Den här gången vill vi lyfta fram förbundets handböcker så att du inte missar att de finns. Kartor är underskattade i släktforskningen. Tänk så värdefulla de är när du söker efter torp och gårdar. Läs mer om både handböcker och kartor i vår webbshop.
Handböcker
Smedforska
Här får du tips om valloner och andra tidiga smeder, invandrade eller svenska, om smedernas arbete under olika tider och om hur man i sen tid ibland kan finna dem på bild.
Källkritik
Boken går igenom hur man använder de källkritiska reglerna inom släktforskning samt hur man kan dokumentera sina källor i olika sammanhang för att undvika misstag och fallgropar.
Soldatforska
Här ges tips om forskning efter 1500- och 1600-talens knektar, om 1700- och 1800-talens indelta soldater och båtsmän, om 1800-talets beväringar och om 1900-talets värnpliktiga.
Samiska rötter
För att förstå källorna i ett vidare sammanhang och ur ett samiskt perspektiv, behövs fördjupad kunskap om samisk kultur, historia och samhälle. Därför har handboken Samiska rötter Släktforska i svenska Sápmi kommit till. I tio tematiska kapitel erbjuds släktforskaren grundläggande insikter och handfast vägledning för att närma sig och bättre förstå sin samiska släkthistoria.
Fader okänd
Handboken visar hur den okända fadern kan ha lämnat spår i ett antal olika källor.
Vallonska rötter
Vilka var Vallonerna? Hur anpassade de sig till ett liv i Sverige? Hur spårar man sina Valloner? Det är bara några av alla frågor du får svar på i ”Vallonska rötter”.
Anor från landsvägen
Boken "Anor från landsvägen" handlar om hur du finner dina släktingar bland resandefolket.
Mantalsforska
Mantalslängder är en källa till kunskap som är särskilt tacksam att undersöka när kyrkoarkiven inte finns eller inte kan ge besked om personförhållanden före vår egen tid.
Domstolsforska
Välkommen in i domböckernas förtrollande värld. Boken "Domstolsforska" ger en bra översikt för den som intresserar sig för släktforskning och personhistoria och visar hur man kan dra nytta av våra domstolsarkiv.
Vägen till dina rötter
En grundläggande handbok i släktforskning som tar upp de nya förutsättningarna som gäller med digitaliserade arkiv, databaser och dna.
Släktforskning - Vägen till din egen historia
I boken "Släktforskning - vägen till din egen historia" får du handfasta tips om hur och var du ska söka i alla de arkiv som finns att tillgå för att lättast hitta de svar du söker.
DNA
Upptäck DNA-släktforskningens spännande värld! Den här boken lär dig hur DNA ärvs och hur du kan använda DNA-tester för att verifiera din "pappersforskning" , identifiera okända fäder, kartlägga släktskap i tiden långt före de skriftliga källorna och mycket mer.
(Slutsåld i mars 2017)
Kartbok
Boken ger en introduktion till det svenska lantmäteriets och kartografins historia. Här redogörs också för hur man kan dokumentera hembygdens gårdar utan datorns hjälp.
Du kan även läsa om hur man på olika sätt i programmet Disgen kan synliggöra släktens utbredning och förflyttningar över generationerna med hjälp av kartor.
Kartor
Häradsekonomiska kartor har getts ut länsvis för 15 län med 1.600 kartblad och 16.000 kartbilder.De är anpassade för att enkelt kunna importeras i Disgen. Men kartbladen och sockenbeskrivningarna är mycket intressanta även om man inte använder Disgen. Här följer ett par exempel.
Kartorna är mycket detaljerade och även om inte alla jordtorp och boställen är namnsatta så hittar du många av dem. Nedanstående exempel kommer från Sandgatan som är gräns mellan Älvestad och Fornåsa socknar i Östergötland.
Sockenbeskrivningarna kan se lite olika ut men i detta exempel, från Skeppsås i Östergötland, framgår information om de olika gårdarna.
Dessutom finns sammanställningar över länets samtliga härader med intressant information. Bl.a kan man se att Östergötlands omkring 20 härader hade 2.171 olika soldattorp att jämföra med Södermanlands 1.371.