Gravstenarna försvinner i allt högre takt från våra kyrkogårdar och med en digitalkamera hinner du fotografera ca 200 gravstenar på ett par timmar.
Den bästa tiden är nu!
Just nu, när våren är i antågande och växtligheten inte hunnit så långt, är det den bästa tiden att med kameran i högsta hugg ta sig till närmaste kyrkogård och fotografera gravstenar. Du kan nu göra en kulturgärning och få stor uppskattning av både nutida och framtida släktforskare. Allt flera upptäcker och berömmer det arbete som släktforskarrörelsen gör genom att dokumentera gravstenar!
Gravstenarna försvinner i allt högre takt från våra kyrkogårdar. Vi väljer andra begravningsformer och vill inte belasta efterkommande generationer med gravskötsel och utgifter. Mängder av gravar saknar gravrättsinnehavare och när förvaltningen efterlyst sådana under en tid återgår gravrätten till förvaltningen. I de flesta fall tas stenen då bort och går så småningom till kross. Kyrkogården är ett kulturarv som genomgår en stor förändring.
Du kan göra en insats!
Med en digitalkamera hinner man fotografera ca 200 gravstenar på ett par timmar. Och man hinner ta många kort från olika håll för att sedan kunna tolka texten när stenen ska registreras i databasen Gravstensinventeringen. Databasen hittar du under Faktabanken på Sveriges Släktforskarförbunds hemsida. Kika bara först under fliken ”Inventeringsläge” så att kyrkogården inte redan är fotograferad.
En fantastisk databas
Just nu finns 308 000 gravstenar med 672 500 personuppgifter dokumenterade. Det är många gravstenar, men ändå bara en droppe i havet. Så du behövs i detta angelägna arbete!
Vill du göra en insats är det bara några få saker du behöver tänka på:
- Registrera dig i databasen, då får du ett mejl med kortfattade instruktioner.
- Gravstensdatabasen är en gravstensdatabas (inte en gravdatabas) så det du ska registrera är stenens inskription samt indexera namnen så att stenen blir sökbar och till detta bifoga ett fotografi.
- Vid varje indexeringsruta finns ett frågetecken med anvisningar. Klicka på dessa.
- Tänk på att inte fotografera dig själv i blanka stenar, fota dessa lite från sidan.
- I Windows finns ett fotoprogram där du kan redigera fotografiet, rätta upp fotografiet eller varsamt ljusa upp den mörka/skuggade stenen för bättre läsbarhet. Testa gärna detta.
- Du är alltid välkommen med frågor. Mejla till gravar@genealogi.se