- Generalstabskartan
- Generalstabskartor - för Disgen
- Skånska Rekognoseringskartan 1821 för Disgen
- Historiska stadskartor
- Sveriges Häradsekonomiska karta
- Häradsekonomiska kartor - för Disgen
- Sockenkartor
- Sockenkartor - för Disgen
- Stomkartor för Disgen
- Äldre ekonomiska kartan
- Äldre ekonomiska kartor - för Disgen
- Topografiska kartor
- Topografiska kartor Sverige - för Disgen
- Topografiska kartor Norden - för Disgen
- Kartor över Danmark - för Disgen
- Kartor över Finland - för Disgen
- Kartor över Norge - för Disgen
Generalstabskartan
Generalstabskartan (1827–1971) beskriver naturlandskapet inklusive höjdförhållanden, kommunikationer, bebyggelse och översiktlig markanvändning. På kartan finns även gamla båtsmans- och soldattorp utmärkta. Skalan är 1:100 000 i Södra verket och i 1:200 000 i Norra verket. Södra verket omfattar södra halvan av Sverige, grovt sett från Ystad till Söderhamn. Titta gärna på bladindelningen för norra och södra verket eller generalstabskartans teckenförklaring.
Södra verket
Generalstabskartan för södra halvan av landet omfattande drygt 100 kartblad. Kartbladen är de äldsta som karterades (1827–1923). Finns att köpa i DIS webbshop
Norra verket
GSK norra verket täcker norra delarna av Sverige, karterades 1827–1923. Volymen omfattar 225 blad. Karteringen skedd 1886-1923. Bladen 68, 69, 74 och 75 gavs inte ut så vi har kompletterat med konceptkartor i skalan 1:50 000, läs mer om volymens innehåll. Som bonus följer referensverket ”Generalstaben 1805-1879” (Kartografiska sällskapet, 2001) med. Som försmak kan du läsa inledningskapitlet. Finns att köpa i DIS webbshop
Generalstabskartor - för Disgen
Förutom de Disgen-anpassade kartorna ingår en täckningskarta med detaljerad bladindelning över länen. Originalkartorna med teckenförklaringar ingår också som separata filer på volymen. Referensverket Generalstabskartan 1805 - 1979 av Lars Ottosson och Allan Sandberg medföljer också. Boken utgavs 2001 av Kartografiska Sällskapet.
Vidare ingår en detaljerad manual om hur man laddar ned Generalstabskartorna till Disgen.
Generalstabskartor för Norra verket
Vidare har vi givit ut Generalstabskartan 1886 -1923 som täcker Norrland från Treriksröset ned till Hudiksvall och Sveg. Kartor är uppdelade i länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalens län. För första gången kan vi erbjuda kartor över fjällvärlden från ca 1900.
USB finns i DIS webbshop.
Generalstabskartor för Södra verket
Generalstabskartan 1859 -1920 i skalan 1:100 000 speglar vårt lands topografi från förra halvan av 1800-talet till början av 1900-talet. Kartorna beskriver naturlandskapet inklusive höjdförhållanden, kommunikationer, bebyggelse och översiktlig markanvändning. De täcker södra Sverige söder om Hudiksvall och Sveg och är utgivna länsvis med flera län på samma USB minne.
USB finns i DIS webbshop.
Skånska Rekognoseringskartan 1821 för Disgen
Fältmätningsbrigadens karta över Skåne 1821, även kallad Skånska Rekognosceringskartan, består av 106 blad och täcker större delen av Skåne. Kartorna visar Skåne innan enskifte och laga skifte och har en skala på 1:20 000.
Skånska Rekognosceringskartan är den första kartan som gjordes av Fältmätningsbrigaden och som täcker ett större område, den var i första hand avsedd för armén. En del gränser finns inritade samt åar, höjder, kärr och mossar, sjöar, flera av dessa sjöar är idag utdikade. Vidare finns kyrkor, gårdar, gästgivargårdar och torp också inritade men även väderkvarnar. Volym innehåller 106 kartor i jpeg format avsedda för Disgen, samt 106 originalkartor också i jpeg.
På denna USB medföljer också en Skånekarta där de olika detaljkartorna är utmärkta samt en PDF beskrivning av historien hur Skånska Rekognosceringskartan kom till. Vidare ingår en detaljerad manual om hur man laddar ned Skånska Rekognosceringskartan till Disgen.
