Hur börjar jag?

Du är lyckligt lottad om ditt intresse för släktforskning väcks i unga år. Då har du nämligen goda chanser att intervjua dina äldre släktingar. Vi ger här några tips om bra självstudiematerial som du kan ha glädje av när du börjar.
självstudier

Intervjua äldre släktingar

Man hör ofta "jag väntar tills jag blir pensionär" men det tycker jag inte är en bra idé. För då förlorar du chansen att intervjua dina äldre släktningar. Även om de kanske inte minns när du ställer öppna frågor så väcks minnet när du berättar och frågar om konkreta saker du hittat i din forskning. Dialogen är viktig för att  få lite mer "kött på benen" i din forskning. 

Din mobil eller platta fungerar utmärkt om du vill spela in ditt samtal så att du senare kan gå igenom det och plocka ut det viktigaste i ett dokument.

Ett verktyg, bland andra, för att bevara berättelsen är Time to Tell - en berättarapp och social arena för egna historier, erfarenheter och minnen.

Leta efter släkten på vinden

Städa vindskontor och källare. Ta vara på gamla brev, köpehandlingar, militära inkallelseorder, fotoalbum. Familjealbumen kan inte prioriteras högt nog. Glöm inte se till att ha namn på alla personer på bilderna.  Men helst då inte av typen "mormors kusin Ida" som jag själv stött på utan att ha minsta aning om vem bildens ägare var.

Allt som kan berätta om hur dina släktingar levde. Gör därefter en enkel sammanställning av vad du har fått reda på.

Hitta tips och information om släktforskning

Det finns mycket tips och information för nybörjare på webben. Prova själv och välj de du tycker ger dig mest för tillfället.

Så börjar du släktforska

"Att börja släktforska innebär inte att rusa i väg till första bästa arkiv för att lusläsa gamla luntor. Arkiven står där de står, och dit är det inte bråttom."

"I stället gäller det att få fram så mycket uppgifter som möjligt om släkten innan du gör ditt första arkivbesök."

Släktforskarförbundet har på Rötter nio delar under samlingsnamnet "Så börjar du släktforska" som också är väl värd att titta på. De olika stegen börjar med dig själv och fortsätter med vad dina släktingar vet. Därefter behandlas en hel andra frågor som är viktiga att känna till innan du närmar dig själva arkiven.

Wiki-Rötter

Wiki-Rötter är ett digitalt uppslagsverk för alla släktforskare. Det är släktforskarportalen Rötters och Sveriges Släktforskarförbunds egen wiki och encyklopedi för släktforskare. Du kan också bidra till innehållet när du lär dig mer om släktforskning.

ArkivDigital lärobok

Arkiv Digital, som är en av de viktigaste leverantörerna av källmaterial,  har en intressant nybörjarhandbok som handlar om släktforskning med ArkivDigital som utgångspunkt. Den hjälper dig komma igång med din släktforskning.
De har också mycket annat kunskapsmaterial för alla släktforskare.

Om släkt- och personforskning

Riksarkivet svarar för att förvalta vårt kulturarv. På deras hemsida berättar de om det mest grundläggande för att du ska komma igång med din släktforskning. De skriver också lite om kyrkoarkiven och andra arkiv för att du ska komma vidare.

Släktforskning för noviser

Jan Granath driver en blogg om släktforskning som bland annat har en intressant nybörjarkurs i 15 kapitel. Du hittar kursen här.

Släktforskar-guider

Daniel Johnsson driver också en blogg som innehåller flera intressanta guider. I dagsläget finns guider om att släktforska på 1900-talet samt om dopboken, dödboken, vigselboken, husförhörslängden och om oäkta barn. Han har kommit med andra utgåvan av sin handbok Introduktion till släktforskning som i första hand vänder sig till nybörjare inom släktforskning. Men även de som har hållit på en längre tid kan hitta guldkorn. 

Gå med i en eller flera föreningar

Gå med i en släktforskarförening, helst både en riksförening och en lokal förening. I riksföreningarna hittar du material som berör hela landet och kan få vägledning oavsett var dina anor härstammar ifrån. De lokala släktforskarföreningarna brukar ofta ordna sammankomster och utbyta tips och råd av olika slag. Se vilka föreningar som finns på din ort.

Vad behöver jag för verktyg?

Skaffa antingen ett datorprogram för lagring av dina släktuppgifter eller förtryckta antavlor och ansedlar i pappersform. Det är viktigt att redan från början skriva ner allt man får reda på. Se föreningen DIS webbshop för att finna både släktforskniongsprogram för datorn och blanketter att fylla i med pennan.
Läs också på vår sida om verktygsval för att få ett första förståelse av vad som finns att välja på.