovan med sidhänvisningar till  husförhörslängderna för det valda by- eller gårdsnamnet.

För närvarande kan man inte använda "wild cards" vid angivande av by- eller gårdsnamn utan man ska skriva ut hela namnet, med "modern" stavning, i princip enligt CD-skivan Svenska Ortnamn. Om det finns flera gårdar i en by, t ex med tillägget Västergård eller Östergård, så kommer dessa med även om man bara anger bynamnet.

Andra DISPOS-funktioner

I Dispos finns också andra hänvisningar, bl a till SCB-längderna för Födda, Vigda och Döda 1860-97 hos Genline för alla län. Till många församlingar finns också hänvisning till olika typer av personregister. Vidare kan man via Dispos se det geografiska läget för en viss församling i kartorna på sajten hitta.se. Dispos har också en direktingång till Lantmäteriets historiska kartor.

Anpassningar till respektive kyrkboksleverantör

För Arkiv Digital fungerar Dispos med AD Online version 1.4 eller senare.

Om du använder Genlines FamilyFinder (GFF), så får du i GFF:ens Arkiv-meny välja Dispos-inställningar och kryssa i vilken webbläsare du använder, samt trycka på knappen Starta Dispos-koppling. För Internet Explorer får man oftast också ange i vilket bibliotek som sk cookie-filer sparas (läs mer på Dispos hemsida). Kopplingen fungerar f n inte mot Firefox.

För Digitala forskarsalen krävs ingen motsvarande anpassning, dock behövs första gången någon söker på viss husförhörsvolym  en "synkning" till sidnummer på Digitala forskarsalen. Detta kan du som användare hjälpa till med enligt följande avsnitt.

Hitta i husförhörslängd

Det behövs då en synkronisering av sidnummer i motsvarande husförhörsvolymer hos Digitala forskarsalen. Man klickar då på symbolen i kolumnen "Synka" i listan "Tillgängliga kyrkboksvolymer", i detta fall på raden för volym AI:5 som hos Digitala forskarsalen alltså motsvaras av två volymer. Via ett särskilt formulär (bild 5 och 6) blir man i exemplet ombedd att notera sidbeteckning hos Digitala forskarsalen för sid 1 respektive sid 161 i de två volymerna. Det står också vilken by eller gård som ska finnas på dessa sidor, i exemplet är det Storgården Södra Lund respektive Kulla Skattegård. Leta fram de två sidorna, ange rätt sidbeteckning och tryck på "Spara".

Husförhörslängd

Husförhörslängd

Efter denna engångsprocedur ska Dispos-länkningen fungera på samma sätt till Digitala forskarsalen som för Genline och Arkiv Digital, både för dig och andra användare. När detta läses kanske någon redan har synkroniserat den aktuella volymen, prova då gärna på motsvarande sätt med någon annan volym.

Text: Sture Bjelkåke, bild: Björn Johansson. Artikeln publicerades i Diskulogen 91, december 2010.