USB finns i DIS webbshop.
Historiska stadskartor
Lantmäteriet gav 1998 ut en samling gamla stadskartor på CD. DIS har sammanställt dessa i en nyutgivning som består av 203 kartor över 93 städer i en till tre olika varianter. Kartorna är storskaliga och är inte är anpassade för Disgen. Men de kan anpassas för egen hand. Läs mer om det i handboken som nämns i ingressen.
Stadskartorna består av bilder från Krigsarkivets tre samlingar av stadskartor:
- Från 1790-talet finns kartor över 76 svenska städer framtagna av Adolf Wiblingen
- Från början av 1800-talet finns kartor över 44 svenska städer som Nils Gustav Werming tryckte
- Från 1850-talet finns 83 svenska stadskartor från verket Atlas öfver Sveriges städer med deras ägor av Erik Gustaf Ljunggren
Stadskartorna finns i DIS webbshop.
Sveriges Häradsekonomiska karta
De häradsekonomiska kartorna började tas fram 1859 och den arbetskrävande manuella karteringen pågick fram till 1934. Kartorna ger en sammanhängande bild av riket baserat på häradskartor och laga skifteskartor. Häradsekonomiska kartan blev inte rikstäckande då karteringen fick ny teknik introducerades under 1930-talet då flygfotografering började användas. Det finns därför vita områden för Småland, Öland, Gotland, Bohuslän, merparten av Dalarna och övriga län norrut. Men där den finns gjord är den till stor glädje. Kartorna gjordes i skalan 1:20.000 för de flesta länen, några i Norrbotten i skala 1:50 000.
Häradsekonomiska kartor - för Disgen
Under perioden 2012-2016 har DIS har gett ut samtliga dessa kartor länsvis omfattande 15 län med 1.600 kartblad och 16.000 kartbilder. I paketen finns också 660 dokument med sockenbeskrivningar med information om de ingående socknarnas fastigheter och deras ägare. Kartbilderna är georefererade till referenssystemet RT90 och anpassade för att enkelt importeras i Disgen. Kartbladen och sockenbeskrivningarna är mycket intressanta även om man inte använder Disgen.
Dessa häradsekonomiska kartor finns att köpa i 15 olika volymer i DIS webbshop.
Sockenkartor
Sockenkartor från mitten av 1800-talet speglar bebyggelse och markanvändning. Kvaliteten kan variera mellan olika områden och lantmätare. I en del fall finns textbeskrivningar och i andra fall olika typer av kartor.
Sockenkartor - för Disgen
DIS har börjat sammanställa sockenkartor länsvis för områden som saknar häradsekonomiska kartor. Kartorna georefereras till referenssystemet RT90 och anpassas för användning i Disgen. I dessa kartprodukter ingår också befintliga beskrivningar av socknarnas belägenhet och karaktär, ofta också med tabellverk över socknens gårdar inklusive ägarlängder.
Kartorna distribueras länsvis och säljs i DIS webbshop efterhand som de ges ut.
Stomkartor för Disgen
Stomkartorna är sammanslagna kartor av lantmäteriets stor- och lagaskifteskartor, hemmansklyvnings-, ägobytes- och rågångsförrättningar, vilket betyder att man på stomkartorna i många fall kan se ägogränser samt sockengränser samt årtal på kartan när förrättningen ägde rum.
Stomkartorna framställdes för att vara hanterbara ute i fält och som underlag för framställning av Generalstabskartan. Kartorna är gjorda från ca 1830 till ca 1870 och är i skalan 1:50 000.
Landskapet visas ganska översiktligt och i stora drag. Många av kartorna är mer detaljerade än Generalstabskartorna. Tidigare odlingsmark, som åker eller slåttermark och våtmarker visas bättre.
Digitaliserade stomkartor av Naturvårdsverket.
- Grönt = Götaland
- Blått = Svealand och södra Norrland
- Gult = Norrland
- Svart = Ej digitaliserade kartor
Häradsekonomiska kartan över Sverige omfattar inte hela Sverige. I Götaland finns inte, Växjö, Kalmar och Jönköpings län, i Svealand finns inte Dalarna och Gävleborgs län och i Norrland finns inte Jämtland Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten samt delar av Norrbotten.
