Verklig nytta av kartan i Disgen!

Idag har jag för första gången haft verklig nytta av kartfunktionen i Disgen. Jag har med den bevisat att huset på gården inte är samma hus som fanns där år 1800. Det byggdes troligen 1826.
Två kartor i Disgen
Till vänster täcker texten Långgatan 23A huset som finns där idag. Punkten ligger på nordvästra hörnet av huset. Till höger syns huset väl nedanför texten. Övriga punkter stämmer väl med det förväntade.

Problem

I min släktforskning har jag provat kartfunktionen i Disgen regelbundet när det kommit ny funktionalitet men har aldrig riktigt känt att det har varit värt jobbet som krävts att använda den. Nu har jobbet blivit mindre och mindre allteftersom. Häradskartorna är georefererade så det jobbet slipper man. Och egna kartor är numera lätta att georeferera själv. Som Björn brukar säga. Det är bara att peka ut två punkter sen är det klart.  Men någon nytta för mig har jag ändå inte riktigt sett förrän idag.

Det problem jag ville lösa var om huset på kartan från 1800 var detsamma som ligger där idag. Jag har via lantmäteriets uppmätningar över åren i kombination med bouppteckningar börjat tvivla på att det verkligen är samma hus. Lantmätarna då var lika skickliga i att mäta upp som de är idag så den gamla kartan, uppmätt 1799 och godkänd 1801, borde gå att lita på. Då fick jag snilleblixten att använda Disgens kartfunktion för att se vad jag den vägen kunde få fram.

Förberedelser

Jag började på enirokartan som visar dagens situation. På gamla kartan fanns två hus som jag vet finns kvar idag så de utgick jag ifrån och hämtade upp RT90 koordinaterna och förde in dem i ortsregistret i Disgen. Samtidigt tog jag en hörnpunkt på huset jag var intresserad av och la in det med.

Sen tog jag en skärmdump på enirokartan och sparade ner som png. Jag hade zoomat in ordentligt. Sen öppnade jag den i Paint och sparade om den som bmp. Det här är kanske en omväg men så gjorde jag.

Sen tog jag upp lantmäterikartan och tog en skärmdump på den med efter att ha zoomat in så det kändes som jag fick en liknande skala som på enirokartan. Noggrannare än så var jag inte. Sparade i png och gjorde om till bmp i Paint.

Nu kör vi

Nu var alla förberedelser klara. Nu var det dags att öppna kartan i Disgen och se till att Raus socken syntes och dessutom zooma in så jag hamnade ungefär där jag ville vara. Som hjälp hade jag en person aktiv i familjeöversikten som bott i det gamla huset. Så genom att visa hennes levnadsbana så blev det lätt att komma rätt. Sen tog jag bort det för att slippa bli störd av linjerna.  Nu var det dags. Skulle jag läsa hjälpen eller skulle jag föresöka ändå. Ah – jag kör på fri hand så får vi se vart det slutar.

Högerklick -> Placera bild som underlagskarta.

I underkant av kartan dök det upp lite pilar och framför allt en begriplig text. Jag hämtade bilden av eniro kartan. Jag markerade första orten i kartans ortsträd och drog den till rätt punkt på bilden. Jag markerade nästa ort och drog den till sin plats. Wow – bilden skruvade på sig och punkterna för det gamla huset hamnade där också. Jag sparade och såg till att det hamnade i lager 1 Sen gjorde jag om proceduren med den gamla kartan och sparade som lager 2. Jag hade två kartfönster uppe och i den ena visades bara lager 1 och i det andra bara lager 2. Det hade jag ställt in ute till höger i fönstret för kartlager.. Nu kunde jag jämföra kartorna med hjälp av var orterna skrevs och det huset jag var nyfiken på  dök upp på den plats jag förväntade mig och inte på den plats 1800-tals kartan hade sitt hus på. Wow – igen. Här hade jag det slutliga beviset på att huset på gården inte är samma hus som det som fanns där år 1800.

Tack!

Så Lantmätarkåren ska ha tack för sitt noggranna arbete och Björn ska ha tack för att han fixat till georefereringsfunktionen i Disgen så att den är busenkel att använda även utan instruktionsbok.

 

Relaterat innehåll