Kartorna i DIS webbshop är anpassade för användning i Disgen. De säljs och distribueras områdesvis i DIS webbshop, efterhand som de ges ut.
Äldre ekonomiska kartan
Den äldre ekonomiska kartan började tas fram 1934 och finns i skala 1:10.000. Varje blad täcker ytan 5 x 5 km. I Norrlands inland är skalan 1:20.000 där varje blad täcker ytan 10 x 10 km. Kartorna baseras på gröna flygfoton med pålagda fastighetsgränser, fastighetsbeteckningar och ortnamn. Detta är den karta som kom att ersätta häradsekonomiska kartan.
För den kartintresserade så är den första omgången kartor från tiden 1932-38 är kartor orienterade längs längd- och breddgrader. Kartorna som följde från 1940 fram till 1980-talets slut är däremot orienterade efter det vinkelräta referenssystemet RT38.
Äldre ekonomiska kartor - för Disgen
Dis har georefererat de tidigaste flygfotokartorna från Lantmäteriet över Göteborg o Bohuslän och Gotland från 1932-38 så att de nu kan läggas in i Disgen.
Vidare kommer nu DIS att succesivt släppa Lantmäteriets ekonomiska kartor över svenska län som benämns GEK. Dessa kartor är en efterföljare till ovanstående kartor över Göteborg o Bohuslän och Gotland men de är också efterföljare till häradsekonomiska kartor som gavs ut av Lantmäteriet från 1859 till 1919.
Kartorna är i grunden flygfoton från 1940 fram till 1967 som lantmäteriet har bearbetat och lagt in vägar, gränser, fastighetsbeteckningar, gårds- och byanamn m.m. DIS har nu bearbetat dessa kartor så att de kan läggas in i Disgen
Kartorna distribueras länsvis och säljs i DIS webbshop efterhand som de blir klara.
Topografiska kartor Sverige
Lantmäteriet gav på 1990-talet ut flera lika topografiska kartor, flera av dem också på CD. De var då benämnda med olika färger och fanns i olika skalor.
- (Svarta) Sverigekartan i skalan 1:1 miljon
- Röda (översiktskarta) i skalan 1:250 000
- Blåa (vägkarta) i skalan 1:100 000
- Gröna (terrängkartan) i skalan 1:50 000
- Gula (fastighetskartan) i skalan 1:20 000
Topografiska kartor Sverige - för Disgen
I DIS webbshop finns en samlingsvolym med flera rikstäckande topografiska kartor i olika skalor. De är grupperade i kartvolymer av olika typer. Karttypen är en förkortning för att underlätta identifieringen av de olika kartbladen i respektive volym utan att behöva ange volymens fulla namn.
Täckningskarta
Följande karttyper ingår:
- Sverigekartan i skala 1:1 000 000 från c:a 2000 (SVE)
- Röda Översiktskartan i skala 1:250 000 från 1997 (SVR)
- Blå Vägkartan i skala 1:100 000 från 1996-2004 (SVB)
- Gröna Terrängkartan i skala 1:50 000 från 1999- 2001 (SVG)
- Gröna Terrängkartan för AC län i skala 1:50 000 från 1989 - 2003 (SVG)
- Gröna Terrängkartan för BD län i skala 1:50 000 från 1989 – 2003 (SVG)
Med volymen följer också en beskrivning hur du använder de topografiska kartorna i Disgen.
Exempel från Sverigekartan
Sverigekartan i skalan 1:1 miljon passar bra att använda som ett översiktligt komplement till Disgens gröna grundkarta. Den finns för gratis nedladdning och import i Disgen.
Röda kartan är ett utmärkt komplement till Sverigekartan. Dessa kartor är paketerade länsvis med en viss överlappning längs länsgränserna så att du inte skall behöva importera fler län än de du är intresserad av. De olika länen omfattar mellan 4 och 9 kartblad för södra Sverige medan det norröver behövs mellan 13 och 42 (BD län!) blad. Den finns också för gratis nedladdning och import i Disgen.
Den Gula kartan kommer inte bli tillgänglig inom överskådlig tid.
Topografiska kartor Norden - för Disgen
I webbshopen finns en samlingsvolym med Topografiska kartor Norden anpassade för användning i släktforskarprogrammet Disgen.
Kartbilderna är i jpg-format och georefererade till referenssystemet RT90 och anpassade för att enkelt kunna importeras i Disgen 8.2c eller senare versioner.
Dessa är grupperade i kartvolymer av olika typer för varje nordiskt land. Karttypen exempel ”DKL ” är en förkortning för danska landskartor och detta underlättar identifieringen av de olika kartbladen i respektive volym utan att behöva ange volymens fulla namn.
Följande karttyper ingår för respektive land. Kartorna på skala 1:1 000 000 är översiktskartor
- Sverige landskarta i skala 1:1 000 000, bestående av 11 kartblad (SVE)
- Svenska vägkartan i skala 1:250 000, bestående av 285 kartblad (SVR)
- Dansk landskarta i skala 1:1 000 000, bestående av 7 kartblad (DKL)
- Danska vägkartan i skala 1:250 000, bestående av 19 kartblad (DKV)
- Norsk landskarta i skala 1:1 000 000, bestående av 23 kartblad (NOL)
- Norska vägkartan i skala 1:250 000, bestående av 250 kartblad (NOV)
- Finsk landskarta i skala 1:1 000 000, 1:2 000 000 och 1:4 000 000, bestående av 22 kartblad (SFL)
- Finska vägkartan i skala 1:250 000, bestående av 211 kartblad (SFV)
Med volymen följer också en beskrivning hur du installerar och använder de topografiska kartorna i Disgen.
Kartor över Danmark - för Disgen
Topografiska kartor över Danmark för Disgen i webbshopen.
Kartbilderna är i jpg-format och georefererade till referenssystemet RT90 och anpassade för att enkelt kunna importeras i Disgen 8.2c eller senare versioner.
Kartorna finns att köpa i fyra geografiska områden:
Nord Jylland
Mitt Jylland
Syd Jylland med Fyn
Själland och Lolland-Falster med Bornholm
Det finns även en samlings USB med alla områden.
Inom varje område finns moderna kartor i skalorna 1:1 000 000, 1:250 000 och 1:100 000 samt en historisk karta från 1800-talet i skalan
1:20 000 förutom Syd Jylland (Nord Slesvig) där skalan är 1:100 000.
På USB:n finns också en detaljerad handledning på svenska och danska för inläggning av kartorna i Disgen.
Kartor över Finland - för Disgen
Topografiska kartor över Finland anpassade för Disgen är en nyhet i webbshopen.
Kartorna är grupperade i kartvolymer av olika typer.
Karttyperna har en förkortning så att det underlättar identifieringen av de olika kartbladen i respektive volym utan att behöva ange volymens fulla namn.
Följande karttyper ingår:
- Finsk bykarta i skala 1:100 000 (SFB)
- Finsk vägkarta i skala 1:250 000 (SFV)
- Finsk landskarta i skala 1:1 000 000 (SFL)
- Karelen i skala 1:100 000 (SFH) (ca 1923-1939)
På USB-minnet finns en beskrivning i pdf-format på hur du installerar kartorna i Disgen.
Kartbilderna är i jpg-format och georefererade till referenssystemet RT90 och anpassade för att enkelt kunna importeras i Disgen 8.2c eller senare versioner.
Kartor över Norge - för Disgen
Topografiska kartor över Norge för Disgen i webbshopen.
Kartorna är grupperade i kartvolymer av olika typer.
Karttyperna har en förkortning så att det underlättar identifieringen av de olika kartbladen i respektive volym utan att behöva ange volymens fulla namn.
Följande karttyper ingår:
- Norska landskartan i skala 1:1 000 000, bestående av 23 kartblad (NOL)
- Norska vägkartan i skala 1:250 000, bestående av 250 kartblad (NOV)
- Norska bykartan i skala 1: 1 000 000, bestående av 1301 kartblad (NOB)
Som bonus medföljer Modern Gårdskarta och den Tyska kartan från 1941-42.
Båda i skalan 1:50 000 som täcker sydöstra delen.
På USB-minnet finns en beskrivning i pdf-format på hur du installerar de topografiska kartorna i Disgen.
Kartbilderna är i jpg-format och georefererade till referenssystemet RT90 och anpassade för att enkelt kunna importeras i Disgen 8.2c eller senare versioner.